Ga naar de inhoud

Rotterdam beleef je vanuit je eigen bubbel — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De stadse drukte geeft een mens teveel prikkels. Er is sprake van een zogenaamde stimulis overload, waardoor je hersenen onbewust gaan filteren op wat je wel en niet ziet. Samira Himmit nam de proef op de som met zichzelf en verschillende Rotterdammers. Wat valt ze op, en wat niet?

Het is woensdag en ik ben op weg naar de Markthal om boodschappen te doen bij de notenbar, die ene vlakbij de roltrappen. Vanaf het Grotekerkplein loop ik langs de Laurenskerk en vervolg ik doelgericht mijn pad. Onderweg kom ik obstakels tegen, lees: mensen en objecten die mijn doel in de weg staan. De oh zo glorieuze iconen vallen me niet op. Mijn ogen glijden over Erasmus’ woorden op de bibliotheek: ‘Heel de aarde is je vaderland.’ Mijn gedachten dwalen af. “Jammer dat de zon niet schijnt zo middenin de zomer”, mok ik.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures