Architect en onderzoeker Harmen van de Wal ziet een nieuwe toekomst weggelegd voor grote wooncomplexen in de stad. Met zijn publicatie Privacy Script geeft hij alvast een voorzet. “Hoogbouw heeft volop sociaal potentieel, maar om het optimaal te benutten is meer kennis en onderzoek nodig.”
Neem een geslaagd voorbeeld van een Rotterdams woongebouw met meerdere appartementen in gedachte. Misschien denk je aan het Timmerhuis of De Rotterdam van OMA, de Lijnbaanflats van Maaskant of Brinkmans Justus van Effenblok. Dikke kans ook dat je een heel ander gebouw voor ogen hebt. Eén dat wellicht minder spraakmakend en wereldberoemd is, maar gewoon heel fijn is om in te wonen.
De RVS-flat in Rotterdam-West komt waarschijnlijk niet als eerste in je op. Als solitaire hoogbouw staat het elf verdiepingen tellende complex uit 1958 tussen bouwblokken van vier tot zes etages hoog. De kopse kant grenst aan de Beukelsdijk, de balkonzijde aan een collectieve tuin die door een brede singel van de openbare weg is afgescheiden. Ondanks zijn hoogte oogt de flat bescheiden en onopvallend, in ieder geval niet als het toonbeeld van hoogwaardig wonen in de stad. Daar denkt architect en onderzoeker Harmen van de Wal anders over.
Al 5 reacties — discussieer mee!
wat enorm leuk om te lezen, over mijn flat!
Hoi buurvrouw! 😉
Ik had er niet eens over nagedacht, over die nisjes. Ik zou het hier geen hoogwaardig wonen noemen (daarvoor is er te veel achterstallig onderhoud), wel erg fijn wonen. Vind maar eens een ander appartement in deze stad met dezelfde locatie, rust, en uitzicht. En prijs 🙂
De woninkjes zijn ook behoorlijk klein en gehorig.
Daarnaast ligt er een poepveld voor honden waarop je kijkt vanuit je raam en je balkon,heel vervelend.
Op galerijen is het vaak zo dat “sociale controle” vaak bemoeienis of roddel betekent,daar zit je ook niet op te wachten en dat gebeurt in flatgebouwen vaak.
Het zijn dan vaak ook stressgevende woningen waarbij een huurder/koper niet zich zelf kan zijn omdat de buren constant roddelen,klagen en zich bemoeien of jouw deurmat of gordijnen wel passen bij de kleur van de voordeur,of jij de buuf wel of niet uitnodigt voor koffie zodat zij jou kan uithoren en verder vertellen aan anderen die graag dit nieuws wel willen weten.
Daarom wanneer mensen gewoon lekker zichzelf zonder teveel met buren te willen bemoeien in een flat wonen,zul je toch wel eens goed moeten nadenken hoe je dit gaat doen in die woning.
Niet iedereen loopt een stofdoek uit te kloppen om het uur op de galerij,om te loeren of de buuf thuis is of met een man thuiskomt die ze uit de kroeg heeft meegenomen.
Ook eenzaamheid van bewoners kan ertoe bijdragen dat zij hun buren claimen of willen claimen die op hun galerij wonen om aandacht,krijgen ze dit niet van die buur dan gaan ze roddelen dat die buur niet aardig is of erger.
Een flatgebouw met galerijen is nu eenmaal niet perse een ouderwets dorpsstraatje waar nieuwsgierige tante lenie en buurvrouw Toos voor de deur met een langzaamwasser en mattenklopper heel de dag de buren in de gaten kunnen houden om te roddelen..gelukkig maar!
Het Justus van Effenblok, ja dat is een mooi blokje woningen in spangen.
Het is één van de prestige projecten om de stad en dan met name spangen met meer vrije sector en koopwoningen op te krikken.
Het blok was altijd een echte bijenkorf van bewoners,veel kinderen spelend en moeders die met boodschappen liepen of die je zag koken achter de keukenramen,vaders die thuiskwamen na het werk en dan rook je overal wel etenslucht rond vijf uur.
Vooral dat er veel spelende kinderen waren ook op de galerij,maakte de straat erg levendig.
Wanneer je nu erdoor heenloopt lijkt het wel uitgestorven.
De mensen die er nu zijn komen te wonen zien hun straat meer als museumstuk dan om te wonen,ook lijken ze verstopt in hun woning je ziet ze amper op straat.
Maar qua uiterlijk een mooie renovatie.
In die straat was ook géén samenhang hoor,in heel spangen trouwens nooit geweest.
Iedere straat had daar zijn eigen publiek en entourage,maar de Justus van Effenstraat zelfs in verschillende delen.
De galerij bewoners bijvoorbeeld hadden weinig contact dan af en toe hallo zeggen met de begane grond bewoners,maar ook beneden aan de overkant van de straat in het zelfde blok waren de buren toch ook weer anders en bleven met elkaar op hun eigen stekje.Maar wel gezellig.
Alleen de kinderen die speelden wel overal en met elkaar,immers zaten ze vaak ook op de zelfde basisschool in de klas.
Nu is die straat te gemaakt en erg geregiseerd van hoe het moet ,dat je met een flesje rosé deftig met je buurvrouw praat en denkt dat je een uitverkoren mens bent in een exclusief woonoord dat is totaal niet gezellig.De energie van de oude bewoners en de historie waarvoor deze straat gebouwd is lijkt niet mee te willen werken aan die sobere en saaie bakfietsen leefstijl.
helaas door toedoen van de gemeente in 1982 is er met opzet veel achterstallig onderhoud geweest,en was er al langer sprake van renoveren van spangen.
Daardoor kwam de ROTEB niet meer,werden er ijzeren hekken voor de poorten geplaatst,verlichting werd nauwelijks gerepareerd en daardoor kregen vandalen uit andere wijken zoals de hoeren en junken van de Keileweg vrij spel.
De bewoners die verhuizen vanwege de renovatie lieten een leeg huis achter en ook zo een tuin die verwoekerde.
Natúúrlijk lijkt een straat dan verpauperd duh!
De gemeente heeft een reden tot renovatie.
Helaas kregen in diverse interviews van projectleiders die de tweede renovatie hebben begeleid,de bewoners zélf de schuld dat zij hun huizen en straat niet zouden waarderen?
Aub zeg,die oude huizen klein en tochtig zonder douche vaak met stenen granieten aanrecht,geen dubbel glas een oude schoepen radiator die altijd kapot was door defecte ketels.
Het was niet net als nu met hoogwaardige renovatie dat is makkelijk praten over de ruggen van die bewoners van toen.
Ga lekker zelf in een oud krot wat de gemeente niet opknapt wonen dan,met kapotte radiator,enkel glas,stenen aanrecht,geen douche,tocht,schuiframen zonder lood erin kijken of jij het waardeert,je moest er in wonen en overleven of je ging verhuizen.
Maar waarderen ja hoor nu wel alhoewel het toch klein blijft en dicht op mekaar,laten we het hopen dat het voor die bewoners met bakfiets of flapcap en semi deftig pratende administratief medewerkers zo blijft dat er bij leegkomende woningen weer een deftig pratende alleenstaande vrouw of samenwonend maar elkaar vrijlatend mannenstel in komt..mist die het kunnen betalen natuurlijk,is best prijzig hoor die huur nu.
http://www.rotterdamwoont.nl/items/view/74/RVS_flat_woongebouw_voor_alleenwonende_dames