Ga naar de inhoud

Waarom wooncomplexen nu vaak niet werken (en hoe het beter kan) — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Architect en onderzoeker Harmen van de Wal ziet een nieuwe toekomst weggelegd voor grote wooncomplexen in de stad. Met zijn publicatie Privacy Script geeft hij alvast een voorzet. “Hoogbouw heeft volop sociaal potentieel, maar om het optimaal te benutten is meer kennis en onderzoek nodig.”

Neem een geslaagd voorbeeld van een Rotterdams woongebouw met meerdere appartementen in gedachte. Misschien denk je aan het Timmerhuis of De Rotterdam van OMA, de Lijnbaanflats van Maaskant of Brinkmans Justus van Effenblok. Dikke kans ook dat je een heel ander gebouw voor ogen hebt. Eén dat wellicht minder spraakmakend en wereldberoemd is, maar gewoon heel fijn is om in te wonen.
De RVS-flat in Rotterdam-West komt waarschijnlijk niet als eerste in je op. Als solitaire hoogbouw staat het elf verdiepingen tellende complex uit 1958 tussen bouwblokken van vier tot zes etages hoog. De kopse kant grenst aan de Beukelsdijk, de balkonzijde aan een collectieve tuin die door een brede singel van de openbare weg is afgescheiden. Ondanks zijn hoogte oogt de flat bescheiden en onopvallend, in ieder geval niet als het toonbeeld van hoogwaardig wonen in de stad. Daar denkt architect en onderzoeker Harmen van de Wal anders over.

Al 5 reacties — discussieer mee!

   • De woninkjes zijn ook behoorlijk klein en gehorig.
    Daarnaast ligt er een poepveld voor honden waarop je kijkt vanuit je raam en je balkon,heel vervelend.
    Op galerijen is het vaak zo dat “sociale controle” vaak bemoeienis of roddel betekent,daar zit je ook niet op te wachten en dat gebeurt in flatgebouwen vaak.
    Het zijn dan vaak ook stressgevende woningen waarbij een huurder/koper niet zich zelf kan zijn omdat de buren constant roddelen,klagen en zich bemoeien of jouw deurmat of gordijnen wel passen bij de kleur van de voordeur,of jij de buuf wel of niet uitnodigt voor koffie zodat zij jou kan uithoren en verder vertellen aan anderen die graag dit nieuws wel willen weten.
    Daarom wanneer mensen gewoon lekker zichzelf zonder teveel met buren te willen bemoeien in een flat wonen,zul je toch wel eens goed moeten nadenken hoe je dit gaat doen in die woning.
    Niet iedereen loopt een stofdoek uit te kloppen om het uur op de galerij,om te loeren of de buuf thuis is of met een man thuiskomt die ze uit de kroeg heeft meegenomen.
    Ook eenzaamheid van bewoners kan ertoe bijdragen dat zij hun buren claimen of willen claimen die op hun galerij wonen om aandacht,krijgen ze dit niet van die buur dan gaan ze roddelen dat die buur niet aardig is of erger.
    Een flatgebouw met galerijen is nu eenmaal niet perse een ouderwets dorpsstraatje waar nieuwsgierige tante lenie en buurvrouw Toos voor de deur met een langzaamwasser en mattenklopper heel de dag de buren in de gaten kunnen houden om te roddelen..gelukkig maar!

 • Het Justus van Effenblok, ja dat is een mooi blokje woningen in spangen.
  Het is één van de prestige projecten om de stad en dan met name spangen met meer vrije sector en koopwoningen op te krikken.
  Het blok was altijd een echte bijenkorf van bewoners,veel kinderen spelend en moeders die met boodschappen liepen of die je zag koken achter de keukenramen,vaders die thuiskwamen na het werk en dan rook je overal wel etenslucht rond vijf uur.
  Vooral dat er veel spelende kinderen waren ook op de galerij,maakte de straat erg levendig.
  Wanneer je nu erdoor heenloopt lijkt het wel uitgestorven.
  De mensen die er nu zijn komen te wonen zien hun straat meer als museumstuk dan om te wonen,ook lijken ze verstopt in hun woning je ziet ze amper op straat.
  Maar qua uiterlijk een mooie renovatie.

  In die straat was ook géén samenhang hoor,in heel spangen trouwens nooit geweest.
  Iedere straat had daar zijn eigen publiek en entourage,maar de Justus van Effenstraat zelfs in verschillende delen.
  De galerij bewoners bijvoorbeeld hadden weinig contact dan af en toe hallo zeggen met de begane grond bewoners,maar ook beneden aan de overkant van de straat in het zelfde blok waren de buren toch ook weer anders en bleven met elkaar op hun eigen stekje.Maar wel gezellig.
  Alleen de kinderen die speelden wel overal en met elkaar,immers zaten ze vaak ook op de zelfde basisschool in de klas.

  Nu is die straat te gemaakt en erg geregiseerd van hoe het moet ,dat je met een flesje rosé deftig met je buurvrouw praat en denkt dat je een uitverkoren mens bent in een exclusief woonoord dat is totaal niet gezellig.De energie van de oude bewoners en de historie waarvoor deze straat gebouwd is lijkt niet mee te willen werken aan die sobere en saaie bakfietsen leefstijl.

  helaas door toedoen van de gemeente in 1982 is er met opzet veel achterstallig onderhoud geweest,en was er al langer sprake van renoveren van spangen.
  Daardoor kwam de ROTEB niet meer,werden er ijzeren hekken voor de poorten geplaatst,verlichting werd nauwelijks gerepareerd en daardoor kregen vandalen uit andere wijken zoals de hoeren en junken van de Keileweg vrij spel.
  De bewoners die verhuizen vanwege de renovatie lieten een leeg huis achter en ook zo een tuin die verwoekerde.
  Natúúrlijk lijkt een straat dan verpauperd duh!
  De gemeente heeft een reden tot renovatie.
  Helaas kregen in diverse interviews van projectleiders die de tweede renovatie hebben begeleid,de bewoners zélf de schuld dat zij hun huizen en straat niet zouden waarderen?
  Aub zeg,die oude huizen klein en tochtig zonder douche vaak met stenen granieten aanrecht,geen dubbel glas een oude schoepen radiator die altijd kapot was door defecte ketels.
  Het was niet net als nu met hoogwaardige renovatie dat is makkelijk praten over de ruggen van die bewoners van toen.
  Ga lekker zelf in een oud krot wat de gemeente niet opknapt wonen dan,met kapotte radiator,enkel glas,stenen aanrecht,geen douche,tocht,schuiframen zonder lood erin kijken of jij het waardeert,je moest er in wonen en overleven of je ging verhuizen.
  Maar waarderen ja hoor nu wel alhoewel het toch klein blijft en dicht op mekaar,laten we het hopen dat het voor die bewoners met bakfiets of flapcap en semi deftig pratende administratief medewerkers zo blijft dat er bij leegkomende woningen weer een deftig pratende alleenstaande vrouw of samenwonend maar elkaar vrijlatend mannenstel in komt..mist die het kunnen betalen natuurlijk,is best prijzig hoor die huur nu.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures