Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Een ‘verwarde balkonman’ die afgelopen week urenlang op de twaalfde verdieping van een flat stond, werd door een arrestatieteam in veiligheid gebracht. Het aantal meldingen van verwarde personen stijgt jaarlijks in Rotterdam. Wat zit hierachter en wie geeft hen acute psychiatrische hulp?

Eerder dit jaar zorgde ook een vrouw voor chaos op de Pleinweg. Ze gooide vanaf driehoog haar gehele huisraad door het raam van haar woning naar buiten. Agenten brachten de vrouw onder controle nadat ze zelf uit haar raam ging hangen. Mogelijk was ook zij verward, meldde de politie. Ze werd doorverwezen naar de geestelijke gezondheidszorg.
Deze dossiers zijn één van de vele dat dit jaar in de ladekast van politie eenheid Rotterdam zal verdwijnen als E33-melding. We spreken hier over een vrij nieuw fenomeen, dat regelmatig opduikt in de media: de groep verwarde personen. Sinds 2011 wordt het aantal incidenten bijgehouden. Het neemt jaarlijks toe: Rotterdam turfde in 2016 maar liefst 7.046 gevallen, ruim 600 meer dan het jaar daarvoor.
De stijging van de E33-meldingen roept vragen op. Kampen Rotterdammers massaal met een acute vorm van verwardheid? Worden onze straten overspoeld met verwarde personen? Grijpt de waanzin om ons heen? En wie kan deze verwarde personen helpen?

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Fred Smid

Fred Smid (1985) is maatschappijhistoricus. Deze geboren en getogen Rotterdammer heeft ruime werkervaring in de communicatie bij bedrijven. Tegenwoordig maakt hij tijd vrij voor zijn belangrijkste liefhebberijen: geschiedenis en journalistiek. Hij volgde in Mechelen de postgraduate opleiding tot onderzoeksjournalist.

Profiel-pagina
Xenia-avatar

Xenia Gottenkieny

Illustrator

Xenia Gottenkieny (Hameln , Germany) has studied audiovisual arts at the Willem de Kooning Academy in The Netherlands (1992-1995). She is a Rotterdam based (collage) artist, musician and photographer.

Profiel-pagina