Ga naar de inhoud

Aankondiging minicollege: Hoeveel ambtenaren heb je nodig om de stad te besturen? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Ambtenaar, het ultieme luizenbaantje. Of toch niet? Jos Blank, hoogleraar Productiviteit van de Publieke sector, spreekt in het minicollege van dinsdag 19 september over efficiënt werken bij de Gemeente Rotterdam.
Sinds 2010 is de Gemeente Rotterdam flink aan het bezuinigen op het aantal ambtenaren. Ruim 2500 van hen hebben hun baan verloren. Volgens de Rekenkamer is dat niet ten koste gegaan van de kwaliteit van de dienstverlening aan burgers en ondernemers, zo meldt het Financieel Dagblad in september 2016. Maar als dat zo is, hoeveel ambtenaren heb je dan werkelijk nodig voor het goed en efficiënt besturen van de stad?
Werk dat voorheen door ambtenaren werd gedaan wordt nu regelmatig uitbesteed aan externe (commerciële) bedrijven. Maar wordt het systeem daarmee ook goedkoper? Het zou interessant zijn om te kunnen bepalen hoe productief een Gemeente is, want verdienen we het als belastingbetaler niet om te weten hoe ons geld besteed wordt? Jos Blank, hoogleraar Productiviteit van de Publieke sector aan de Erasmus Universiteit, geeft antwoord op deze vragen in het minicollege van dinsdag 19 september.

Kom op dinsdag 19 september 2017 naar Studio Erasmus in de Rotterdamse Schouwburg. Studio Erasmus begint om 20.30 uur. De deuren zijn geopend vanaf 20.00 uur voor de inloop (met live muziek). Klik hier voor meer informatie en reserveren.

Al één reactie — discussieer mee!

 • “Werk dat voorheen door ambtenaren werd gedaan wordt nu regelmatig uitbesteed aan externe (commerciële) bedrijven. Maar wordt het systeem daarmee ook goedkoper?”

  Niet zolang prutsende ambtenaren, vervangen worden door prutsende externen. Die met een vork schrijven en waar geen enkel toezicht op wordt gehouden. Zie bijv. de diverse miljoenen verslindende ICT-debacles.

  Dit was een minicollege

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures