Ga naar de inhoud

Aankondiging minicollege: Hoeveel ambtenaren heb je nodig om de stad te besturen? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Ambtenaar, het ultieme luizenbaantje. Of toch niet? Jos Blank, hoogleraar Productiviteit van de Publieke sector, spreekt in het minicollege van dinsdag 19 september over efficiënt werken bij de Gemeente Rotterdam.
Sinds 2010 is de Gemeente Rotterdam flink aan het bezuinigen op het aantal ambtenaren. Ruim 2500 van hen hebben hun baan verloren. Volgens de Rekenkamer is dat niet ten koste gegaan van de kwaliteit van de dienstverlening aan burgers en ondernemers, zo meldt het Financieel Dagblad in september 2016. Maar als dat zo is, hoeveel ambtenaren heb je dan werkelijk nodig voor het goed en efficiënt besturen van de stad?
Werk dat voorheen door ambtenaren werd gedaan wordt nu regelmatig uitbesteed aan externe (commerciële) bedrijven. Maar wordt het systeem daarmee ook goedkoper? Het zou interessant zijn om te kunnen bepalen hoe productief een Gemeente is, want verdienen we het als belastingbetaler niet om te weten hoe ons geld besteed wordt? Jos Blank, hoogleraar Productiviteit van de Publieke sector aan de Erasmus Universiteit, geeft antwoord op deze vragen in het minicollege van dinsdag 19 september.

Kom op dinsdag 19 september 2017 naar Studio Erasmus in de Rotterdamse Schouwburg. Studio Erasmus begint om 20.30 uur. De deuren zijn geopend vanaf 20.00 uur voor de inloop (met live muziek). Klik hier voor meer informatie en reserveren.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures