Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurlui serveren weer prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week bekeek gluurbuur Ferrie Weeda zijn Rotterdam eens van een heel andere kant…

DBS-OctaviaVanHorik
Beeld door: beeld: Octavia van Horik

Langzaam valt de avond over de stad. De Erasmusbrug verwerkt een onafzienbare stoet kletsnat blik richting Zuid. Een watertaxi scheert langs een monstrueus cruiseschip. Alle bomen in het park staan nog vol in blad. De beuken kleuren bronzig, maar ook voor hen komt de herfst te vroeg. Ik zie de eerste lichten aangaan in de sjieke appartementen van het Scheepvaartkwartier.
Schakelen we over naar de Schiedamsedijk. Trucje om vanaf de Boompjes tóch de Erasmusbrug op te komen: haarspeldbocht ter hoogte van Maritiem Museum. Ook fietsers en voetgangers treden de verkeersregels hier met voeten. Het rode verkeerslicht voor de deur bij Margreet Olsthoorn wordt massaal genegeerd. Stadstoezicht zou hier goed kunnen cashen. Ik zie Margreet trouwens net haar winkel afsluiten.

Onversneden beeld

Op Zuid is alles onder controle. Tegenover metro Maashaven rookt een bewoner een sigaretje op haar balkon. Fietsers banen zich een weg door de stortregen. Maar wat is dat op de Strevelsweg?! De ramen van de appartemententorens bij het Zuidplein zijn geblurd! Hoe kan ik nu bijhouden welke tv-programma’s ze kijken? Een ongewenste ontwikkeling.
De camera op de Schieweg toont gelukkig nog een onversneden beeld van de lokale bewoners. Ze doen niet aan gordijnen, dat scheelt. Je kijkt langs hun huig zo hun endeldarm in. Sommigen drentelen onafgebroken door hun woonkamer. De bovenbuurman van ‘Yo Yo – Chinese massage’ staat al tien minuten achter zijn raam te staren. De laatste klant van de massagesalon is trouwens al een tijdje binnen. De happy ending wordt hier niet afgeraffeld.
We besluiten het rondje met het eigen vertrouwde Coolhaveneiland. Mijn beeldscherm toont een vredig plaatje. Rechts van het midden straalt de verlichte werkkamer van uw Beste Stuurman van dienst. Nog even een Droste-effect: ik ga voor het raam staan met de laptop en zie mezelf de deadline halen. Met 30 seconden vertraging.
Lezers, geniet ervan voordat de privacywaakhond die site op zwart zet: https://www.rotterdamonderweg.nl/verkeerscameras#

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Ferrie

Ferrie Weeda

Ferrie Weeda (1977) studeerde geschiedenis en Nederlands. Zijn wieg stond aan de Coolhaven – nog steeds zijn domein. Ferrie houdt van publiek en van de stad. Hij is voorzitter van BuurtBestuurt Coolhaveneiland. Als stadsgids en schrijver deelt hij zijn betrokken en bevlogen verhalen over geschiedenis, samenleving en cultuur. Gerrit, Ferries jack-russell uit Tiel, is vernoemd naar Erasmus.

[email protected]

Profiel-pagina
photo profile

Octavia van Horik

Illustrator

Octavia van Horik (1987) is grafisch ontwerper, illustrator en Rotterdammer sinds 2008. In haar werk gaat ze op zoek naar de grenzen van het medium om te kijken wat daar aan te morrelen valt. Een setje regels is er nu eenmaal om gebroken te worden.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.