Ga naar de inhoud

Gedwongen opname: “daar lag ik dan, naakt op de grond in een vierkant kamertje” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Verwarde personen die overlast veroorzaken, worden door de politie rechtstreeks afgeleverd bij de dichtstbijzijnde kliniek met een afdeling voor acute psychiatrie. Ervaringsdeskundige Elise heeft dat proces drie keer doorlopen.

Wie Elise niet persoonlijk kent, zou niet op het eerste gezicht zeggen dat zij tot drie keer toe en onder dwang in psychiatrische klinieken moest verblijven, nadat ze in de boeien werd geslagen door de politie. Elise lijkt niet op het stereotype ‘verwarde persoon’ zoals die naar voren komt in krantenberichten. Ze komt keurig netjes voor de dag.
Wij spreken bij haar thuis af voor een interview in haar woonplaats onder de rook van Rotterdam. De moeder van twee kinderen woont inmiddels weer bijna twee jaar thuis met haar gezin en heeft alleen nog lichte dosering anti-psychotica. Psychiaters stelden schizofrenie bij haar vast. Ze heeft psychoses. Zelf noemt Elise dat perioden van spirituele crisis.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam