Ga naar de inhoud

PvdA leiden is een ondankbare klus, maar iemand moet het doen

Bijna een jaar geleden begon de zoektocht van de Rotterdamse PvdA naar een nieuwe lijsttrekker. Misschien is “klopjacht” een beter woord, schrijft Peter van Heemst. Want wie wil die ondankbare klus op zich nemen?

Peter_van_Heemst
Peter van Heemst beeld: Jeroen Van de Ruit

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Bescheidenheid heeft een naam

  In ons toilet hangt de prijs die ik ooit als lid van Provinciale Staten ontving.
  Hij wordt toegekend aan het statenlid dat zich verdienstelijk heeft gemaakt en is ingesteld door de naamgever.
  Zie hier de beschrijving op wikipedia: Een onderscheiding voor een “kei van een statenlid” dat zich door een eigenzinnige en creatieve opstelling als volksvertegenwoordiger heeft weten te onderscheiden. Deze prijs is inmiddels vier keer uitgereikt. De meest recente uitreiking van deze trofee, in gemoderniseerde vorm, vond plaats in maart 2007.
  Ik ben dus, samen met twee anderen, de ontvanger van die prijs. Toen ik hem ontving wist ik van helemaal niets, want anders was ik niet naar voren gegaan. Het gegniffel en gegrinnik van mijn collega’s verbaasde me al, maar toen ik hoorde dat ik één van de ontvangers van de Peter Van Heemst troffee was, begreep ik het en ik gunde hen de schaterlach bij de uitreiking.

  Omdat ik ben opgezadeld met empathisch vermogen begon ik met de prijs in mijn tas in de trein al te denken. “Wie haalt het in zijn hoofd om een prijs met deze kwalificaties naar zichzelf te noemen ?”Natuurlijk wist ik het al, maar om jezelf die eigenschappen toe te schrijven gaat nogal ver. Ooit hoorde ik van Godfried Bomans de mooie stelling: “Valse bescheidenheid is de meest ergerlijke vorm van onbescheidenheid”, maar de instelling van deze prijs liegt er ook niet om.
  Ik kan me een zeer onbescheiden collega herinneren, die zei: “Als je nooit een veer in je reet gestoken krijgt, moet je het zelf doen” Het instellen van deze prijs lijkt daar erg op.
  Enfin, hij hangt waar ik vind dat hij moet hangen en verder schouderophalen en doorgaan.

  Omdat één van mijn taken bij mijn partij het afstruinen en teisteren van websites van politieke tegenstanders was*, kwam ik ook op de site Vers Beton. Zogenaamd onafhankelijk, maar voor 1000% afhankelijk, geborneerd, vooringenomen en politiek hypercorrect. Hun politiek commentator is – u raadt het al: Bescheiden Peter.
  Ik volg zijn over het algemeen deskundige, maar uiteraard gekleurde stukjes. Soms zelfs geef ik een reactie, maar Peter geeft me nooit antwoord; wat uiteraard zijn goed recht is, maar niet erg sterk overkomt.
  Afgelopen vrijdag plaatste hij weer een stuk over een voor de Vers Betonkringen relevante vraag: Wie wordt de lijsttrekker van onze zieltogende partij? Ik lees het en dan valt mijn mond open. Opgegroeid in ongeveer dezelfde calvinistisch kringen als scribent staar ik voor me uit en ik denk: “Begrijpt hij nu zelf wat hij schrijft?”
  Want waaraan moet een lijstrekker volgens Peter voldoen? Hier komt het letterlijk: Wie is gevat, ervaren, bekend, geestig, slim, enthousiast, herkenbaar, goed gebekt, onverschrokken en 100 procent Rotterdams? En dat is nog maar een bescheiden greep uit de lange, lange wensenlijst.

  Ik lees het nog een keer en denk “Hij is toch zelf lijsttrekker geweest? Dus dit zijn de kwalificaties die hij zichzelf toedicht?” Nu had ik hem dat graag willen vragen of hij zich dat realiseerde, maar mijn vraag – zonder onvertogen woord – is door de redactie van Vers Beton gecensureerd.

  Wat zou de gevatte, ervaren, bekende, geestige, slimme, enthousiaste, herkenbare , goedgebekte, onverschrokken Rotterdammer denken als hij weet dat de redactie het nodig vindt om hem tegen mijn vraag te beschermen?

  *Mijn ultieme overwinning was het moment dat de PvdA haar site sloot voor politieke discussie. De enige site van die partij in ons land, die dat deed!

 • Mijn fout Willemijn.

  Na twee dagen wachten dacht ik dat mijn vraag niet zou komen en toen heb ik mijn reactie, die anders op een andere site zou komen, geplaatst. in de verwachting dat ook dat zou worden gecensureerd.
  En zie, het wonder geschiedde in de tijd dat de dagen weer korten en de redactie van VB weer een jaartje ouder (wijzer?) geworden is. (ik begrijp de gang van zaken natuurlijk wel Willemijn, maar dat moet je natuurlijk nooit laten weten)

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures