Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Bijna een jaar geleden begon de zoektocht van de Rotterdamse PvdA naar een nieuwe lijsttrekker. Misschien is “klopjacht” een beter woord, schrijft Peter van Heemst. Want wie wil die ondankbare klus op zich nemen?

Peter_van_Heemst
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

Met man en macht wordt gejaagd op de persoon die het nieuwe gezicht zal zijn van de PvdA-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. De eisen zijn niet misselijk. Wie is gevat, ervaren, bekend, geestig, slim, enthousiast, herkenbaar, goed gebekt, onverschrokken en 100 procent Rotterdams? En dat is nog maar een bescheiden greep uit de lange, lange wensenlijst. Maar de PvdA Rotterdam zoekt toch vooral iemand waarmee ze voor de dag kan komen, waarmee ze vriend en vijand verrast. Iemand die vanaf dag één wordt gezien als een zwaargewicht waarmee de concurrentie echt rekening zal houden.
De langdurige en spannende zoektocht naar een nieuwe man of vrouw zorgt achter de schermen voor onrust en speculaties. Namen duiken plotsklaps op, doen de ronde in de wandelgangen en verdwijnen weer snel in de prullenbak. Namen die afgeschreven leken, komen toch weer bovendrijven. Fanclubs en lobby’s zijn druk in de weer. De geruchtenmachinerie draait op volle toeren. Eén ding is zeker: het bestuur van de PvdA Rotterdam gaat de nieuwe lijsttrekker op 26 september aanstaande aan de leden presenteren.

Voor de Rotterdamse sociaal-democraten is het erop of eronder. Ze zagen hun aanhang de afgelopen tien jaar in rap tempo slinken van achttien raadszetels in 2006 via veertien in 2010 naar acht in 2014. Wie de Rotterdamse uitslag van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen vertaalde in gemeenteraadszetels zag een nog dramatischere uitkomst. De teller zou blijven steken op drie raadszetels. Om dat even in het juiste perspectief te zetten: maar liefst zes partijen deden het in Rotterdam beter dan de PvdA. Het allermeeste stak dat nieuwkomer DENK (met voormalig PvdA-Rotterdam gemeenteraadslid Kuzu als politiek leider) zijn ex-partijgenoten met bijna zesduizend stemmen de baas was.
Natuurlijk weet ook ik dat een Tweede Kamerverkiezing niet een-op-een over te planten is naar de gemeenteraad. Succesvolle Rotterdamse lokale partijen ontbreken op het landelijke stembiljet (NIDA en Leefbaar Rotterdam) en de opkomst is bij landelijke verkiezingen (72 procent) aanmerkelijk hoger dan bij lokale (45 procent). Maar toch, de trend is voor de PvdA alarmerend.
Dat roept direct de vraag op wie bij deze vooruitzichten trek heeft in het lijsttrekkerschap. Welk zwaargewicht durft die ondankbare klus op zich te nemen? Wie wil lijsttrekker worden met een hele grote kans dat daar geen wethouderschap op volgt?

In twee andere grote steden was de lokale PvdA ervan overtuigd dat er genoeg sterke kandidaten zouden zijn, die via een referendum onder de leden de strijd om het lijsttrekkerschap durfden aan te gaan. Dat bleek een goede gok. Zowel in Den Haag als Amsterdam viel er echt wat te kiezen. Inmiddels is in beide steden de PvdA-lijsttrekker bekend. Gekozen door de leden. Niet omdat een bestuur hem of haar heeft overgehaald op de eerste plek te gaan staan, maar omdat hij of zij zichzelf in de strijd had gegooid. Overtuigd van de missie.
Helaas besloot de Rotterdamse PvdA dit voorjaar het lijsttrekkersreferendum overboord te kieperen. Dat gebeurde bijna terloops. Drie keer hadden de leden wel via een referendum hun keuze kunnen maken. In 2006, 2010 en 2014. Het was een reactie op de verwijten van achterkamertjespolitiek. Op de geheimzinnigheid waarmee plots een lijsttrekker uit de hoge hoed werd getoverd. Dit keer durfde de PvdA het niet meer aan.
Wie gaat het worden? Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee. De zoektocht voert langs de usual suspects. Langs hele en halve bobo’s, kopstukken en kopstukjes als oud- wethouders (Marco Florijn, Richard Moti en Hans Vervat), vrouwen als Nebahat Albayrak (oud-staatssecretaris Justitie) en Agnes Jongerius (nu Europees Parlementslid), oud-Tweede Kamerleden of bewindspersonen. Zelfs de naam van Wouter Bos duikt weleens op.
Misschien moet de PvdA Rotterdam haar ambitie bijstellen en accepteren dat ze in 2018 een bescheiden rol zal spelen. Dat het tijd is om nieuw talent een kans te geven. Talent dat fouten mag maken. Dat gretig is, graag bijleert. Talent waarvan het enthousiasme groter is dan de ervaring. Talent dat in de volgende raadsperiode mag groeien en rijpen, zodat het zich in 2022 uitbetaalt. Regeren is vooruitzien. Ook bij de keuze van een lijsttrekker.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer trainer bij de Rotterdamse stichting MANO.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Illustrator

Profiel-pagina
Lees 4 reacties
 1. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Mijn fout Willemijn.

  Na twee dagen wachten dacht ik dat mijn vraag niet zou komen en toen heb ik mijn reactie, die anders op een andere site zou komen, geplaatst. in de verwachting dat ook dat zou worden gecensureerd.
  En zie, het wonder geschiedde in de tijd dat de dagen weer korten en de redactie van VB weer een jaartje ouder (wijzer?) geworden is. (ik begrijp de gang van zaken natuurlijk wel Willemijn, maar dat moet je natuurlijk nooit laten weten)

 2. Profielbeeld van Ronald
  Ronald

  Bescheidenheid heeft een naam

  In ons toilet hangt de prijs die ik ooit als lid van Provinciale Staten ontving.
  Hij wordt toegekend aan het statenlid dat zich verdienstelijk heeft gemaakt en is ingesteld door de naamgever.
  Zie hier de beschrijving op wikipedia: Een onderscheiding voor een “kei van een statenlid” dat zich door een eigenzinnige en creatieve opstelling als volksvertegenwoordiger heeft weten te onderscheiden. Deze prijs is inmiddels vier keer uitgereikt. De meest recente uitreiking van deze trofee, in gemoderniseerde vorm, vond plaats in maart 2007.
  Ik ben dus, samen met twee anderen, de ontvanger van die prijs. Toen ik hem ontving wist ik van helemaal niets, want anders was ik niet naar voren gegaan. Het gegniffel en gegrinnik van mijn collega’s verbaasde me al, maar toen ik hoorde dat ik één van de ontvangers van de Peter Van Heemst troffee was, begreep ik het en ik gunde hen de schaterlach bij de uitreiking.

  Omdat ik ben opgezadeld met empathisch vermogen begon ik met de prijs in mijn tas in de trein al te denken. “Wie haalt het in zijn hoofd om een prijs met deze kwalificaties naar zichzelf te noemen ?”Natuurlijk wist ik het al, maar om jezelf die eigenschappen toe te schrijven gaat nogal ver. Ooit hoorde ik van Godfried Bomans de mooie stelling: “Valse bescheidenheid is de meest ergerlijke vorm van onbescheidenheid”, maar de instelling van deze prijs liegt er ook niet om.
  Ik kan me een zeer onbescheiden collega herinneren, die zei: “Als je nooit een veer in je reet gestoken krijgt, moet je het zelf doen” Het instellen van deze prijs lijkt daar erg op.
  Enfin, hij hangt waar ik vind dat hij moet hangen en verder schouderophalen en doorgaan.

  Omdat één van mijn taken bij mijn partij het afstruinen en teisteren van websites van politieke tegenstanders was*, kwam ik ook op de site Vers Beton. Zogenaamd onafhankelijk, maar voor 1000% afhankelijk, geborneerd, vooringenomen en politiek hypercorrect. Hun politiek commentator is – u raadt het al: Bescheiden Peter.
  Ik volg zijn over het algemeen deskundige, maar uiteraard gekleurde stukjes. Soms zelfs geef ik een reactie, maar Peter geeft me nooit antwoord; wat uiteraard zijn goed recht is, maar niet erg sterk overkomt.
  Afgelopen vrijdag plaatste hij weer een stuk over een voor de Vers Betonkringen relevante vraag: Wie wordt de lijsttrekker van onze zieltogende partij? Ik lees het en dan valt mijn mond open. Opgegroeid in ongeveer dezelfde calvinistisch kringen als scribent staar ik voor me uit en ik denk: “Begrijpt hij nu zelf wat hij schrijft?”
  Want waaraan moet een lijstrekker volgens Peter voldoen? Hier komt het letterlijk: Wie is gevat, ervaren, bekend, geestig, slim, enthousiast, herkenbaar, goed gebekt, onverschrokken en 100 procent Rotterdams? En dat is nog maar een bescheiden greep uit de lange, lange wensenlijst.

  Ik lees het nog een keer en denk “Hij is toch zelf lijsttrekker geweest? Dus dit zijn de kwalificaties die hij zichzelf toedicht?” Nu had ik hem dat graag willen vragen of hij zich dat realiseerde, maar mijn vraag – zonder onvertogen woord – is door de redactie van Vers Beton gecensureerd.

  Wat zou de gevatte, ervaren, bekende, geestige, slimme, enthousiaste, herkenbare , goedgebekte, onverschrokken Rotterdammer denken als hij weet dat de redactie het nodig vindt om hem tegen mijn vraag te beschermen?

  *Mijn ultieme overwinning was het moment dat de PvdA haar site sloot voor politieke discussie. De enige site van die partij in ons land, die dat deed!

  1. Profielbeeld van Willemijn Sneep
   Willemijn Sneep

   Beste Ronald, welke vraag bedoel je precies, die gecensureerd zou zijn? We hebben geen andere reactie van je ontvangen dan deze twee bovenstaanden…

 3. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Wie is gevat, ervaren, bekend, geestig, slim, enthousiast, herkenbaar, goed gebekt, onverschrokken en 100 procent Rotterdams?

  Net als de vorige lijsttrekkers?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.