Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurlui serveren weer prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week tilt Marianne Klerk de discussie over de door mannen gedomineerde EUR naar het volgende niveau. Het verschil tussen genderbeleid en genderrealiteit is namelijk nog veel te groot.

DBS-OctaviaVanHorik
Beeld door: beeld: Octavia van Horik

Hier volgt een hartenkreet aan het bestuur van de Erasmus Universiteit: hoeveel geld hebben jullie ervoor over om de gigantische gender-gap op de EUR te dichten?
Vorige week nam Willem Schinkel de essentiële tweede stap in het Vers Beton-vraagstuk van het EUR-mannenbolwerk. Hij kaartte het ‘institutioneel seksisme’ aan en riep zijn mannelijke collega-hoogleraren op dit te bestrijden. Maar zoals Schinkel zelf al licht wanhopig schreef: ‘What else is new?
Wat nieuw is, is het grootschalige diversiteitsbeleid van de EUR en de alom heersende angst dat het een papieren tijger blijft.

VB-MVK-031017-03

Lees meer

Laten we het over institutioneel seksisme op de universiteit hebben

Ook aan progressieve bolwerken zoals universiteiten is het aandeel mannen steevast hoog.…

Schinkel merkt terecht op dat in het eerdere artikel op Vers Beton de oorzaken niet aan het licht komen, dat de geïnterviewde diversity officers van de EUR vaag wijzen naar een bepaalde ‘cultuur’ op de EUR. Dit is nou juist het punt: er is een nieuw diversiteitsbeleid, maar de EUR kent de specifieke oorzaken van haar extreme genderongelijkheid niet.
Achter het witte mannenbolwerk op de EUR schuilt ‘institutioneel seksisme’ (of is het geïnstitutionaliseerd?), is de terechte stelling van Schinkel. Dit verklaart echter nog steeds niet waarom het seksisme groter zou zijn aan de Erasmus dan aan andere Nederlandse universiteiten, gelet op het aandeel vrouwelijke hoogleraren.

Maar inderdaad, er is een tijd van denken en een tijd van doen. Dat vindt de Diversity Board zelf ook. In een interne petitie vorige week roepen zij ‘IEDEREEN’ aan de EUR op tot actie, want anders “blijft dit beleid een papieren tijger”. Voor een daadwerkelijke ‘cultuuromslag’ is meer nodig dan een ‘formeel diversiteitbeleid’, aldus de briefschrijvers. De EUR moet nu van ‘denken en doen’ naar ‘divers denken en divers doen’.

Geef beleid en budget vrij

De schrijvers vragen alle soorten EUR’ers (HR-experts, studenten, Raad Van Toezicht etc.) om diversiteit na te streven in hun werk en leggen in korte, concrete actiepunten uit hoe dit moet. Deze bottom up-benadering is (samen met beleidsvoering) onmisbaar, een organisatiecultuur verander je niet zomaar.
Maar als je iedere EUR’er verantwoordelijk wilt stellen voor diversiteit, is het dan niet bittere noodzaak om het beleid en het budget erachter vrij te geven? Dat geeft ruggensteun aan alle diversiteitdoeners en inzicht in waar het beleid kan worden aangepast. Misschien kan dit laatste wel via de medezeggenschapsraden?
Want betekent het gezamenlijk dragen van verantwoordelijkheid voor diversiteit ook niet dat je mee mag doen én denken?

Een schamele elf procent

Daarbovenop is een financiële injectie broodnodig. Al was het maar om het ambitieuze streefcijfer van 25 procent vrouwelijke hoogleraren in 2025 te halen (nu staat de EUR op een schamele 11 procent).
Kijk naar de Universiteit van Tilburg die ook een laag aandeel vrouwelijk hoogleraren heeft. Zij stelden vorig jaar een eigen programma in voor het aannemen van twaalf extra vrouwelijke hoogleraren of U(H)D’s bovenop de vijf tot zeven extra hoogleraren die staatssecretaris Bussemaker dit jaar beloofde.

Gooi geld in de ‘leaky pipeline’ door vrouwelijke universitair docenten, universitair hoofddocenten en hoogleraren aan te nemen. Met andere woorden: stel de doorstroom van vrouwelijk talent veilig, zeker met het oog op de toekomst.
En nu hebben we het alleen nog maar over de extreme gender gap, laat staan over de zeer gebrekkige culturele diversiteit onder het academisch personeel op de Erasmus Universiteit.
Begrijp me niet verkeerd, mijn kritiek vloeit voort uit een flinke dosis tough love voor de EUR. Zij heeft mij grootgebracht van eerstejaarsstudent tot volwaardig PhD. Je bent nou eenmaal het meest kritisch op diegenen die het dichtst bij je staan. Maar wat er moet gebeuren, en hier wijzen veel diversiteitsonderzoekers ook op, is het gat tussen diversiteitsbeleid en realiteit benoemen en dichtgooien.
Mijn lieve EUR, wat ga je doen dan?

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Profielfoto-Marianne-Klerk

Marianne Klerk

Marianne is historicus en journalist. Rotterdam is in haar ogen de mooiste stad van Nederland, waar eeuwen van stadsvernieuwing en -vernieling kriskras door elkaar lopen.

Profiel-pagina
photo profile

Octavia van Horik

Illustrator

Octavia van Horik (1987) is grafisch ontwerper, illustrator en Rotterdammer sinds 2008. In haar werk gaat ze op zoek naar de grenzen van het medium om te kijken wat daar aan te morrelen valt. Een setje regels is er nu eenmaal om gebroken te worden.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.