Ga naar de inhoud

De GGZ-carrousel: hoe de functie van psychiatrische klinieken verandert — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In 2020 zijn er in Rotterdam 800 bedden voor psychiatrische patiënten minder. De verwarde, buurman wordt vaker thuis behandeld, in plaats van (gedwongen) opgenomen. Het gevolg: een draaideur-beleid en meer verwarde Rotterdammers. Hoe kan het anders?
De afgelopen weken kwam aan bod waar verwarde Rotterdammers terechtkomen, wat de impact van een gedwongen opname is en hoe de crisisdienst daarin dagelijks haar afwegingen maakt. Dit vierde en laatste deel gaat over waarom patiënten deze cirkel keer op keer doorlopen.
In de psychiatrie bestaat al decennia het ideaal dat patiënten beter herstellen in hun eigen sociale kring met vrienden, familie en collega’s. Cliënten hebben behoefte aan een ritme waarmee zij in de maatschappij meedraaien. Dat zal hen meer eigenwaarde geven dan een langdurig verblijf in het psychiatrische ziekenhuis, waar iemand het omgaan met de hectiek van het drukke leven in de stad misschien verleert.

En zo kwamen minister Schippers, GGZ-instellingen, zorgverzekeraars en cliëntenorganisaties in 2012 met elkaar overeen dat in 2020 het aantal opnameplaatsen in GGZ-instellingen met één-derde minder moest zijn vergeleken met 2008. Vertaald naar de gemeente Rotterdam komt dat neer op circa achthonderd bedden minder. Aanbieders Parnassia en Antes hebben de klinische bedden tot nu toe al met 20 procent verminderd.
De GGZ aan huis? Ambulant behandelen heet dat in vakjargon. “Ambulant behandelen is niet alleen prettiger voor de patiënt, maar ook gemiddeld flink goedkoper dan een langdurende opname,” schrijft Parnassia BV in het jaarverslag 2015. “Waarbij we ervoor moeten zorgen dat er voldoende bedden overblijven voor patiënten voor wie klinische opname noodzakelijk is. In veel gevallen gaat het dan om een gedwongen opname, om de patiënt en/of de omgeving te behoeden voor gevaar.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures