Ga naar de inhoud

Dwang: afwegingen van de crisisdienst onder grote spanning — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In onze dichtbevolkte stad, met verslavingsproblematiek en armoede, is een ‘verward persoon’ al snel een gevaar voor zichzelf of de omgeving. Wanneer is het oké om iemand naar huis te laten gaan en wanneer dwing je iemand tot opname? De crisisdienst heeft 24/7 met deze afweging te maken. 

Het aantal verwarde mensen neemt toe, bespraken we eerder in deze serie. En zo steeg ook het gebruik van dwangmaatregelen in de GGZ afgelopen jaar, volgens cijfers van de Rechtbank Rotterdam. Wie spreekt over dwangtoepassingen voor psychiatrische patiënten in onze regio, betreedt het domein van Aram van Reijsen, psychiater en hoofd van de BAVO Europoort crisisdienst Regio Rijnmond.

Deze crisisdienst bestaat uit psychiaters, arts-assistenten en verpleegkundigen die 24 uur per dag, zeven dagen per week patiënten op locatie beoordelen. Hulpverleners zoals de huisarts, politie en GGZ-instellingen bellen naar de crisisdienst als iemand met spoed een psychiatrische behandeling moet krijgen. De crisisdienst, kun je zeggen, is de spil in het web van de acute psychiatrie in Rotterdam.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam