Ga naar de inhoud

Hoe kan het dat op Zuid de fietsenstallingen van schoolpleinen leeg staan? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Weer of geen weer, vroeger stapten we ‘s ochtends braaf op de fiets. Maar tegenwoordig fietsen Rotterdamse kinderen steeds minder. Hoe kan dat nou?

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • ‘Het ontbreekt ons in Nederland aan fietscultuur’
  Sorry, maar deze opmerking slaat echt totaal nergens op! NL is juist een fietscultuur. Kijk naar het wielrennen bijvoorbeeld. Maar het woord ‘cultuur’ valt. Zou het aan cultuur liggen, dat kinderen minder fietsen op Zuid. Dat kan ook, dat maakt ook niet uit, dan zijn juist de projecten om de ouders aan het fietsen te krijgen des te belangrijker, want ouders geven een voorbeeld.

 • Ik word van dit soort artikelen vaak heel treurig. In hoeverre kan worden verwacht dat de rest van Nederland Zuid moet opvoeden. Je hoopt toch dat mensen die in een achterstandspositie verkeren basale vaardigheden als fietsen wel beheersen. Dat je dan iemand moet uitleggen dat fietsen zowel goedkoop, gezond als efficient is en niet symbool staat voor armoede maakt mij erg teleurgesteld.

 • Goh, een school middenin een woonwijk, praktisch naast het grootste OV-knooppunt van Rotterdam-Zuid, heeft weinig fietsers? Misschien omdat de meeste kinderen wel gewoon er heen lopen, of de bus pakken, of de metro…

 • Hugo van der Steenhoven bezorgde mij de eerste schaterlach van de dag: “Het ontbreekt ons in Nederland aan fietscultuur”. ’s Werelds fietsland nummer 1 !

  Ook een vermeend gebrek aan geld als oorzaak is uit de duim gezogen. Een kwestie van prioriteit: voor een iPhone bijv koop je 5 tweedehands fietsen. En heeft men het aantal scooters bij middelbare scholen op Zuid weleens geteld?

  Echt de enige oorzaak, in het artikel ook genoemd, is het beroerde, hardnekkige imago in bepaalde culturen. Fietsen is voor losers, dat kan iedere jongere je vertellen. Bovendien, Joey zegt het al, ontneemt het OV de noodzaak.

  Derhalve verbaas ik me over zoveel (goedbedoelde) naiviteit van de initiatiefnemers, maar vooral is iedere geinvesteerde euro water naar de zee dragen. Helaas.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Is Rotterdam nog een ‘bouwende stad’? En voor wie bouwt ze dan?

  • Vers Beton

  Teun van den Ende doet onderzoek naar stedelijke ontwikkeling, architectuur en woonbeleid in Rotterdam. Hij licht tegels onder woontorens, spreekt wethouders, vastgoedbazen en bewoners. En vraagt zich af: voor wie bouwen we eigenlijk? Bij Vers Beton is hij onderzoeksjournalist Bouwende stad.

 • Gaat Rotterdam eindelijk wat aan de woningnood doen? 9 vragen over de Woonvisie

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De nieuwe Woonvisie gaat over het Rotterdamse woonbeleid tot 2040, met daarin acties voor de komende vijf jaar. Voor de gemeente een uitgelezen kans om iets aan de wooncrisis te doen. Gaat dat ook echt gebeuren? Woonexpert Teun van den Ende zocht het uit.

 • Fietsend heen, slapen in een bunker, metro terug: wordt Hoek van Holland het Bloemendaal van Rotterdam?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Het landschap tussen het dorp Hoek van Holland en de kust werd lang aan haar lot overgelaten, maar ondergaat nu geleidelijk een metamorfose. Tegenwoordig vind je in de kustzone hippe restaurantjes, cafés en – verscholen in het duin – een vakantiewoning in een Duitse oorlogsbunker. Vers Beton nam een kijkje.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam