Ga naar de inhoud

Aankondiging minicollege: hebben Rotterdammers meer wantrouwen in establishment? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Is wantrouwen in het establishment de verklaring voor populisme en vaak lage opkomst bij de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen? Socioloog Jeroen van der Waal geeft het antwoord in het minicollege van 14 november.
Hoe de kieslijst voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen er definitief uitziet moeten we nog even afwachten. Maar nu de PVV deelneemt en Leefbaar Rotterdam een verbinding aangaat met Forum voor Democratie zijn de smaken aan de rechts-populistische kant in ieder geval verrijkt. De gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam lijken op zijn zachtst gezegd interessant te worden.  Tegelijkertijd bleef tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen de opkomst in Rotterdam ver beneden het landelijk gemiddelde.

Zowel de hang naar populisme als de lage opkomst kunnen wijzen op een sterk wantrouwen ten opzichte van het establishment. Socioloog Jeroen van der Waal onderzoekt in zijn project ‘Cultuuroorlog in de Polder?’ waarom laagopgeleide mensen vaak politici, rechters, en wetenschappers wantrouwen. Hij onderzoekt waar de voorkeur of juist afkeur van elitair jargon, uiterlijk of opvattingen vandaan komt.
Tijdens het minicollege op dinsdag 14 november stellen we hem de vraag: Zijn Rotterdammers wantrouwender ten opzichte van politiek, justitie, wetenschap dan andere Nederlanders?

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures