Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurlui serveren weer prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel. Tara Lewis loopt ons deze week langs de argumenten om de kolenoverslag uit de Rotterdamse haven te weren. Zoals we van haar gewend zijn laat ze er niet veel van heel.
Dinsdagavond werd met veel trompetgeroffel bekend dat de gemeenteraad wil dat de kolenoverslag verdwijnt uit de Rotterdamse haven. De ‘vervuilende’ overslag zou haaks staan op de klimaatdoelen van 2030. “Alleen zo kan de haven bijdragen aan de uitvoering van de afspraken die zijn vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs”, zegt Bonte in NRC Handelsblad. Toch stoten we geen ton minder CO2 uit dankzij deze beslissing. De directe relatie met de doelen is dan ook compleet afwezig.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Of deze beslissing überhaupt invloed zal hebben op het milieu is de vraag. De FNV voorspelt in het AD Rotterdams Dagblad dat de overslag zich zal verplaatsen naar de belangrijkste concurrent van de Rotterdamse haven: Antwerpen. De Duitse staalindustrie heeft namelijk nog geen alternatieven, dus kolen blijven gewoon nodig. Krijgen de fabrikanten die niet via Rotterdam, dan wel via een andere weg. De Belgen lachen waarschijnlijk in hun vuistje, omdat de wens van Rotterdam om internationaal het braafste jongetje van de klas te zijn, ervoor zorgt dat zij nu kunnen groeien.

Het moet nog blijken wat het Havenbedrijf doet met de wens van de raad. De gemeente is weliswaar nog steeds voor twee derde aandeelhouder, directe zeggenschap heeft ze niet (meer). Ondertussen vrezen tussen de vijf- en zeshonderd mensen voor hun baan, waarvan de meeste bij Europees Massagoed Overslagbedrijf (EMO) werken, het grootste kolenoverslagbedrijf.
Ook havenwethouder Visser stelt dat sluiting van EMO niets oplevert. “En het kost honderden banen. Je zult maar bij EMO werken en in een kamer op het stadhuis wordt een motie gemaakt die je je baan kost.” Toch stemde ook zijn partij (D66) voor de motie. Ik noem dat symboolpolitiek van de bovenste plank, waar de havenarbeider de dupe van is. Dat is een havenstad als Rotterdam onwaardig.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

[email protected]

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees één reactie
 1. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Bij sluiten of afbouw zal het gebruik van kolen niet afnemen. De Noord Duitse steden en Belgie nemen de handel gewoon over.
  België haalt de uitstootafspraken makkelijk , omdat ze veel energie winnen met kerncentrale’s ! Ideetje ?

  Gevolg zal zijn dat de kolenschepen langs Dordtrecht naar Duitsland varen i.p.v. via het Hartelkanaal.

  Toen tegen de wil van Leefbaar Rotterdam kolencentrale’s op de Maasvlakte werden gezet zat GROEN LINKS in het college! En dan nu mauwen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.