Ga naar de inhoud

Klimaatdoelstellingen: dit staat de nodige innovatie in de industrie in de weg — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Nederland kan haar doelstellingen nooit halen als de grootschalige industrie die onze dagelijkse producten maakt, niet meedoet in vermindering van CO2-uitstoot. Procestechnoloog Marit van Lieshout legt uit wat innovatie in de ‘procesindustrie’ in de weg staat, en wat we eraan kunnen doen.

productieindustrie
beeld: Rémon Mulder

Al één reactie — discussieer mee!

 • Goed om te benadrukken dat ‘de Haven’ niet een of ander monster is dat maar uitstoot om het uitstoten, maar dat wij daar (op korte termijn) van profiteren door alle materialen, energie en producten die daaruit voortkomen. En de economische activiteit, al wordt al een tijd gewaarschuwd om hier niet te grote waarde aan toe te dichten (zie onder andere het advies ‘Mainports voorbij’ van de Raad voor de leefomgeving, 2016).

  Dan de oplossing: het vraagt wat lef, maar ook het afbouwen van de vervuilende activiteiten van de mainport kan veel opleveren.

  Wat er nodig is in mijn ogen is een duidelijk uitstootplafond dat steeds sterker naar beneden gaat. Dat mes snijdt aan twee kanten: we krijgen een schonere lucht en we worden gedwongen om meer ruimte te geven aan kennisontwikkeling en innovaties. Dat laatste kan weer een belangrijk exportproduct worden, wat het mogelijk verlies aan overige economische activiteit goed maakt.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam