Ga naar de inhoud

Klimaatdoelstellingen: dit staat de nodige innovatie in de industrie in de weg — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Nederland kan haar doelstellingen nooit halen als de grootschalige industrie die onze dagelijkse producten maakt, niet meedoet in vermindering van CO2-uitstoot. Procestechnoloog Marit van Lieshout legt uit wat innovatie in de ‘procesindustrie’ in de weg staat, en wat we eraan kunnen doen.

productieindustrie
beeld: Rémon Mulder

Al één reactie — discussieer mee!

 • Goed om te benadrukken dat ‘de Haven’ niet een of ander monster is dat maar uitstoot om het uitstoten, maar dat wij daar (op korte termijn) van profiteren door alle materialen, energie en producten die daaruit voortkomen. En de economische activiteit, al wordt al een tijd gewaarschuwd om hier niet te grote waarde aan toe te dichten (zie onder andere het advies ‘Mainports voorbij’ van de Raad voor de leefomgeving, 2016).

  Dan de oplossing: het vraagt wat lef, maar ook het afbouwen van de vervuilende activiteiten van de mainport kan veel opleveren.

  Wat er nodig is in mijn ogen is een duidelijk uitstootplafond dat steeds sterker naar beneden gaat. Dat mes snijdt aan twee kanten: we krijgen een schonere lucht en we worden gedwongen om meer ruimte te geven aan kennisontwikkeling en innovaties. Dat laatste kan weer een belangrijk exportproduct worden, wat het mogelijk verlies aan overige economische activiteit goed maakt.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam