Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

In aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen vroegen we ons af: waarom is de opkomst bij de stembussen toch altijd zo laag in Rotterdam? Heeft dat iets te maken met wantrouwen tegenover de politiek? Jazeker, weet Socioloog Jeroen van der Waal. In dit mini-college legt hij uit waarom.

“Rotterdam is een stad met anti-elitair profiel”, vertelt Van der Waal.  “Dat heeft te maken met het afzetten tegen politiek bolwerk Den Haag, waar ze ‘niet werken maar alleen babbelen’, en het cultureel dominante Amsterdam. Met poeha, moeilijkdoenerij en intellectualisme. En daar heeft de gemiddelde Rotterdammer heel weinig affiniteit mee!”

Maar zijn Rotterdammers ook werkelijk wantrouwender ten opzichte van het establishment (politiek, wetenschap, justitie) dan andere Nederlanders? Rotterdam is een relatief laagopgeleide stad.  Onderzoek naar de verschillen hoog- en laagopgeleiden laat zien dat die laatsten veel wantrouwender zijn tegenover instituties dan hoogopgeleiden. Er heerst weinig vertrouwen in wat een politicus vertelt.

Waar dat lage vertrouwen dan vandaan komt?  “Vaak wordt gedacht dat een zwakke economische positie of weinig institutionele kennis de oorzaak daarvoor is. Maar dat verklaart het niet.” Van der Waal vindt de oorzaak in wat hij noemt ‘de cultuuroorlog in de polder’: ingebakken afkeer van elitecultuur en de bijbehorende opvattingen. Zijn uitleg krijg je in de video.

Het volgende Minicollege is op 12 december tijdens de Studio Erasmus Talkshow. Meer info hier. 

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

ava Willemijn Sneep

Willemijn Sneep

Adjunct-hoofdredacteur en eindredacteur

Willemijn Sneep is na wat omzwervingen en een master Journalistiek in het schattige Leiden weer terug in de enige wereldstad die Nederland rijk is. Als freelance journalist kan ze zich geen betere thuisbasis wensen. [email protected]

Profiel-pagina