Ga naar de inhoud

Noord: de proeftuin voor bestuurlijke vernieuwing? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Ondanks het succes van de Gebiedscommissies dreigen deze te verdwijnen in de bestuurlijke vernieuwing. Noord is hiervoor aangewezen als experimentgebied. Fractievoorzitter van D66 Rotterdam Noord Menno Heetveld pleit voor een andere benadering.

Het is ruim drie jaar geleden sinds de deelgemeenten in Rotterdam hebben plaatsgemaakt voor de Gebiedscommissies. In 2016 heeft de gemeenteraad laten onderzoeken of dit bestuursmodel op een “legitieme en effectieve wijze bijdraagt aan gebiedsgerichte beleidsvorming met een nauwe betrokkenheid van de burger.” De leden van de Gebiedscommissie Noord zijn van mening dat ze zijn geslaagd in hun belangrijkste taak: het organiseren van bewonersparticipatie en het faciliteren van bewonersinitiatieven. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen de Gebiedscommissie Noord en vele andere partijen (waaronder bewoners, woningcorporaties, ProRail en de NS) bij de succesvolle herontwikkeling van de Hofbogen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam