Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurlui serveren elke week prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel, deze week over de kersverse Rotterdamse PVV. Die wil dat Rotterdam weer van de Rotterdammers wordt. Nou, dat is niet zo moeilijk, legt stuurvrouw Eeva uit.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

“Rotterdam moet weer van de Rotterdammers worden.” Dat is het speerpunt van lijsttrekker Hegedüs van de Rotterdamse PVV die zich gisteren presenteerde voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.
Rotterdam weer van de Rotterdammers. Laat dat even op je inwerken. Deze partij wil een groot deel van de Rotterdammers het Rotterdammerschap ontnemen.
Want wie zijn er geen Rotterdammers volgens de PVV? Moslims. Mensen die op DENK stemmen. Mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. Met andere woorden: Rotterdam moet vrijgemaakt worden van vreemde smetten.
En door de komst van de PVV is ook Leefbaar Rotterdam, de partij die vier jaar geleden nog een milder integratiegeluid wilde laten horen, weer hard op de rechtse trom aan het slaan. In een campagnebijeenkomst samen met Forum van Democratie zei Joost Eerdmans dat Rotterdammers geen halal-slagerijen willen, maar een Nederlandse groenteboer. Moslims zijn kennelijk geen Rotterdammers en hebben hier niets te willen. Het is een giftige, hatelijke retoriek.

Het idee dat er ‘echte’ en ‘niet echte’ Rotterdammers bestaan, is echter wijder verbreid dan deze rechtse politieke retoriek. Als we de vraag stellen: ‘Wie is Rotterdammer en hoe kun je een Rotterdammer herkennen?’, dan kun je een waslijst aan Rotterdamse clichés verwachten. Maar laat je hierdoor niet afleiden.
Rotterdammers zijn niet de mensen die graag de mouwen opstropen. Niet de mensen die recht voor hun raap zijn. Niet de mensen die ketelbinkie uit hun hoofd kennen. Niet de mensen die van de markthal houden. Of verafschuwen. Niet de mensen die Amsterdam uitspreken als 020. Niet de mensen die de Beurstraverse de koopgoot noemen. Het zijn ook niet de mensen die hier zijn geboren.
Nee. Mensen die in Rotterdam wonen zijn Rotterdammers. Niets meer, niets minder.
Voor wie wat moeite heeft hiermee, laten we een voorbeeld nemen. Geen Rotterdammer: Geert Wilders. Wél een Rotterdammer: Ahmed Aboutaleb. We proberen het nog een keer. Geen Rotterdammer: Joke Bruis. Wel een Rotterdammer: Shirma Rouse.
Dus ook geen Rotterdammers: Paul de Leeuw, Gerard Cox, André van Duin. Veel geboren Rotterdammers laten zich daar de rest van hun leven op voorstaan, terwijl ze al lang geen onderdeel meer uitmaken van de Rotterdamse samenleving. Erasmus deed het ze al voor, met z’n ‘Roterodamus’. Natuurlijk is het ook mooi dat zoveel mensen het Rotterdammerschap koesteren en dat Rotterdam iets is waar ze graag bij willen horen. Maar laten we dit niet te serieus nemen: vaak gaat het om een gecultiveerd, ijdel Rotterdammerschap van mensen die hier niet willen wonen.
Ook andersom is moet je niet te veel waarde hechten aan de geboortegrond: GroenLinks twitterde laatst trots dat ze als fractie 100% geboren en getogen Rotterdammers als raadsleden heeft. Francisco van Jole merkte terecht op: doe hier niet aan mee.
Deze stad is groot geworden door mensen die hier niet zijn geboren, die hier kwamen om hun dromen te verwezenlijken en daarom Rotterdammer zijn geworden. Als we Rotterdam aan de Rotterdammers hadden gelaten, dan waren we een vissersdorpje aan de Rotta gebleven.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Eeva Liukku

Eeva Liukku

Hoofdredacteur

Eeva Liukku (Rotterdam, 1983) begrijpt niet waarom mensen ergens anders zouden willen wonen dan in Rotterdam, maar heeft wel in Amsterdam wijsbegeerte gestudeerd.
[email protected]

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 19 reacties
 1. Profielbeeld van Mark
  Mark

  Beste Victor, Leefbaar Rotterdam doet het zeker op gebieden goed. Dankzij Leefbaar in het college zijn we verlost van de puinhoop die eerdere jaren niet werd aangepakt. Man wat was Rotterdam triest met alle junkies en kanslozen. De credits absoluut voor Leefbaar, mat name Marianne van de Anker. Maar mijn punt blijft staan…stop nu eens met het over één kam scheren van een groep op afkomst en zie het als Rotterdammers. Er is niet zoiets als een moslim of een christen, het zijn allen Rotterdammers die zich aan de wet dienen te houden. En dezelfde grondrechten hebben op basis van hun Nederlanderschap. Samen met goedwillende Rotterdammers (waaronder elke religie of politieke voorkeur) kunnen en moeten we de stad nog beter maken. Meer bedoelde ik niet te schrijven in mijn vorige reactie. Vriendelijke kerstgroet, Mark

  1. Profielbeeld van Victor Reijkersz
   Victor Reijkersz

   Persoonlijk deels met je eens, maar er is meer nodig voor plezierig samen leven dan je aan de wet houden. Acceptatie van geweze immigratie door autochtonen maar ook van assimilatie door allochtonen is volgens mij noodzakelijk.

 2. Profielbeeld van Victor Reijkersz
  Victor Reijkersz

  Sorry Mark,

  Maar ik mag even reageren als Eva het standpunt van LR als volgt samenvat: “Moslims zijn kennelijk geen Rotterdammers en hebben hier niets te willen. Het is een giftige, hatelijke retoriek.”

  Het is niet alleen een complete leugen, het is ook nog eens een keer een poging het linkse frame kracht bij te zetten dat LR uit hetzelfde hout gesneden is als de PVV.

  Komisch trouwens dat het PVV frame is dat LR een stelletje Softies zijn die bij D66 op schoot zitten.

  Groetjes,
  Vic

  1. Profielbeeld van Mark
   Mark

   Tsja, Victor. Als ik de uitspraken van Leefbaar Rotterdam lees en hoor dan zie ik niet veel verschil met de PVV. Het is het generaliseren, het wegzetten van Moslims als groep. Misschien is het taalgebruik wat subtieler dan bij de PVV, maar in de kern gaat het toch om generaliseren en een groep stigmatiseren. Wat is er nu mis met een Rotterdammer die een slagerij heeft? Of gaat het er om dat de betreffende ondernemer moslim is? Dan ken ik daar maar één woord voor dat is beoordelen op grond van religie, ook wel discriminatie genoemd. En dat alles verpakt onder het mom van problemen benoemen… Wij zijn allen Rotterdammers, en dienen ons te houden aan wet en regelgeving, zo niet dan is er een taak voor de overheid om in te grijpen. Maar om nu de ene slagerij te prefereren boven de ander is te zot voor woorden… Je doet het blijkbaar nooit goed als moslim bij LR. Heb je een eigen zaak om je gezin te onderhouden, is het volgens LR weer niet goed. Ik word er echt triest van…

   1. Profielbeeld van Ronald
    Ronald

    Dat moslims worden weggezet als groep lijkt me niet vreemd.
    Ze hebben dezelfde korte geloofsbeleidenis en houden zich aan dezelfde vijf hoofdregels. Daarnaast zijn er nog veel meer kenmerken die op gemeenschappelijkheid wijzen (arabisch als religieuze taal, afkeer van afvalligheid en “ongelovigen”b.v.)
    Daarnaast noemen moslims zich in het bijzijn van andersdenkenden vaak broeder en/of zuster, wat ook duidt op het behoren bij een bepaalde broederschap of groep.
    Niet vreemd dus dat gegeneraliseerd wordt.

    Dat een Nederlandse slagerij wordt geprefereerd lijkt me logisch vanuit twee uitgangspunten. 1e. Bij de Nederlandse slager worden de dieren “humaan”geslacht. Ten 2e verkoopt men daar varkensvlees! Lekker zo’n speklapje!
    Het is opvallend dat Hindoestanen, die geen rundvlees gebruiken en die ook in grote aantallen in onze steden wonen, absoluut geen aandacht voor hun leefregels opeisen.

    Het is trouwens ook een verzoek van de

   2. Profielbeeld van Victor Reijkersz
    Victor Reijkersz

    Hoi Mark,

    Het taalgebruik is niet alleen subtieler, de daadwerkelijke voorstellen zijn ook subtieler.

    Ik heb het idee dat mensen als jij en Eva (auteur artikel) met net zo’n blik naar Leefbaar Rotterdammers kijken als echte racisten naar Moslims kijken. We doen het bij voorbaat al fout en het kan nooit goed bedoeld, noch koosjer zijn.

    Er zit een groot verschil tussen aandacht besteden aan de culturele dimensie van het leven en de stadsinrichting (sfeer, winkelaanbod, thuis voelen, etc..) en het zeggen dat er iets mis is met Moslims die een slagerij of ander bedrijf begonnen zijn.

    Het laatste is trouwens top. Maar het eerste ook, want het kan jou misschien een kloot wezen, maar voor een substantiële groep Rotterdammers is het een hartewens.

    Met vriendelijke groet,
    Victor

 3. Profielbeeld van Mark
  Mark

  Goh wat reageren de LR en PVV stemmers weer fel. Eeva geeft alleen maar aan dat ongeacht herkomst iedereen die in Rotterdam woont een Rotterdammer is en een slagerij een slagerij is. Mam, man, man wees dan eerlijk en zeg wat je denkt… dat je niet autochtonen Rotterdammers minderwaardig vindt.

 4. Profielbeeld van Paul
  Paul

  Iemand die in Rotterdam woont, maar niets met Rotterdam te maken wilt hebben, is ook geen Rotterdammer! Denk daar maar eens over na Eeva! Mes snijd namelijk aan 2 kanten, jij doet voorkomen alsof dat niet zo is.

  Wat de halalslager voorbeeld betreft, ga eens kijken op de Putsebocht, Dordtselaan.
  Men wilt graag dat de ‘autochtoon’ op de Beijerlandselaan terug komt, maar voor wat en waarom?
  De AH op de Putsebocht liep voor geen meter, nu is er een islamitische supermarkt, loopt als een trein. Op de Dordtselaan een Poolse supermarkt, alle teksten in het Pools. Zo zijn er veel voorbeelden. De overheid, ver voor er een LR/PVV/FvD was, heeft gefaald op integratie gebied. Hele wijken overspoelen met gastarbeiders, die mensen aan hun lot overlaten, het negeren van de lokale bevolking, het resultaat, Rotterdam staat het vaakst in de top 10 van Vogelaarswijken. Daar hebben LR/PVV/FvD geen bijdrage aan geleverd, de gevestigde orde, PvdA, VVD, CDA, D66 enzo wel. Polarisatie in de samenleving is een produkt van die partijen!

 5. Profielbeeld van oioiu
  oioiu

  Erasmus is in Gouda geboren, woonde maar 4 jaar in Rotterdam, en ontvluchtte stad en land wegens religieuze tweespalt, zijn homosexualiteit en zijn humanistische principes.
  Zou Eerdmans eens een voorbeeld aan moeten nemen.

  1. Profielbeeld van Ronald
   Ronald

   Erasmus is in Rotterdam geboren, zoals zijn zelf gekozen achternaam bewijst, was ongetrouwd (celibatair) Over vermeende homoseksualiteit zijn geen bewijzen (was dodelijk in die dagen!) en zijn humanistische principes hebben helemaal niets met hedendaags humanisme te maken!

   Joost Eerdmans is de zoon van een dominee en houdt zich net als Erasmus zoveel mogelijk aan de principes uit het Nieuwe Testament. Was overigens lid van het dispuut Laurentius!

 6. Profielbeeld van Maarten Rensen
  Maarten Rensen

  Beste Eva, ik hoop dat je dit artikel humoristisch bedoeld hebt. Ik zou veel “Rotterdammers voor het leven” hun eretitel niet willen ontnemen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een paar mensen die Rotterdam de eerste en enige Europa Cup bezorgd hebben (Ove Kindvall eb Rinus Israel), maar ook bijvoorbeeld aan een Dirk Kuyt.

  En ook die vele Rotterdammers die in de loop der jaren verhuisd zijn (moesten verhuizen?) naar de randgemeenten als Capelle, Barendrecht, Spijkenisse etc. Die ijdele Rotterdammers pikken we er zelf wel uit.

  Is Rotterdam misscien niet gewoon te klein geworden voor al die Rotterdammers?

 7. Profielbeeld van Stefan van Hoek
  Stefan van Hoek

  Ahmed Abouteleb is absoluut geen Rotterdammer. Hij is een omhoog gepromoveerde politicus, die als leuk baantje het burgemeesterschap van Rotterdam cadeau heeft gekregen. Een welbegaafd bestuurder, wordt zo iemand dan genoemd. Dat moet hij nog steeds laten blijken.

 8. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Misschien de volgende keer een stukje met de volgende onderwerpen.

  Als je in het water valt ben je nat.
  Bijt je in een te hete bitterbal dan krijg je blaren.
  In café’s schenkt men vaak bier.
  Rond is niet vierkant.

  Verder natuurlijk weer zo tendentieus als de p….
  Fijne feestdagen Eeva.
  O ja, nog een : Kerst is geen Pasen of Suikerfeest.

 9. Profielbeeld van Martin Duif
  Martin Duif

  Quote: *het speerpunt van lijsttrekker Hegedüs *
  Deze meneer is alweer weggestuurd, maar niet omdat hij van Hongaarse afkomst is (dus geen échte Rotterdammer)….

 10. Profielbeeld van Myranda Mulder
  Myranda Mulder

  Het gekke is dat in de geschiedenis van Rotterdam zoveel niet in Rotterdam geboren Rotterdammers de stad opgestuwd hebben in de vaart der volken. Dus laten we ook dankbaar zijn dat zo velen Rotterdam een warm hart toewensen.

 11. Profielbeeld van Victor Reijkersz
  Victor Reijkersz

  Wat Joost Eerdmans zei is dat het afgelopen moet zijn met winkelstraten waar bijna geen enkele “Nederlandse” winkel meer te vinden is. Dat er enige balans moet zijn en dat alle wijken een minimum van Nederlands-karakter zouden moeten hebben. En over Moskeeën wil hij bijvoorbeeld alleen diegenen sluiten die podium bieden aan een extremistische boodschap. Nogal iets anders dan de boodschap van meneer Hegedus en de PVV. Waar Eva Liukku (vanuit links) en de PVV (vanuit rechts) de polarisatie zoeken is het volgens mij juist Leefbaar Rotterdam dat een compromis voorstelt tussen groepen die nu lijnrecht tegenover elkaar staan.

 12. Profielbeeld van Sjaak
  Sjaak

  Juist en zo is het, hoewel ik wel een lans wil breken voor rotterdammers in exile.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.