Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Je bent een Rotterdammer als je in Rotterdam woont. Punt.

De Beste Stuurlui serveren elke week prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel, deze week over de kersverse Rotterdamse PVV. Die wil dat Rotterdam weer van de Rotterdammers wordt. Nou, dat is niet zo moeilijk, legt stuurvrouw Eeva uit.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
beeld: Mark van Wijk

Al 19 reacties — discussieer mee!

 • Beste Victor, Leefbaar Rotterdam doet het zeker op gebieden goed. Dankzij Leefbaar in het college zijn we verlost van de puinhoop die eerdere jaren niet werd aangepakt. Man wat was Rotterdam triest met alle junkies en kanslozen. De credits absoluut voor Leefbaar, mat name Marianne van de Anker. Maar mijn punt blijft staan…stop nu eens met het over één kam scheren van een groep op afkomst en zie het als Rotterdammers. Er is niet zoiets als een moslim of een christen, het zijn allen Rotterdammers die zich aan de wet dienen te houden. En dezelfde grondrechten hebben op basis van hun Nederlanderschap. Samen met goedwillende Rotterdammers (waaronder elke religie of politieke voorkeur) kunnen en moeten we de stad nog beter maken. Meer bedoelde ik niet te schrijven in mijn vorige reactie. Vriendelijke kerstgroet, Mark

 • Wat Joost Eerdmans zei is dat het afgelopen moet zijn met winkelstraten waar bijna geen enkele “Nederlandse” winkel meer te vinden is. Dat er enige balans moet zijn en dat alle wijken een minimum van Nederlands-karakter zouden moeten hebben. En over Moskeeën wil hij bijvoorbeeld alleen diegenen sluiten die podium bieden aan een extremistische boodschap. Nogal iets anders dan de boodschap van meneer Hegedus en de PVV. Waar Eva Liukku (vanuit links) en de PVV (vanuit rechts) de polarisatie zoeken is het volgens mij juist Leefbaar Rotterdam dat een compromis voorstelt tussen groepen die nu lijnrecht tegenover elkaar staan.

 • Beste Eva, ik hoop dat je dit artikel humoristisch bedoeld hebt. Ik zou veel “Rotterdammers voor het leven” hun eretitel niet willen ontnemen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een paar mensen die Rotterdam de eerste en enige Europa Cup bezorgd hebben (Ove Kindvall eb Rinus Israel), maar ook bijvoorbeeld aan een Dirk Kuyt.

  En ook die vele Rotterdammers die in de loop der jaren verhuisd zijn (moesten verhuizen?) naar de randgemeenten als Capelle, Barendrecht, Spijkenisse etc. Die ijdele Rotterdammers pikken we er zelf wel uit.

  Is Rotterdam misscien niet gewoon te klein geworden voor al die Rotterdammers?

 • Iemand die in Rotterdam woont, maar niets met Rotterdam te maken wilt hebben, is ook geen Rotterdammer! Denk daar maar eens over na Eeva! Mes snijd namelijk aan 2 kanten, jij doet voorkomen alsof dat niet zo is.

  Wat de halalslager voorbeeld betreft, ga eens kijken op de Putsebocht, Dordtselaan.
  Men wilt graag dat de ‘autochtoon’ op de Beijerlandselaan terug komt, maar voor wat en waarom?
  De AH op de Putsebocht liep voor geen meter, nu is er een islamitische supermarkt, loopt als een trein. Op de Dordtselaan een Poolse supermarkt, alle teksten in het Pools. Zo zijn er veel voorbeelden. De overheid, ver voor er een LR/PVV/FvD was, heeft gefaald op integratie gebied. Hele wijken overspoelen met gastarbeiders, die mensen aan hun lot overlaten, het negeren van de lokale bevolking, het resultaat, Rotterdam staat het vaakst in de top 10 van Vogelaarswijken. Daar hebben LR/PVV/FvD geen bijdrage aan geleverd, de gevestigde orde, PvdA, VVD, CDA, D66 enzo wel. Polarisatie in de samenleving is een produkt van die partijen!

 • Sorry Mark,

  Maar ik mag even reageren als Eva het standpunt van LR als volgt samenvat: “Moslims zijn kennelijk geen Rotterdammers en hebben hier niets te willen. Het is een giftige, hatelijke retoriek.”

  Het is niet alleen een complete leugen, het is ook nog eens een keer een poging het linkse frame kracht bij te zetten dat LR uit hetzelfde hout gesneden is als de PVV.

  Komisch trouwens dat het PVV frame is dat LR een stelletje Softies zijn die bij D66 op schoot zitten.

  Groetjes,
  Vic

 • Tsja, Victor. Als ik de uitspraken van Leefbaar Rotterdam lees en hoor dan zie ik niet veel verschil met de PVV. Het is het generaliseren, het wegzetten van Moslims als groep. Misschien is het taalgebruik wat subtieler dan bij de PVV, maar in de kern gaat het toch om generaliseren en een groep stigmatiseren. Wat is er nu mis met een Rotterdammer die een slagerij heeft? Of gaat het er om dat de betreffende ondernemer moslim is? Dan ken ik daar maar één woord voor dat is beoordelen op grond van religie, ook wel discriminatie genoemd. En dat alles verpakt onder het mom van problemen benoemen… Wij zijn allen Rotterdammers, en dienen ons te houden aan wet en regelgeving, zo niet dan is er een taak voor de overheid om in te grijpen. Maar om nu de ene slagerij te prefereren boven de ander is te zot voor woorden… Je doet het blijkbaar nooit goed als moslim bij LR. Heb je een eigen zaak om je gezin te onderhouden, is het volgens LR weer niet goed. Ik word er echt triest van…

 • Erasmus is in Rotterdam geboren, zoals zijn zelf gekozen achternaam bewijst, was ongetrouwd (celibatair) Over vermeende homoseksualiteit zijn geen bewijzen (was dodelijk in die dagen!) en zijn humanistische principes hebben helemaal niets met hedendaags humanisme te maken!

  Joost Eerdmans is de zoon van een dominee en houdt zich net als Erasmus zoveel mogelijk aan de principes uit het Nieuwe Testament. Was overigens lid van het dispuut Laurentius!

 • Dat moslims worden weggezet als groep lijkt me niet vreemd.
  Ze hebben dezelfde korte geloofsbeleidenis en houden zich aan dezelfde vijf hoofdregels. Daarnaast zijn er nog veel meer kenmerken die op gemeenschappelijkheid wijzen (arabisch als religieuze taal, afkeer van afvalligheid en “ongelovigen”b.v.)
  Daarnaast noemen moslims zich in het bijzijn van andersdenkenden vaak broeder en/of zuster, wat ook duidt op het behoren bij een bepaalde broederschap of groep.
  Niet vreemd dus dat gegeneraliseerd wordt.

  Dat een Nederlandse slagerij wordt geprefereerd lijkt me logisch vanuit twee uitgangspunten. 1e. Bij de Nederlandse slager worden de dieren “humaan”geslacht. Ten 2e verkoopt men daar varkensvlees! Lekker zo’n speklapje!
  Het is opvallend dat Hindoestanen, die geen rundvlees gebruiken en die ook in grote aantallen in onze steden wonen, absoluut geen aandacht voor hun leefregels opeisen.

  Het is trouwens ook een verzoek van de

 • Hoi Mark,

  Het taalgebruik is niet alleen subtieler, de daadwerkelijke voorstellen zijn ook subtieler.

  Ik heb het idee dat mensen als jij en Eva (auteur artikel) met net zo’n blik naar Leefbaar Rotterdammers kijken als echte racisten naar Moslims kijken. We doen het bij voorbaat al fout en het kan nooit goed bedoeld, noch koosjer zijn.

  Er zit een groot verschil tussen aandacht besteden aan de culturele dimensie van het leven en de stadsinrichting (sfeer, winkelaanbod, thuis voelen, etc..) en het zeggen dat er iets mis is met Moslims die een slagerij of ander bedrijf begonnen zijn.

  Het laatste is trouwens top. Maar het eerste ook, want het kan jou misschien een kloot wezen, maar voor een substantiële groep Rotterdammers is het een hartewens.

  Met vriendelijke groet,
  Victor

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures