Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurlui serveren elke week prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week kun je nog eens verbitterd je torenhoge huur overmaken, of wanhopig op zoek naar een “passende” koopwoning. Awais Hassan vindt dat het beter moet met de Rotterdamse woningmarkt.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Stel je voor: een stad waar je met een modaal inkomen voor ongeveer € 500 in de maand een goed onderhouden appartement van 80 vierkante meter kunt huren, zonder op de wachtlijst te staan, op slechts een kwartier afstand van het centrum. Een stad waar wonen als een grondrecht wordt gezien in plaats van een verdienmodel. Een stad waarin mensen uit verschillende lagen van de samenleving door elkaar heen wonen.

Deze stad bestaat. Het is Wenen. De Oostenrijkse hoofdstad scoort op menig lijstjes als een van de meest leefbare steden ter wereld. Duidelijk andere koek dan een eendagsvliegnotering in de Lonely f*cking Planet. Wenen, de oersaaie stad van grote componisten, de wals en de schnitzel, onderscheidt zich door een jaloersmakend woonbeleid dat gericht is op betaalbaar wonen en het mengen van bevolkingsgroepen om polarisatie en segregatie te voorkomen.

Hoe anders is het in Rotterdam. De stad die mensen met een kleiner inkomen wegjaagt. De stad die te weinig bouwt voor het middensegment. De stad die gesegregeerd is van Hillegersberg tot Hillesluis. De stad waarin mensen die geen hypotheek kunnen krijgen aangewezen zijn op driekamerappartementen van € 1300 in de maand. De stad van jarenlang wachten voor een corporatiewoning. De stad waarin hele wijken er verloederd bij liggen. Dit moet beter.

De vorig jaar aangenomen Woonvisie 2030 mist ambitie en is ontoereikend om de huidige wanorde te veranderen. Het is tijd voor Rotterdam om het radicaal anders te doen. De gemeente moet het heft in eigen handen nemen en de woningmarkt niet overlaten aan de grillen van woningcorporaties en private partijen. In navolging van het Weense model moet de gemeente:

 • meer betaalbare woningen reserveren voor lage en middeninkomens
 • meer rechten geven aan huurders
 • een plafond stellen aan winsten van private verhuurders
 • gemengd bouwen in wijken
 • de stad compact verdichten

Om dit te bereiken moet de woningmarkt dus structureel op de schop. Als er één plek is in Nederland waar zon grote omslag kan worden gerealiseerd, dan is het Rotterdam. Welke politieke partij naast de SP pakt deze handschoen op voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018?

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Awais

Awais Hassan

Awais Hassan (1984) is geboren, getogen en gewoon gebleven op Zuid. Leest graag de open gezichten van de stad. Hij is econoom en werkt als manager bij een retailer.

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 8 reacties
 1. Profielbeeld van Paul
  Paul

  ‘De stad waarin mensen die geen hypotheek kunnen krijgen aangewezen zijn op driekamerappartementen van € 1300 in de maand.’ dit is natuurlijk echt onzin praat!!!!

  Waarom moeten we groot wonen? Nergens voor nodig, maar je dat is de norm.

  ‘Dat een van de rijkste postcode gebieden (Wilhelminapier) grenst aan een de armste in Nederland (Afrikaanderwijk) is veelzeggend.’ Waarom is dit veelzeggend? Er is dus geen scheiding, want men ‘leeft’ praktisch naast elkaar. Gooi een steen de andere kant op, Coolhaven, ook een wat armere buurt, de andere kant op richting Binnenweg, ook een armere buurt, Rotterdam kent veel meer armere wijken dan rijken.

  ‘gemengd bouwen in wijken’ wat is dit voor loze term? Een gebouw wordt niet speciaal voor blank/christen/hindoe/boedhist/vega of dergelijke gebouwd. In 40 jaar tijd zijn wijken totaal verandert, van 90% ‘blank’ ‘autochtoon’ naar 90% ‘niet blank’ ‘niet autochtoon’. Het is ook dat mensen ergens NIET willen wonen, omdat ze totaal geen band hebben met die buurt, ook door de samenstelling. Zo heb je de buurt bij Maashaven die gedomineerd wordt door ‘Turken’, die zoeken elkaar speciaal op, dicht bij elkaar wonen, is een eigen enclave geworden, 80% Turkse winkeliers (hoeveel shoarma tenten zijn er nodig??).

  Wijzen naar anderen, anderen moeten het oplossen, maar veel begint bij de mensen zelf. Niet willen participeren bijvoorbeeld.

 2. Profielbeeld van Joey
  Joey

  Ach, er was in hartje Centrum een prachtige kans om nog eens ~600 betaalbare woningen te bouwen, maar helaas besloot de gemeente dat er blijkbaar al te veel van dit soort woningen zijn en moest het per se luxe appartementen worden.

  (ik heb het natuurlijk over de Rotta Nova)

 3. Profielbeeld van Ben
  Ben

  Als er nou 1 stad van de grote 4 het minst gesegregeerd is, is het Rotterdam. En Wenen is nou ook geen ideale stad, daar zit nu een extreem rechtse regering.

  Dus leuk deze oproep, maar realisme ontbreekt

  1. Profielbeeld van Awais Hassan
   Awais Hassan

   Beste Ben,

   De ervaring van iemand die opgroeit in het rijke Hillegersberg is een totaal andere dan van iemand uit het arme Hillesluis. Ze groeien op in dezelfde stad. Dat een van de rijkste postcode gebieden (Wilhelminapier) grenst aan een de armste in Nederland (Afrikaanderwijk) is veelzeggend. Zeker in de huidige opleving lijkt een Rotterdam te bestaan van twee snelheden: een die flink vooruit gaat en een die dreigt nog verder achter te blijven. Het is alleen maar treurig te noemen dat in de andere steden deze segregatie nog groter is. Dit ontslaat Rotterdam echter niet van de verantwoordelijkheid om de tweedeling aan te pakken.

   En het klopt dat in de hoofdstad van Oostenrijk een rechtse regering zetelt. De stad Wenen is juist heel rood. Zie ook: https://www.wien.gv.at/wahlergebnis/en/NR171/index.html

 4. Profielbeeld van Marco
  Marco

  Best een interessant verhaal, maar de auteur lijkt zich niet bewust van de beperkte rol van de gemeentelijke overheid op het gebied van wonen. Rijksoverheid en woningcorporaties bepalen in Nederland voor 90% hoe de sociale woningmarkt eruit ziet. De gemeente reserveert geen woningen en gaat niet over de rechten van huurders.

  De situatie in Rotterdam valt overigens nog erg mee vergeleken met die in Utrecht en Amsterdam. een links stadsbestuur is dus zeker geen garantie voor een betaalbare woning, in tegendeel. Er mankeert ook van alles aan de Rotterdamse woonvisie, maar deze vergelijking gaat echt mank. De Oostenrijkse situatie, waar gemeenten grootschalig kunnen opereren als huisbaas en daar rijksgelden voor gebruiken, is wezenlijk anders van die in Nederland.

  Zelfs al zouden politiek partijen in de gemeenteraad dat willen, binnen de huidige kaders zijn er geen wettelijke instrumenten noch financiële middelen om de woningmarkt op Weense leest te schoeien. Partijen die anders beweren, draaien de kiezer een rad voor ogen.

  1. Profielbeeld van Awais Hassan
   Awais Hassan

   Beste Marco,

   Je hebt gelijk. In de huidige situatie kan dit zeker niet. Vandaar mijn oproep dat Rotterdam deze verandering gaat leiden. Juist ook omdat Rotterdam geen Utrecht of Amsterdam is. Hier is in vergelijking ontzettend veel ruimte om te bouwen.

   Rotterdam heeft vaker zaken geregeld die in het wettelijk kader niet konden. Vaak ging het hier negatief beleid zoals verboden. Zie de Rotterdamwet. De status quo wordt hier niet vanzelf geaccepteert. Dat is een gezonde houding. Laten we ook hier anders in zijn, en voorop lopen, en de rest van Nederland laten zien dat het wél kan.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.