Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Zo realiseer je betaalbaar wonen in Rotterdam

De Beste Stuurlui serveren elke week prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week kun je nog eens verbitterd je torenhoge huur overmaken, of wanhopig op zoek naar een “passende” koopwoning. Awais Hassan vindt dat het beter moet met de Rotterdamse woningmarkt.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
beeld: Mark van Wijk

Al 8 reacties — discussieer mee!

 • Best een interessant verhaal, maar de auteur lijkt zich niet bewust van de beperkte rol van de gemeentelijke overheid op het gebied van wonen. Rijksoverheid en woningcorporaties bepalen in Nederland voor 90% hoe de sociale woningmarkt eruit ziet. De gemeente reserveert geen woningen en gaat niet over de rechten van huurders.

  De situatie in Rotterdam valt overigens nog erg mee vergeleken met die in Utrecht en Amsterdam. een links stadsbestuur is dus zeker geen garantie voor een betaalbare woning, in tegendeel. Er mankeert ook van alles aan de Rotterdamse woonvisie, maar deze vergelijking gaat echt mank. De Oostenrijkse situatie, waar gemeenten grootschalig kunnen opereren als huisbaas en daar rijksgelden voor gebruiken, is wezenlijk anders van die in Nederland.

  Zelfs al zouden politiek partijen in de gemeenteraad dat willen, binnen de huidige kaders zijn er geen wettelijke instrumenten noch financiële middelen om de woningmarkt op Weense leest te schoeien. Partijen die anders beweren, draaien de kiezer een rad voor ogen.

 • Als er nou 1 stad van de grote 4 het minst gesegregeerd is, is het Rotterdam. En Wenen is nou ook geen ideale stad, daar zit nu een extreem rechtse regering.

  Dus leuk deze oproep, maar realisme ontbreekt

  • Beste Ben,

   De ervaring van iemand die opgroeit in het rijke Hillegersberg is een totaal andere dan van iemand uit het arme Hillesluis. Ze groeien op in dezelfde stad. Dat een van de rijkste postcode gebieden (Wilhelminapier) grenst aan een de armste in Nederland (Afrikaanderwijk) is veelzeggend. Zeker in de huidige opleving lijkt een Rotterdam te bestaan van twee snelheden: een die flink vooruit gaat en een die dreigt nog verder achter te blijven. Het is alleen maar treurig te noemen dat in de andere steden deze segregatie nog groter is. Dit ontslaat Rotterdam echter niet van de verantwoordelijkheid om de tweedeling aan te pakken.

   En het klopt dat in de hoofdstad van Oostenrijk een rechtse regering zetelt. De stad Wenen is juist heel rood. Zie ook: https://www.wien.gv.at/wahlergebnis/en/NR171/index.html

 • ‘De stad waarin mensen die geen hypotheek kunnen krijgen aangewezen zijn op driekamerappartementen van € 1300 in de maand.’ dit is natuurlijk echt onzin praat!!!!

  Waarom moeten we groot wonen? Nergens voor nodig, maar je dat is de norm.

  ‘Dat een van de rijkste postcode gebieden (Wilhelminapier) grenst aan een de armste in Nederland (Afrikaanderwijk) is veelzeggend.’ Waarom is dit veelzeggend? Er is dus geen scheiding, want men ‘leeft’ praktisch naast elkaar. Gooi een steen de andere kant op, Coolhaven, ook een wat armere buurt, de andere kant op richting Binnenweg, ook een armere buurt, Rotterdam kent veel meer armere wijken dan rijken.

  ‘gemengd bouwen in wijken’ wat is dit voor loze term? Een gebouw wordt niet speciaal voor blank/christen/hindoe/boedhist/vega of dergelijke gebouwd. In 40 jaar tijd zijn wijken totaal verandert, van 90% ‘blank’ ‘autochtoon’ naar 90% ‘niet blank’ ‘niet autochtoon’. Het is ook dat mensen ergens NIET willen wonen, omdat ze totaal geen band hebben met die buurt, ook door de samenstelling. Zo heb je de buurt bij Maashaven die gedomineerd wordt door ‘Turken’, die zoeken elkaar speciaal op, dicht bij elkaar wonen, is een eigen enclave geworden, 80% Turkse winkeliers (hoeveel shoarma tenten zijn er nodig??).

  Wijzen naar anderen, anderen moeten het oplossen, maar veel begint bij de mensen zelf. Niet willen participeren bijvoorbeeld.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures