Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Peter van Heemst doet verslag van de strijd om de kiezer. Na de vuile politieke oorlog tussen Eerdmans en Kuzu deze week: een analyse van de opportunist Eerdmans, die op zijn zesenveertigste al vijf partijen heeft versleten. Wat is er gebeurd met die aardige man die in 2002 in de Tweede Kamer zat?

Peter
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

Eerdmans haalde Kuzu het bloed onder de nagels vandaan door hem weg te zetten als “De Vijfde Colonne”, een uitdrukking waarmee in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog landverraders werden aangeduid. De voorman van DENK schold op zijn beurt Eerdmans uit voor “pathologische leugenaar”. De achterbannen zullen er vast van genoten hebben maar voor de rest van Rotterdam waren het weinig verheffende taferelen afgelopen zondag in “Buitenhof””.
Kuzu sloeg de plank lelijk mis. Als je al iets onaardigs over Eerdmans zou willen zeggen, dan springt er maar één ding uit: de lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam is een politieke opportunist pur sang. In nog geen twintig  jaar tijd versleet hij vijf politieke partijen en de zesde lonkt aan de horizon: een plek op de lijst van het Forum voor Democratie bij de volgende Tweede Kamerverkiezing. Want dat in de landelijke politiek zijn hart ligt, dat staat voor mij als een paal boven water.
Eerdmans zat al eerder in de Tweede Kamer, van 2002 tot 2006, eerst namens de Lijst Pim Fortuyn en daarna met zijn eigen afsplitsing, de groep Eerdmans/ Van Schijndel. Van aanvallen op moslims en migranten moest Eerdmans in de tijd nooit veel hebben. Hij ontpopte zich vooral als snoeiharde crime-fighter met een grote compassie voor de slachtoffers van geweldsmisdrijven. En passant was hij in de weer voor een overheid die zuinig met belastinggeld om ging en burgers waar voor hun geld beloofde.

Ook was hij  –  dat weet ik uit ervaring – een aardige man om mee om te gaan. Eentje die niet hield van ruzie en gedoe. Die als er conflicten waren een straatje omliep. Ook iemand die graag goed nieuws zelf vertelde en niet vooraan stond als er slecht nieuws was te brengen. Maar goed, daar zijn meer politici erg bedreven in.
In 2014 werd hij door Leefbaar naar Rotterdam gehaald. Hij woonde er niet. Kende de stad slecht. Maar was wel zeer gewiekst, rap van tong, gevat en een landelijk bekend radioman. In buurgemeente Capelle aan de IJssel had hij wat ervaring opgedaan als wethouder.
Hij deed wat hij moest doen en won de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen. En wel met twee vingers in zijn neus. De PvdA die zowel in 2006 als 2010 van de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam een zeer lonende tweestrijd met Leefbaar had weten te maken, was in 2014 al knock-out voor dat de campagne goed en wel begonnen was. En dus was het Eerdmans die van de Rotterdamse kiezers de hoofdprijs mocht komen ophalen: Leefbaar eindigde met vlag en wimpel als grootste. De weg naar het stadsbestuur lag na acht jaar oppositie open.
Er was een lelijke complicatie: een coalitie maken zonder D66 was mission impossible. En dus moesten Eerdmans en zijn rabiate anti-migranten en anti-moslimachterban een aantal fikse vernederingen ondergaan. Salima Belhaj, de bazin van de Rotterdamse D66, dwong Eerdmans om publiekelijk afstand te nemen van alle lelijke dingen die Geert Wilders over migranten en moslims had gezegd. Braaf deed Eerdmans wat hem gevraagd werd.
Ook moest Leefbaar Rotterdam de guerilla tegen burgemeester Aboutaleb staken, zodat die een paar maanden later zonder gedoe aan zijn twee ambtstermijn zou kunnen beginnen. Belhaj vroeg, Eerdmans draaide. In mei 2014 kon de coalitie van Leefbaar, D66 en CDA van start.

In de aanloop naar de verkiezingen van 2018 staat de wereld van Eerdmans op zijn kop. Zijn leven als Mister Nice Guy is over en uit. Hij is een verstandshuwelijk aangegaan met Thierry Baudet, de man dus die zich uren en uren laaft aan de inzichten van de Amerikaanse superracist Jared Taylor, om stand te houden in de strijd tegen de PVV Rotterdam, de lokale lijst dus die door Wilders bleek te zijn opgescheept met de Nederlandse racist Géza Hegedüs. Over de blunder van Wilders had Eerdmans veel leedvermaak. Over de escapades van zijn politieke bondgenoot zwijgt hij in alle talen.
Of de miskeuze van Wilders zijn PVV Rotterdam gaat schaden, waag ik te betwijfelen. Zulke misstappen interesseren de fervente en dus oertrouwe aanhang geen moer.  Sterker nog – ik kijk even naar Trump – de opschudding daarover in de media lijkt het geloof in de grote leider alleen maar te versterken. Of de combinatie Leefbaar Rotterdam/ Forum voor Democratie Eerdmans gaat redden, weet ik inmiddels niet meer zo zeker. Zeker, bij de PVV lijkt de groei eruit. Zeker, alles wat Baudet aanraakt, lijkt te veranderen in goud. Maar zijn aanhangers zijn vooral de redelijk goed opgeleide rechtse kiezers, die van Wilders zijn overwegend laaggeschoold. En uitgerekend die laatste groep is in Rotterdam bovenmatig aanwezig.
Eerdmans is door zijn campagneteam vakkundig omgeschoold tot een kloon van Wilders. Politieke tegenstanders heten bij Eerdmans plots “politieke vijanden.” Hij bindt de strijd aan tegen “het links- islamitische blok”. Hij moet en zal de Leefbaar Rotterdam kiezers duidelijk maken dat ze op 21 maart 2018 bij hem net zo veel waar voor hun geld gaan krijgen als bij de Rotterdamse PVV.
Of dat gaat lukken? Ik waag het te betwijfelen. Diep in zijn hart zal het, gok ik, Eerdmans een worst zijn. Wie op zijn zesenveertigste al vijf partijen heeft versleten, pakt er met het grootste gemak nog een, twee of vier bij. Als hij volgend jaar onverhoopt in Rotterdam vastloopt, ligt de weg naar de Tweede Kamer voor hem open. Hij is namelijk niet zo maar een politieke opportunist, maar een politieke opportunist pur sang.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer trainer bij de Rotterdamse stichting MANO.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Illustrator

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van Paul
  Paul

  Staat in Rotterdam de grootste hindoe tempel van NL? Dwingen hindoes dat er geen rund gegeten mag worden in bepaalde omgevingen? Een sikh gehoord dat hij zijn tulband ook op een politie uniform wilt dragen? Er is geen enkel ander geloof / cultuur die zich zo nadrukkelijk opdringt, dus dat als onderwerp gebruiken tijdens campagne voeren is helemaal niet raar!

  Politiek is al jaren ziek. Het is meer anderen een hak proberen te zetten dan voor de burger op komen. Welke partij(en) is jaren aan de macht geweest en waaronder de Vogelaarswijken zijn ontstaan? Opstelten was helemaal in een karikatuur. En dan vervolgens aanvallen die de puinzooi adresseren. Kijk nu naar D66 landelijk, hoe kan je jezelf zo verloochenen. RiK Grashof van GL, tientallen miljoenen zo verdwenen doordat hij zonodig een Urban Podium wilde, en vervolgens is er geen pop podium in Rotterdam, als dank zit hij nu in DenHaag, dus dat over opportunist, velen zijn daar schuldig aan. Dijsselbloem heeft hoogstens een maand op de echte werkvloer gestaan, dat is pas een opportunist pur sang

 2. Profielbeeld van Peter de Zoveelste
  Peter de Zoveelste

  Bij klachten, ideeën en suggesties over politieke onderwerpen schrijf ik de partij aan waarvan ik de kans het grootst acht dat ze er iets mee willen of kunnen. Ook dat kun je opportunistisch vinden, maar ik noem het doelgericht.
  Zo zou ik ook liever op politieke voorstellen en oplossingen stemmen dan op een partij. En doel ik echt op keuzemogelijkheden en niet een ja- of nee-stem bij een referendum.

 3. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Kuzu komt toch uit de PvdA?

  Dat Van Heemstein het woord escapade in de mond durft te nemen!

  Daar bij het lijkt een verdienste dat je bij één partij blijft, maar wat als die geleid wordt door een volslagen alcoholist of een man die zijn handen niet thuis kan houden? Blijf je dan vanwege het wachtgeld?

  Er is ook vrijwel geen verschil in de politieke inzichten tussen LPF,1NL , Leefbaar Rotterdam en FvD

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.