Ga naar de inhoud

Iconen gaan Rotterdam Zuid niet redden — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In Rotterdam-Zuid zijn armoede, segregatie en eenzaamheid onderdeel van de dagelijkse realiteit. Daar zijn iconische ontwerpen als het Centraal Station en de Markthal geen antwoord op, betoogt Rijksbouwmeester Floris Alkemade: ”Architecten en stedenbouwers zullen een rol moeten nemen die verder reikt dan het domein van de architectuur”.

 
‘Denn die einen sind im Dunkeln,
und die anderen sind im Licht.
Und man sieht nur die im Lichte.
Die im Dunkeln sieht man nicht.‘

– Bertolt Brecht : Die Dreigroschenoper, 1928
 

Al 8 reacties — discussieer mee!

 • Infrastructure as a whole should be evaluated in South Rotterdam. Rotterdam Business School [RBS] introduced the “Bike Economy” project to this target group. The project is to enhance biking for health, employment and mobility purposes. Aside from culture and educational factors, infrastructure played significant role for its very slow development for physical, mental and social growth.

 • Maak in de buurten fietspaden die vooral opvallen, geef ze kleur, KLM-blauw misschien, vrolijk en zichtbaar. Het stadsbestuur van Los Angeles is dit ook voorzichtig aan het doen, ook in minder bedeelde buurten, op kleine schaal, maar een begin van inclusie.
  Ik ben daar nu en weet het daarom. Ik fiets er !

  Er wordt niet gefietst in Rotterdam Zuid. Da’s een gemiste kans. Allerlei zaken liggen hieraan ten grondslag. Professor Rob van der Bijl uit Amsterdam spreekt van Vervoersarmoede in dit deel van de stad. Interessant wel.
  Fietsen zou veel bewoners hier doen aansluiten bij wat zo Nederlands is en vooral goed voor gezondheid en zo veel meer. Fietsen is ook een sociale activiteit, zeer onderschat, zeker in deze buurten. Veel te winnen dus. Een idee ?!

 • Architectuur, dat per definitie de sticker ‘duur’ en ‘onbereikbaar’ heeft voor die groep, inzetten om armoede en sociale segregatie tegen te gaan? Beetje vreemd.

  We proberen van alles maar op te lossen, maar kunnen ons niet indenken dat er veel mensen die zich geen moer om andere mensen/culturen/… bekommeren en in hun eigen gemeenschap leven.

  Foto’s, dat is de buurt waar ik ben opgegroeid. 90% niet origineel ‘autochtoon’. Wie denkt dat dat een positieve invloed zal hebben op de opgroeiende kinderen aldaar?! In diezelfde buurt zit zo goed als geen NL winkelier. In de jaren 70 waarschuwde de lokale bevolking daar voor ghetto vorming, groep werd totaal genegeerd, en zie nu, heel Zuid één grote Vogelaarswijk. Politiek moet eens stoppen met hun eigen ego’s voorop te stellen, geld ook voor projectontwikkelaars en architecten. Voorbeeld, die surf golfslagbad, dat is voor een zeer selectieve groep, dat geld had men beter kunnen besteden, zoals zwemlessen of weekendscholen, maar nee, we willen zo graag in de Lonely Planet, erg triest.

 • Poeh, lange tekst. Maar waar gaat het eigenlijk over? Academische verhandeling dat al is begonnen met het beruchte CIAM congres. De illusie dat stedenbouwers en architecten invloed hebben op de samenleving. Dat ontaarde tijdens de stadsvernieuwing tot ‘ontmoetingstrappen’ en laten we het tijdperk daarvoor met de Bijlmer maar helemaal niet noemen. Het gaat er niet om hoe de architectuur denkt. Het gaat er over dat we de mensen uit de shit halen en verder helpen. En dat doe je niet alleen met bakstenen. Deze begroepsgroep zou zich eerder zorgen moeten maken dat ze niet zoveel middelmatig ontworpen gebouwen neerzetten. Gedicteerd door projectontwikkelaars. ‘Doe nog ff een balkonnetje extra’. En verder als bewoners in de Wielewaal de plannen niet zien zitten, neem de opdracht dan niet aan. Dan ben je een vent. Dan helpt je mee met het sociale proces. En kom dan met een nieuwe ‘Karl Marxallee’. Toon meeslepende visie en ontwerp ongekende luxe. Voor een goeie prijs.

 • Dag Pieter, waarom is een Karl Marxallee (ik neem aan dat je vooral doelt op de arbeiderspaleizen) op dit moment het beste voor Zuid? 29 van de 44 inzendingen voor de Rotterdam Architectuurprijs waren woningen/wooncomplexen, jurylid Thom Aussems vond (als relatieve buitenstaander) dat Rotterdam zich meer als woonstad moet afficheren. Is Rotterdam hiermee niet al (stapsgewijs) op de goede weg met het verbeteren van de woonvoorraad?

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures