Ga naar de inhoud

Minicollege 12 december: Is de ‘Rotterdampolis’ een goed idee? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Sinds 2013 kunnen inwoners van Rotterdam met een inkomen tot 130% van het minimumloon een zorgverzekering afsluiten bij de Gemeente. Het VGZ Rotterdampakket. In 2019 wil de stad echter alle inwoners deze zorgverzekering aanbieden.

De zorgpolis was aanvankelijk voornamelijk bedoeld voor mensen in de bijstand, die mogelijk anders zorg zouden mijden. Maar omdat de laatste jaren de zorgkosten ook voor de middeninkomens hard zijn gestegen en er sprake is van afschaffing van de aanvullende verzekeringen, wil Rotterdam de ‘Rotterdampolis’ toegankelijk maken voor iedereen.

De maandelijkse premie van deze polis is hoger (160 euro) maar is inclusief een eigen risico van 50 euro en een aanvullende tandartsverzekering. Aantrekkelijk dus voor wie hoge zorgkosten verwacht, toch? In het minicollege van 12 december leggen we Erik Schut deze plannen voor.

Erik Schut is professor gezondheidseconomie en gezondheidsbeleid. Hij behaalde cum laude zijn Phd met zijn thesis ‘Competitie in de Nederlandse gezondheidssector’, aan de Erasmusuniversiteit. We vragen hem of  de ‘Rotterdampolis’ voor alle inwoners nu een goed idee is. Moet het eigen risico omlaag? En is de solidariteit in het zorgstelsel aan het afkalven? Je hoort het in het minicollege van 12 december!

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam