Ga naar de inhoud

Wat is er mis met het Rotterdamse water? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De drijvende boerderij straks in de Merwehaven. Het dobberend bos en de drijvende tuintjes in het Buizengat. Waarom wordt het water verstopt, terwijl er plekken zijn die dit groen veel harder nodig hebben, vraagt Arjan Harbers zich af.

VersBeton_Drijvende_Landschappen_-CeesBoot_(1600x1140px)_V2
beeld: Cees Boot

Al één reactie — discussieer mee!

 • Wat is er mis met het Rotterdamse water?

  Heel veel, de waterkwaliteit van veel Rotterdamse wateren is volstrekt onvoldoende, dit betreft deels de chemie, maar vooral de ecologie. Er zitten teveel meststoffen in, gevolg van jarenlang te hoge emissies, riool overstorten, etc. Gevolg een waterbodem die eindeloos zorgt voor nalevering, waardoor de N en P gehaltes te hoog blijven. De samenstelling van de (onder)watervegetatie is daardoor zeer éénzijdig, met als gevolg een gesloten kroosdek in de nazomer. Nog een graadje erger en het water zit vol met blauwalgen. De Kralingse plas is al jaren lang een probleemdossier.

  Een ander probleem is dat de kennis over het waterecosysteem bij velen beperkt is, juist bij stedenbouwers. Water wordt dan alleen “een leuk plaatje”, in plaats van een volwaardig ecosysteem.

  Ook in dit opinieartikel wordt het water primair als “zichtwater” beschouwd. Door dit gebrek aan belangstelling voor de aquatische ecologie gaat het al snel om “leuke fancy projecten”, zoals het dobberend bos.

  De drijvende eilanden in het Buizengat zijn wel gericht op verbetering van de aquatische ecologie (ter compensatie van de harde oevers) (zie: https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/drijvend-eiland/ ).

  Er wordt hard gewerkt om de waterkwaliteit te verbeteren. De Europese Kaderrichtlijn Water geldt hierbij als stok achter de deur (https://www.rijkswaterstaat.nl/water/wetten-regels-en-vergunningen/natuur-en-milieuwetten/kaderrichtlijn-water/index.aspx ). Maar primair gaat het om bewustzijn, mooi schoon water is voor een stad die zich waterstad noemt, heel belangrijk.

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam