Ga naar de inhoud

Wat is er mis met het Rotterdamse water? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De drijvende boerderij straks in de Merwehaven. Het dobberend bos en de drijvende tuintjes in het Buizengat. Waarom wordt het water verstopt, terwijl er plekken zijn die dit groen veel harder nodig hebben, vraagt Arjan Harbers zich af.

VersBeton_Drijvende_Landschappen_-CeesBoot_(1600x1140px)_V2
beeld: Cees Boot

Al één reactie — discussieer mee!

 • Wat is er mis met het Rotterdamse water?

  Heel veel, de waterkwaliteit van veel Rotterdamse wateren is volstrekt onvoldoende, dit betreft deels de chemie, maar vooral de ecologie. Er zitten teveel meststoffen in, gevolg van jarenlang te hoge emissies, riool overstorten, etc. Gevolg een waterbodem die eindeloos zorgt voor nalevering, waardoor de N en P gehaltes te hoog blijven. De samenstelling van de (onder)watervegetatie is daardoor zeer éénzijdig, met als gevolg een gesloten kroosdek in de nazomer. Nog een graadje erger en het water zit vol met blauwalgen. De Kralingse plas is al jaren lang een probleemdossier.

  Een ander probleem is dat de kennis over het waterecosysteem bij velen beperkt is, juist bij stedenbouwers. Water wordt dan alleen “een leuk plaatje”, in plaats van een volwaardig ecosysteem.

  Ook in dit opinieartikel wordt het water primair als “zichtwater” beschouwd. Door dit gebrek aan belangstelling voor de aquatische ecologie gaat het al snel om “leuke fancy projecten”, zoals het dobberend bos.

  De drijvende eilanden in het Buizengat zijn wel gericht op verbetering van de aquatische ecologie (ter compensatie van de harde oevers) (zie: https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/drijvend-eiland/ ).

  Er wordt hard gewerkt om de waterkwaliteit te verbeteren. De Europese Kaderrichtlijn Water geldt hierbij als stok achter de deur (https://www.rijkswaterstaat.nl/water/wetten-regels-en-vergunningen/natuur-en-milieuwetten/kaderrichtlijn-water/index.aspx ). Maar primair gaat het om bewustzijn, mooi schoon water is voor een stad die zich waterstad noemt, heel belangrijk.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures