Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurlui serveren elke week prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze week vindt Anne Ardon dat Politie Rotterdam eens even heel goed naar z’n vroegere goede voornemens moet kijken. Over etnisch profileren, bijvoorbeeld.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Afgelopen week was ik aan het mijmeren over hoe ik deze rubriek moest vullen. Ik speelde een beetje met het idee van een aantal goede voornemens voor zowel inwoners van Rotterdam als mensen-met-een-mening over deze mooie stad. Maar toen kwam ik via Twitter pardoes bij een nieuwsbericht terecht: de Politie Rotterdam is van plan om mensen letterlijk uit te kleden als ze een dure jas aanhebben waarvan het niet duidelijk is hoe deze betaald is.
Het onvolprezen Controle Alt Delete vraagt zich terecht af: Mag dit eigenlijk wel? en wijst ons erop dat deze maatregel niet overeen lijkt te komen met de nieuwe politienormen rond etnisch profileren. Deze normen uit 2017 zeggen duidelijk: mensen mogen niet meer gecontroleerd worden omdat ze in een ‘daderprofiel’ passen. Ook wel: mensen die specifieke uiterlijke kenmerken hebben die ze ‘verdacht’ maken, refererend naar onder andere etnisch profileren. Niet meer dan terecht, ook op Vers Beton is eerder geschreven over de mythe dat etniciteit en criminaliteit een verband zouden hebben.

Nu gebeurt overduidelijk het tegenovergestelde: heb je een mooie jas aan of een sjieke auto? Dan gaat de politie op zoek naar het bonnetje. Alsof naast etniciteit ook het merkje van je jas je een verdachte maakt. Het gaat niet in eerste instantie of je een crimineel feit gepleegd hebt, maar om hoe je eruitziet. Het idee dat je aan de hand van een dure jas kan zien hoe 1) Iemand aan deze jas is gekomen en 2) Dus mogelijk crimineel is. Daar zitten grote gaten in de redenatie. Ook praktisch zijn er nog wat haken en ogen: moet iedere Rotterdammer met dure spullen een multomap met bonnetjes meenemen als ze door de stad kuieren, of geldt dit alleen voor een groep jonge Rotterdammers van kleur?
Begrijp me niet verkeerd, criminaliteit moet inderdaad niet lonen, maar de verbanden die de redenatie voor dit beleid moeten vormen zijn nog erg vaag. Er wordt gesproken over “jongeren die overlast veroorzaken in Rotterdam-West”, “Criminele jongeren”, en over jongeren zonder inkomen die deze jassen niet kunnen betalen en hoe dit alles een “signaal naar de buurtbewoners” is. RTV Rijnmond schrijft dat op dit moment de politie al jongeren in de gaten houdt die geen inkomen hebben, maar wel dure kleding dragen, zonder dat deze jongeren klaarblijkelijk verdacht zijn van een criminele activiteit. Dat lijkt me de verkeerde volgorde.
Om terug te komen op de goede voornemens. 2017 was een roerig jaar waarvan velen grote delen in het verleden zouden willen laten, of zelfs zouden willen vergeten. Het zou Politie Rotterdam sieren om eens naar hun ‘oude’ goede voornemens over etnisch profileren te kijken, en de aangestelde normen door te voeren. Ook als het gaat over mooie jassen. Als iemand crimineel is, heb je genoeg reden om iemand te arresteren, of ‘ie nou een jas van Gucci of de H&M draagt.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Anne Ardon

Anne Ardon

Anne Ardon (1994) studeerde bestuurskunde aan de Erasmusuniversiteit en heeft de stad sindsdien niet meer verlaten. Tegenwoordig werkt ze als cybersecurity-adviseur voor een groot adviesbureau.

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 8 reacties
 1. Profielbeeld van Ronald
  Ronald

  Ik mis in de c.v. van de schrijfster dat ze actief lid is van D66 (51 jaar niets bereikt)
  Wel zo eerlijk als je een politiek stukje schrijft.

 2. Profielbeeld van Ronald
  Ronald

  Klopt Paul. Een kennis van me wil een promotieonderzoek doen in Leiden om te kijken naar verbanden tussen criminaliteit, afkomst en etniciteit.
  Wordt van alle kanten tegengewerkt (racisme gaat in zijn geval moeilijk; Iranees) maar hij zou toch ook kunnen aantonen, dat er geen verband is! Precies wat “goedmensen” graag willen horen.

 3. Profielbeeld van Paul
  Paul

  ‘etniciteit en criminaliteit een verband zouden hebben.’ Wederom een kansloos stuk. Direct weer denken in suggereren in hokjes. Een serie verkrachter, slachtoffers vrouwen, ga je dan je pijlen richten op vrouwen? Wat de fbi en ook NL profilers doen, beginnen met het volgende, blanke man rond de 30 jaar. Reden is STATISTISCH profileren, dat daar een etniciteit bij uitsteekt, heeft niets met racisme te maken.

  Laatst in de glashaven, jonge gast in een Bentley, werd aangehouden, bleek totaal niet pluis. Hij was trouwens blank. Dit is wat men ook wilt doen met kleding.

  Vind het een kansloos idee overigens.

 4. Profielbeeld van Ronald
  Ronald

  Waarom wordt het afpakken van dure horloge’s en dure kleding gezien als etnisch profileren?
  Jongensen meisjes wiens voorouders al eeuwen in ons land bivakkeren kunnen toch ook dure kleding en dure horloges hebben?
  Of heeft de schrijfster misschien zelf een vooroordeel c.q. ervaring?

 5. Profielbeeld van Raymond
  Raymond

  Canada Goose wordt veel gedragen door jongeren in West. En die zijn nagenoeg allemaal nep en spotgoedkoop (rond de 150 euro). Een goedkopere winterjas zal je niet snel vinden.

 6. Profielbeeld van Adam
  Adam

  Die zogenaamde criminele jongeren kopen ook kleding voor hun vele vriendinnetjes die op de lijnbaan rondlopen,worden deze goederen ook afgepakt in het kader van oneerlijk verkregen uit criminele handelingen?
  Ook die meiden hebben geen bon dan en krijgen dit wetend van hun vriendjes die dit niet eerlijk gekocht zouden hebben van eerlijk verdiend geld.
  In Rotterdam gaan we niet discrimineren op de sekse toch?
  O ja een boel merkjassen zijn namelijk ook nog eens fake, het internet staat vol met aanbieders van
  nep merkkleding voor een schijntje.
  Hmm zo kan de jassenpolitie ook deze nep kleding innemen vanwege de verboden imitatie van merken?
  Wat hebben de bepaalde politieke wind kiezers toch niet allemaal verzonnen?
  Er was jaren geleden sprake om draai orgels in te zetten tegen allochtonen die op het schouwburgplein verbleven tot ergenis van de bepaalde kiezer die dit vervelend vond dat zij daar stonden.
  Echt een draai orgel inzetten? Dat zou juist een icoon van gezelligheid moeten zijn in plaats van een weg jaag instrument.
  En dat fluiten hikken grinniken wuiven en sissen verbod voor bepaalde groepen ook zo iets bizars.

 7. Profielbeeld van Adam
  Adam

  Ook de meiden en vrouwen dan?
  Denk aan de jonge meiden die een mooie Gucci tas bij zich dragen of met een dure Kors jas aan lopen en met dure Louboutin schoenen?
  Dat wordt gevalletje vrouwen vernedering genoemd als zij hun jassen en dure rokjes uit moeten trekken
  Veel jongens en meiden hebben meerdere date vriendjes of een sugar daddy al dan niet werkend in de gemeenteraad of in een politieke functie,erg lastig om dan het bonnetje te vragen.
  Is dit een Leefbaar idee of van hun kiezers?
  Straks binnen in huis kijken naar de meubels en de boodschappen die worden gehaald!
  O met pinnen en de bonuskaart komen deze al snel boven water wat men heeft gekocht,én dit moet wel met je pinpas..dus zwart betalen met papiergeld of van andere herkomst is er dalijk niet meer bij.
  Heel handig pinbetalingen.
  En kassamedewerkers die bij afrekenen van goederen mogen vragen hoe u betaalt en of u een inkomen heeft wat deze aankoop kan bekostigen,anders word er via een knop de jassen politie ingeschakeld.
  Gezellig shoppen in Rotterdam,en flaneren met je mooie kleding op de vernieuwde Coolsingel straks,waar de huppelepup zonder bon niet welkom is in mooie kleding,onderscheid moet er zijn.
  Segregratie,Gentrificatie,Profilatie heerlijk stadje Rotterdam geworden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.