Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Als het aan het CDA had gelegen, kon mijn oma niet naar de kerk

Elke week staan de Beste Stuurlui van Vers Beton klaar om je een opinie te serveren voor bij de vrijmibo. Deze week wil het CDA religieuze instellingen verplichten om Nederlands te praten. Dat had de Finse mummi van Beste Stuurvrouw Eeva Liukku niet gekund…

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
beeld: Mark van Wijk

Al 5 reacties — discussieer mee!

 • Uiteraard is hier de scheiding van kerk en staat in het geding. Zolang kerken niet in strijd handelen met wetten die voor iedereen gelden, heeft de staat zich niet te bemoeien met de manier waarop ze bijvoorbeeld haar diensten vorm geeft. In Nederland staat het iedereen nog vrij zich van de taal te bedienen waaraan hij of zij de voorkeur geeft. In welke taal gepreekt wordt, gaat de overheid dus niets aan.

 • Ja, zo’n mening zal echt helpen om PVV-stemmers over te halen CDA te gaan kiezen. En dat leden van de 110 migrantenkerken, met 165 nationaliteiten, zich door het CDA verlaten zullen voelen. Praten over liefde, geloof, dat wat leeft in je hart, doe je in je moederstaal, toch?
  CDA, wethouder Hugo de Jonge presenteerde een mooi boekje, ‘Gids voor christelijke Internationale Gemeenschappen in Rotterdam’, SKIN. Misschien kan hij jullie nog eens bijpraten, ook al heeft hij nu andere dingen te doen in Den Haag? Of zijn jullie zijn nummer al kwijt?

 • Als je in deze tijd zegt een nieuwe ‘god’ gesproken te hebben, dan ga je aan de medicatie, dan word je opgenomen, je wordt totaal niet serieus genomen. Maar wat een paar mensen heel lang geleden hebben verzonnen, wordt nog gewoon als waarheid beschouwd en heeft heel veel macht en vrijheid in de hedendaagse maatschappij.

  Geloof bemoeit zich met de staat, door zich nadrukkelijk op te dringen, dan mag de staat daar heus een stokje voor steken. Geloof is een hobby, die beoefen je voor jezelf, val er anderen, dus ook bedrijven, er niet lastig mee.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Racisme, geweld en onnodig isoleren in Detentiecentrum Rotterdam

  • Vluchtelingen

  In het Detentiecentrum Rotterdam wachten zo’n driehonderd mannen zonder verblijfspapieren op uitzetting. Ze hebben te maken met onnodige visitaties, racisme, lockdowns en geweld. “We maken een instantie gespecialiseerd in gevangenissen en strafrechtelijke vervolging verantwoordelijk voor deze mensen.”

 • Julio Moreno Robles bleef altijd schilderen en zich inzetten voor Nederlandse kunstenaars

  • In Memoriam

  Op 27 maart 2024 overleed de Rotterdamse kunstenaar Julio Moréno Robles, die onder meer kleurrijke Latijns-geïnspireerde schilderijen maakte. Moreno Robles was een stille kracht in de Rotterdamse kunstwereld die altijd bleef schilderen en zich inzette voor de lotsverbetering van beeldend kunstenaars.

 • Lizan Freijsen liet ons stilstaan bij schoonheid waar wij vaak aan voorbijlopen

  • In Memoriam

  Woensdag 21 februari overleed kunstenaar en docent en studieloopbaancoach aan de Willem de Kooning Academie Lizan Freijsen onverwachts op 63-jarige leeftijd. Ze liet zich inspireren door alledaagse natuur, zoals korstmossen en watervlekken, waar ze onder meer tapijten van maakte. Freijsen laat een galmend gat achter op de WDKA.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij op zoek naar een uitdagende functie met veel verantwoordelijkheid? Heb je ervaring met maatschappelijke en culturele projecten en ben je in staat om zelfstandig te werken terwijl je het overzicht en structuur behoudt? Dan zijn wij op zoek naar jou!

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures