Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurlui serveren weer prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel. Rotterdam haalt grote aantallen internationale studenten binnen. Goed voor de portemonnee van de universiteit, maar wat hebben wij er eigenlijk aan?

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Kan iemand mij uitleggen wat we eigenlijk aan buitenlandse studenten hebben? Op dit moment zijn ze met een recordaantal in Nederland (een verdubbeling in tien jaar tijd). Rotterdam is een van de twee steden waar het aantal internationals het snelst groeit. De Erasmus Universiteit verdient grif geld aan deze studenten, dus ik snap dat zij ze met liefde binnenhengelen. Maar wat hebben wij er als stad aan?
Volgens de voorzitter van het College van Bestuur is “blootstelling aan nieuwe, andere perspectieven goed voor de kwaliteit van onderwijs” en “profiteert Rotterdam” dankzij “een bovengemiddelde bijdrage aan onze economie”. Wat een onzin.

Sofia

Bij mijn master geschiedenis kwam ongeveer een kwart van de studenten uit het buitenland. Dat kwam het onderwijs niet ten goede. Op papier was het Engels van -bijvoorbeeld- mijn Bulgaarse klasgenoot prima, maar voor een pittige discussie over het slavernijverleden, schoot het toch echt tekort. Om maar niet te spreken van het complete gebrek aan affiniteit met het onderwerp.
Via het digitale smoelenboek weet ik dat ze tegenwoordig in Sofia woont, zich heeft voortgeplant en verloofd is. Vanuit een antropologische fascinatie houd ik de vriendschap in leven, maar voor de rest durf ik te zeggen dat Rotterdam op dit moment geen snars meer aan haar heeft. Ze kwam, behaalde haar papiertje en boekte daarna de enkele terugreis naar Bulgarije. Ondanks dat studenten vaker blijven plakken, vertrekt nog steeds zo’n driekwart na de studie naar het thuisland.

Druk

Los van de invloed op de kwaliteit van het onderwijs vind ik de manifestatie van groepen buitenlandse studenten in het openbare leven simpelweg irritant. Gevoelige zielen kunnen nu misschien beter stoppen met lezen want ik ga even een flink potje generaliseren. Je pikt ze er namelijk zo uit. De groepen ongewassen, luidruchtige Zuid-Europese drukdoeners. Of de schattige Aziatische meisjes op kinderfietsen die een gevaar zijn voor alles wat beweegt.
Onlangs belandde ik in een discussie met zo’n groep Portugese studenten in een etablissement in Kralingen, waar ik na een Rotterdamse derby was neergestreken voor een verfrissend glas bier. De betreffende groep maakte zo idioot veel herrie dat ik mezelf niet kon horen denken. Toen ik vroeg of ze misschien iets meer rekening konden houden met de andere mensen op het terras of, doe eens gek, de bewoners, was het huis te klein. Waar haalde ik de brutaliteit vandaan om hen aan te spreken? Deze situatie herhaalde zich kort hierna met mijn achterbuurman, die op woensdagavond tot laat in de nacht een feestje op zijn balkon vierde, inclusief bijbehorend gekir en gebrul dat exemplarisch lijkt voor mensen die niet in hun thuisland zijn. Ook hij was hoogst verbaasd toen ik in pyjama voor zijn deur verscheen met de vraag of hij aan zijn buren wilde denken. Ja maar, zo legde hij triomfantelijk uit, ze hadden net hun laatste tentamens gehad en dát moest gevierd worden.

Melkkoe

Volgens mij zit daar de crux. Deze mensen voelen zich geen onderdeel van deze stad en hoeven dus geen verantwoordelijkheid af te leggen voor hun gedrag. Ondertussen hangen ze hier een paar jaar de toerist uit, rijen bij de bar veroorzakend omdat ze één voor één hun biertje afrekenen (ondertussen de economie bovengemiddelde impulsen gevend).
Nederlandse studenten kunnen inmiddels nauwelijks een (betaalbare) kamer in Rotterdam vinden en wonen soms uit pure noodzaak in hostels. Studenten uit het buitenland hebben vaak een zak geld van hun ouders mee én krijgen van de universiteit hulp om een huis te vinden. De Erasmus zou zich wat mij betreft minder blind mogen staren op internationals als melkkoe en perk en paal moeten stellen aan de aantallen die ze toelaten. Voor de (kamerloze) studenten én voor de leefbaarheid van de stad Rotterdam.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

WhatsApp Image 2019-09-03 at 08.40.31

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

[email protected]

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 14 reacties
 1. Profielbeeld van Casper
  Casper

  Driekwart van de studenten vertrekt na de studie naar het thuisland omdat ze de Nederlandse taal niet spreken. Het aantal banen in Nederland waar je genoeg hebt aan alleen Engels zijn beperkt.

  Nederlandsers denken te helpen door snel over te schakelen op Engels, maar remmen hiermee de integratie. Door ons o zo geweldige Engels vertrekken de internationale studenten na hun studie en is hun toegevoegde waarde voor de Nederlandse samenleving beperkt.

  1. Profielbeeld van Adam
   Adam

   En met het vandaag besliste verbod op een rookruimte in de horeca en wellicht binnenkort het verbod op coffeeshops,zal dat de studenten helemaal weg houden uit Nederland.
   Studenten ontvluchten hun eigen plek vaak om elders te kunnen studeren in een vrij land met moderne maatstaven en een vrij ruimdenkend klimaat.
   Nou als buitenlandse student heb je hier behalve een gerenoveerde kamer niets meer te zoeken dan.
   Wat ga je doen als student in je vrije tijd?
   Babbelen met een glaasje limonade siroop in een café zonder rookruimte en met achtergrond fluister muziek?
   Dat werkt heel aanlokkelijk Rotterdam als studenten stad maar niet heus haha.
   De gemeente zet alles op alles qua huisvesting en straatbeeld verandering voor de buitenlandse student maar vergist zich enorm waarom die nou zo graag in Nederland wilde studeren.
   Nederland het land van de wallen,hasj,weed,roze boten parade zaterdag,dance events….
   Nu worden juist deze leuke aspecten straks gemarginaliseerd vanwege overlast/betutteling wetten.
   Studeren in New York,Barcelona of….tuttige betutteling lieve liesje Rotterdam?
   Ach zo worden die studenten vanzelf wel ontmoedigd om hier te komen en krijgen we inderdaad minder buitenlandse studenten.

   1. Profielbeeld van Joey
    Joey

    Je lult echt enorm uit je nek, jammer dat je dat met zoveel woorden moet doen.

    Weet niet of je wel eens buiten Nederland bent geweest, maar we zijn echt niet de enigen met een restrictief rookbeleid. Mensen komen hier studeren omdat onze universiteiten nou eenmaal verdomd goed zijn, en we het verder best goed geregeld hebben.

    Nou ja, behalve het teringzooitje dat de BRP heet, maar daar zullen we het verder niet over hebben.

    1. Profielbeeld van Adam
     Adam

     Over de universiteiten verdomd goed te spreken is relatief,jouw eigen mening.
     Studenten hier en vanuit het buitenland kiezen wel degelijk een land/stad uit waarbij zij studeren/verblijven het het gezelligst vinden.
     En niet alleen het rookbeleid,maar ook vele andere aspecten waar bijvoorbeeld Nederland ruimdenkend tegenover staat/stond, gaf menig studenten uit het buitenland juist die duw in de rug om hier te komen studeren.
     Als een universiteit in Iran of Noor Korea heel goed zou zijn,zullen veel vrij denkende studentes deze niet echt kiezen.
     Studenten zoeken naast hun studie ook vertier en cultuur in het land waar zij naar toe gaan,en daarbij maak je keuzes.
     Zoals het gezellige Red light district,de gedoogde coffeeshops enzovoort..
     Praat eens met wat studenten.

 2. Profielbeeld van Ben
  Ben

  Beste Tara,

  Ik hoop dat deze column niet serieus is bedoeld want je slaat hier de plank zo volledig mis. Ga je iedere persoon in waarde uitdrukken wat hij betekent voor de stad? Dan krijg je namelijk een aardige waslijst van figuren die de stad liever kwijt dan rijk is.

  Bovendien, heb je wel eens van uitwisselingen gehoord. Veel Nederlandse studenten gaan voor een paar maanden naar andere steden in Europa, denk je dat zij daar, in bijvoorbeeld Boedapest, thee gaan drinken met ouderen en wekelijks palenka drinken met de lokale bevolking…..

  1. Profielbeeld van Joey
   Joey

   De uitwisselingsstudent is natuurlijk niet hetzelfde als een internationale student die hier gewoon z’n hele studie doet. Die laatste is namelijke de geldkoe van de universiteit, de eerste zien het vaak wel als een veredelde vakantie. Hoewel ik er genoeg ken die òf terug naar Nederland zijn gekomen, òf nog altijd de loftrompet steken over hoe leuk het wel niet is in Nederland.

 3. Profielbeeld van Erwin
  Erwin

  Ongelofelijk verhaal. Wat een potje protectionisme bekrompen nationalistisch denken, is dit een leefbaar pvv fvd aanhanger? Ik vind het juist mooi al die internationals. Saaie Nederlanders hebben we al genoeg en die worden altijd nog voorgetrokken met hun white native privilege

  1. Profielbeeld van Paul
   Paul

   En daar heb je de standaard reactie als iemand zich kritisch uitlaat over niet NL-ers.
   Wat vind je er dan zo mooi aan, wat maak jij van hen dan mee?
   Saaie NL-ers? Bent u nu niet zelf bekrompen en generaliserend bezig?
   Heb er een aantal in de buurt wonen, in woningen die minimaal € 600 per maand kosten. Op 1 na allemaal blank, dus ook zij zijn de white priviliged ones. Dat is wel okay?

   Als een kind opgegroeid in NL geen plek kan krijgen omdat men buitenlandse studenten voorlaat omdat ze meer opleveren en daar kritiek op leveren, dan heeft dat niets met nationalistisch denken te maken, dan worden die student juist voorgetrokken en zijn zij de ‘privileged’ people. Iedereen in NL dient de mogelijkheid moeten hebben om te studeren en een iemand van buiten voortrekken is dan fout

  2. Profielbeeld van Adam
   Adam

   Hai,die studenten zijn óók erg saai,en hebben verders niets met Rotterdammers,laat staan dat zij mij of jou gezelligheid brengen.
   Ze wonen/studeren hier voor zichzelf en hebben gezelligheid op hun manier onder elkaar.
   Het gaat niet om dat zij uit het buitenland komen,maar dat de gemeente hen juist enorm binnen wil halen en daarbij uit de slof schiet qua renoveren en opknappen van hele panden en wijken..voor hun!
   Kijk als jij en ik er nu óók gezellig van zouden worden,dat zij ook binding krijgen of hebben met de Rotterdammers zou pas toevoeging hebben.
   Nu hebben we een boel toeristen die voor de aantrekkelijke huurprijzen in hun schitterend pas opgeleverde gerenoveerde studentenkamer komen wonen,en waarbij gehele straten (lees wijken) voor worden omgebouwd tot Engelse studentwijken…kost de gemeente een berg geld dit.
   Daarom zouden we graag in Rotterdam toevoeging krijgen in de vorm van gezelligheid,leefbaarheid en balans in het leven voor iedere inwoner van de stad.
   Daar is geld genoeg voor lijkt het maar wordt voor Engels sprekende niet met de stad bindende studenten gebruikt.
   Ik, en ik denk meerdere Rotterdamse belastingbetalers willen ook vooruitgaan en gerenoveerde huizen bewonen en uitgaansgelegenheid in de stad hebben.
   De pvv is absoluut níet tegen déze groep studenten want die voldoen niet aan de kenmerkende uiterlijkheden en religieuze stroming waar zij obsesief tegen aan schoppen.
   Dus leefbaar en pvv zijn niet tegen buitenlandse studenten.
   En een straat,uitgaansplein waar je geen muziek hoort of waarbij talloze regels vanuit de horecanota zijn opgelegd,vind ik dus ook saai!
   En laat die Engels sprekende studenten nu juist in die straten zo vertegenwoordigd zijn..je hoort in de Witte de With enkel Engels gekakel op terrasjes,waar is de muziek?
   Waar is het gezellige Rotterdamse uitgaansleven?
   De discotheken,nachtclubs en dancings waar je de muziek hoorde buiten?
   Alles word zo tuttig jaren 50 brylcreem en Doris Day achtig ,straks meiden met zonne parasolletje op straat en jongens met brylcreem in het haar?
   En dan op een terrasje op het stadhuisplein een ranja met een rietje drinken,met zachte achtergrond muziek van de Kelly family?
   En het gebabbel van in hun eigen kring gekeerde studenten.
   Buitenlandse studenten zouden juist tussen andere burgers moeten inwonen in diverse wijken van de stad,ook in oude huizen die niet gerenoveerd zijn..dat moeten Nederlandse studenten ook,en zo kom je tussen allerlei andere Rotterdammers te wonen.
   Nu worden er hele enclaves opgericht,en ze zijn doodsaai en zeggen inderdaad geen hallo en hebben niets met hun omgeving,en worden alle buurten en wijken ook extra saai gemaakt zodat wij allemaal ook er geen blijheid van krijgen.
   Verplicht ze aan de cursus Nederlands en laat ze participeren in bejaardenhuizen en of scholen,zo krijgen ze invulling en wellicht binding in de stad,de gemeente doet ook enorm voor hen hun best.
   Gerenoveerde panden,winkelstraten op de schop,dure bestratingen,nieuwe koffie barretjes,gevels die mooi worden,wijken die met veel geld opgeknapt worden en dat allemaal voor hun,laat ze dan ook verplicht wat terug doen!

 4. Profielbeeld van Adam
  Adam

  O ja de parkeerkosten gaan torenhoog worden,de gemeentelijke heffingen ook

  Wat verdienen deze studenten tijdens hun studie eigenlijk?
  Krijgen zij een studiebeurs of werken zij ergens in de stad?
  Komt er geld binnen bij de gemeente via deze studenten?
  Of kosten zij alleen maar geld?
  Er moet toch iets zijn waarom en waardoor de gemeente deze groepen studenten zo dolgraag in de stad wil huisvesten,waarbij kosten noch moeite worden bespaard.
  Weet men wel wat een totale renovatie van een kantorenpand kost,met daarbij de gehele buitenruimte moderniseren en opknappen?
  En Rotterdam zou armste stad van het land zijn?
  De gemeente pot zit in ieder geval er lekker warmpjes bij blijkt het.
  En maar bouwen en renoveren en straten zeer duur qua uiterlijk laten worden,nu ook de Coolsingel.
  Het gemeente potje is nog vol dus..alleen wil men deze gebruiken voor andere dingen anders dan de oplossing vinden om geen armste stad meer te zijn.
  Zou je niet zeggen.

 5. Profielbeeld van Adam
  Adam

  De gemeente bouwt diverse kantoorpanden om voor deze studenten,hele straten worden gemoderniseerd voor deze doelgroep,waar haalt Rotterdam het geld vandaan?
  Het stadhuisplein wordt helemaal gerenoveerd aan de zuid zijde,een groot kantorenpand helemaal opnieuw gerenoveerd inclusief buitenkant met dure platen aan de gevels.
  Daarnaast tonnen geld om de onderliggende winkels op te knappen voor hen zodat de studentjes netjes wonen.
  Waar haalt Rotterdam het geld vandaan?
  De gehele Witte de Withstraat wordt voor deze doelgroep open gesteld met aparte barretjes en ontmoetingsruimten.
  Zo ook de Oude Binnenweg en nu bina drie kwart van de Binnenweg wordt ingericht cq aangepast aan een voor deze studentengroep buitenruimte.
  Dat kost geld,waar haalt Rotterdam het vandaan?
  De inderdaad Engels sprekende Aziatische popjes en studentjes hebben niets met de stad,ze worden totaal gepamperd om hier te verblijven.
  En dat mag wat kosten…Rotterdammers die op de straat en in hun wijk Engels sprekende studenten zien rondlopen en op terrasjes zitten,dat is waar we op zitten te wachten daar wordt men blij van.
  Wie profiteert hiervan?
  Kan iemand mij zeggen wat de gemiddelde Rotterdammer aan studenten uit het buitenland heeft?
  Die arme studenten geven hooguit per week wat centjes uit aan magnetron maaltijden en een paar biertjes in een barretje..
  En kosten qua huisvesting en renovatie kosten van de panden en gevels/winkels een boel geld voor de gemeente.
  Wat zal de huur van die studenten kamers zijn?
  Wie wordt hier rijk van?
  Hoe worden die buitenlandse studenten geronseeld?
  Weet iemand hoe er reclame in het buitenland wordt gemaakt over Rotterdamse studenthuizen waar bij de student als koninging wordt onthaald?(valt op dat het voornamelijk meiden zijn).
  Wat krijgt men er voor terug?

 6. Profielbeeld van Ferrie Weeda
  Ferrie Weeda

  Internationale studenten zijn inderdaad de melkkoeien geworden van de Nederlandse universiteiten. De stedelijke samenleving heeft er weinig aan, en bovendien is bijgevolg het Nederlands als academische taal is afgeserveerd. Maar het ergste is hun totale gebrek aan betrokkenheid bij de stad en wijk waar ze wonen.

  In Tara’s omschrijving van de buitenlandse studenten herken ik veel van mijn observaties. Je hebt ze in de smaken luidruchtig en muurbloempjes, en ze commiteren zich niet of nauwelijks aan hun omgeving. Ze zijn meestal erg jong. De meeste zijn voor het eerst uit hun beschermde thuis omgeving gekomen, en doen alles wat ze thuis in Zaragoza niet mochten. Of ze schuifelen als bange spookjes langs de straatgevels.

  Groot verschil met de Nederlandse studenten: de Nederlandse studenten blijven. In ieder geval tijdens hun studiejaren. Ze ontwikkelen zich. Er wonen oudere en jongere studenten door elkaar heen in studentenhuizen en -complexen. Oudere studenten houden de jongeren in toom. Zij moeten op een gegeven moment afstuderen, en tolereren ook geen continu bachanaal.

  De uitwisselingsstudenten zijn hier een jaartje. Rotterdam is een tussenstationnetje. Het zijn zoals Tara schrijft een soort toeristen.

  Sinds twee jaar is het complete pand naast mijn huis verbouwd tot studentenhuis, uitsluitend voor uitwisselingsstudenten. Er wonen er 12 en ik ken ze niet. Ze zeggen geen hallo, kijken je niet aan. Soms gaan ze beesten, en veroorzaken ze overlast. Anderen duiken weg als je naar ze knikt.

  De buitenlandse studenten mogen slechts maximaal 11 maanden (!) in het huis naast mij wonen. Zo omzeilt de verhuurder de huurbescherming, en kan hij de hoofdprijs vragen voor de kamertjes. Heel erg: zelfs al zouden deze studenten zich aan de wijk willen commiteren – kan niet want binnen een jaar moeten ze eruit.

 7. Profielbeeld van Joey
  Joey

  Okay, en hoe is dit anders dan het gedrag van de Nederlandse student? Alsof die niet tot 3 uur brallend in de tuin lopen te zuipen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.