De Beste Stuurlui serveren weer prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel. Rotterdam haalt grote aantallen internationale studenten binnen. Goed voor de portemonnee van de universiteit, maar wat hebben wij er eigenlijk aan?
Gerelateerde inhoud
Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam
Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?
Al 14 reacties — discussieer mee!
De gemeente bouwt diverse kantoorpanden om voor deze studenten,hele straten worden gemoderniseerd voor deze doelgroep,waar haalt Rotterdam het geld vandaan?
Het stadhuisplein wordt helemaal gerenoveerd aan de zuid zijde,een groot kantorenpand helemaal opnieuw gerenoveerd inclusief buitenkant met dure platen aan de gevels.
Daarnaast tonnen geld om de onderliggende winkels op te knappen voor hen zodat de studentjes netjes wonen.
Waar haalt Rotterdam het geld vandaan?
De gehele Witte de Withstraat wordt voor deze doelgroep open gesteld met aparte barretjes en ontmoetingsruimten.
Zo ook de Oude Binnenweg en nu bina drie kwart van de Binnenweg wordt ingericht cq aangepast aan een voor deze studentengroep buitenruimte.
Dat kost geld,waar haalt Rotterdam het vandaan?
De inderdaad Engels sprekende Aziatische popjes en studentjes hebben niets met de stad,ze worden totaal gepamperd om hier te verblijven.
En dat mag wat kosten…Rotterdammers die op de straat en in hun wijk Engels sprekende studenten zien rondlopen en op terrasjes zitten,dat is waar we op zitten te wachten daar wordt men blij van.
Wie profiteert hiervan?
Kan iemand mij zeggen wat de gemiddelde Rotterdammer aan studenten uit het buitenland heeft?
Die arme studenten geven hooguit per week wat centjes uit aan magnetron maaltijden en een paar biertjes in een barretje..
En kosten qua huisvesting en renovatie kosten van de panden en gevels/winkels een boel geld voor de gemeente.
Wat zal de huur van die studenten kamers zijn?
Wie wordt hier rijk van?
Hoe worden die buitenlandse studenten geronseeld?
Weet iemand hoe er reclame in het buitenland wordt gemaakt over Rotterdamse studenthuizen waar bij de student als koninging wordt onthaald?(valt op dat het voornamelijk meiden zijn).
Wat krijgt men er voor terug?
O ja de parkeerkosten gaan torenhoog worden,de gemeentelijke heffingen ook
Wat verdienen deze studenten tijdens hun studie eigenlijk?
Krijgen zij een studiebeurs of werken zij ergens in de stad?
Komt er geld binnen bij de gemeente via deze studenten?
Of kosten zij alleen maar geld?
Er moet toch iets zijn waarom en waardoor de gemeente deze groepen studenten zo dolgraag in de stad wil huisvesten,waarbij kosten noch moeite worden bespaard.
Weet men wel wat een totale renovatie van een kantorenpand kost,met daarbij de gehele buitenruimte moderniseren en opknappen?
En Rotterdam zou armste stad van het land zijn?
De gemeente pot zit in ieder geval er lekker warmpjes bij blijkt het.
En maar bouwen en renoveren en straten zeer duur qua uiterlijk laten worden,nu ook de Coolsingel.
Het gemeente potje is nog vol dus..alleen wil men deze gebruiken voor andere dingen anders dan de oplossing vinden om geen armste stad meer te zijn.
Zou je niet zeggen.
Ongelofelijk verhaal. Wat een potje protectionisme bekrompen nationalistisch denken, is dit een leefbaar pvv fvd aanhanger? Ik vind het juist mooi al die internationals. Saaie Nederlanders hebben we al genoeg en die worden altijd nog voorgetrokken met hun white native privilege
En daar heb je de standaard reactie als iemand zich kritisch uitlaat over niet NL-ers.
Wat vind je er dan zo mooi aan, wat maak jij van hen dan mee?
Saaie NL-ers? Bent u nu niet zelf bekrompen en generaliserend bezig?
Heb er een aantal in de buurt wonen, in woningen die minimaal € 600 per maand kosten. Op 1 na allemaal blank, dus ook zij zijn de white priviliged ones. Dat is wel okay?
Als een kind opgegroeid in NL geen plek kan krijgen omdat men buitenlandse studenten voorlaat omdat ze meer opleveren en daar kritiek op leveren, dan heeft dat niets met nationalistisch denken te maken, dan worden die student juist voorgetrokken en zijn zij de ‘privileged’ people. Iedereen in NL dient de mogelijkheid moeten hebben om te studeren en een iemand van buiten voortrekken is dan fout
Hai,die studenten zijn óók erg saai,en hebben verders niets met Rotterdammers,laat staan dat zij mij of jou gezelligheid brengen.
Ze wonen/studeren hier voor zichzelf en hebben gezelligheid op hun manier onder elkaar.
Het gaat niet om dat zij uit het buitenland komen,maar dat de gemeente hen juist enorm binnen wil halen en daarbij uit de slof schiet qua renoveren en opknappen van hele panden en wijken..voor hun!
Kijk als jij en ik er nu óók gezellig van zouden worden,dat zij ook binding krijgen of hebben met de Rotterdammers zou pas toevoeging hebben.
Nu hebben we een boel toeristen die voor de aantrekkelijke huurprijzen in hun schitterend pas opgeleverde gerenoveerde studentenkamer komen wonen,en waarbij gehele straten (lees wijken) voor worden omgebouwd tot Engelse studentwijken…kost de gemeente een berg geld dit.
Daarom zouden we graag in Rotterdam toevoeging krijgen in de vorm van gezelligheid,leefbaarheid en balans in het leven voor iedere inwoner van de stad.
Daar is geld genoeg voor lijkt het maar wordt voor Engels sprekende niet met de stad bindende studenten gebruikt.
Ik, en ik denk meerdere Rotterdamse belastingbetalers willen ook vooruitgaan en gerenoveerde huizen bewonen en uitgaansgelegenheid in de stad hebben.
De pvv is absoluut níet tegen déze groep studenten want die voldoen niet aan de kenmerkende uiterlijkheden en religieuze stroming waar zij obsesief tegen aan schoppen.
Dus leefbaar en pvv zijn niet tegen buitenlandse studenten.
En een straat,uitgaansplein waar je geen muziek hoort of waarbij talloze regels vanuit de horecanota zijn opgelegd,vind ik dus ook saai!
En laat die Engels sprekende studenten nu juist in die straten zo vertegenwoordigd zijn..je hoort in de Witte de With enkel Engels gekakel op terrasjes,waar is de muziek?
Waar is het gezellige Rotterdamse uitgaansleven?
De discotheken,nachtclubs en dancings waar je de muziek hoorde buiten?
Alles word zo tuttig jaren 50 brylcreem en Doris Day achtig ,straks meiden met zonne parasolletje op straat en jongens met brylcreem in het haar?
En dan op een terrasje op het stadhuisplein een ranja met een rietje drinken,met zachte achtergrond muziek van de Kelly family?
En het gebabbel van in hun eigen kring gekeerde studenten.
Buitenlandse studenten zouden juist tussen andere burgers moeten inwonen in diverse wijken van de stad,ook in oude huizen die niet gerenoveerd zijn..dat moeten Nederlandse studenten ook,en zo kom je tussen allerlei andere Rotterdammers te wonen.
Nu worden er hele enclaves opgericht,en ze zijn doodsaai en zeggen inderdaad geen hallo en hebben niets met hun omgeving,en worden alle buurten en wijken ook extra saai gemaakt zodat wij allemaal ook er geen blijheid van krijgen.
Verplicht ze aan de cursus Nederlands en laat ze participeren in bejaardenhuizen en of scholen,zo krijgen ze invulling en wellicht binding in de stad,de gemeente doet ook enorm voor hen hun best.
Gerenoveerde panden,winkelstraten op de schop,dure bestratingen,nieuwe koffie barretjes,gevels die mooi worden,wijken die met veel geld opgeknapt worden en dat allemaal voor hun,laat ze dan ook verplicht wat terug doen!
Beste Tara,
Ik hoop dat deze column niet serieus is bedoeld want je slaat hier de plank zo volledig mis. Ga je iedere persoon in waarde uitdrukken wat hij betekent voor de stad? Dan krijg je namelijk een aardige waslijst van figuren die de stad liever kwijt dan rijk is.
Bovendien, heb je wel eens van uitwisselingen gehoord. Veel Nederlandse studenten gaan voor een paar maanden naar andere steden in Europa, denk je dat zij daar, in bijvoorbeeld Boedapest, thee gaan drinken met ouderen en wekelijks palenka drinken met de lokale bevolking…..
De uitwisselingsstudent is natuurlijk niet hetzelfde als een internationale student die hier gewoon z’n hele studie doet. Die laatste is namelijke de geldkoe van de universiteit, de eerste zien het vaak wel als een veredelde vakantie. Hoewel ik er genoeg ken die òf terug naar Nederland zijn gekomen, òf nog altijd de loftrompet steken over hoe leuk het wel niet is in Nederland.
Driekwart van de studenten vertrekt na de studie naar het thuisland omdat ze de Nederlandse taal niet spreken. Het aantal banen in Nederland waar je genoeg hebt aan alleen Engels zijn beperkt.
Nederlandsers denken te helpen door snel over te schakelen op Engels, maar remmen hiermee de integratie. Door ons o zo geweldige Engels vertrekken de internationale studenten na hun studie en is hun toegevoegde waarde voor de Nederlandse samenleving beperkt.
En met het vandaag besliste verbod op een rookruimte in de horeca en wellicht binnenkort het verbod op coffeeshops,zal dat de studenten helemaal weg houden uit Nederland.
Studenten ontvluchten hun eigen plek vaak om elders te kunnen studeren in een vrij land met moderne maatstaven en een vrij ruimdenkend klimaat.
Nou als buitenlandse student heb je hier behalve een gerenoveerde kamer niets meer te zoeken dan.
Wat ga je doen als student in je vrije tijd?
Babbelen met een glaasje limonade siroop in een café zonder rookruimte en met achtergrond fluister muziek?
Dat werkt heel aanlokkelijk Rotterdam als studenten stad maar niet heus haha.
De gemeente zet alles op alles qua huisvesting en straatbeeld verandering voor de buitenlandse student maar vergist zich enorm waarom die nou zo graag in Nederland wilde studeren.
Nederland het land van de wallen,hasj,weed,roze boten parade zaterdag,dance events….
Nu worden juist deze leuke aspecten straks gemarginaliseerd vanwege overlast/betutteling wetten.
Studeren in New York,Barcelona of….tuttige betutteling lieve liesje Rotterdam?
Ach zo worden die studenten vanzelf wel ontmoedigd om hier te komen en krijgen we inderdaad minder buitenlandse studenten.
Je lult echt enorm uit je nek, jammer dat je dat met zoveel woorden moet doen.
Weet niet of je wel eens buiten Nederland bent geweest, maar we zijn echt niet de enigen met een restrictief rookbeleid. Mensen komen hier studeren omdat onze universiteiten nou eenmaal verdomd goed zijn, en we het verder best goed geregeld hebben.
Nou ja, behalve het teringzooitje dat de BRP heet, maar daar zullen we het verder niet over hebben.
Over de universiteiten verdomd goed te spreken is relatief,jouw eigen mening.
Studenten hier en vanuit het buitenland kiezen wel degelijk een land/stad uit waarbij zij studeren/verblijven het het gezelligst vinden.
En niet alleen het rookbeleid,maar ook vele andere aspecten waar bijvoorbeeld Nederland ruimdenkend tegenover staat/stond, gaf menig studenten uit het buitenland juist die duw in de rug om hier te komen studeren.
Als een universiteit in Iran of Noor Korea heel goed zou zijn,zullen veel vrij denkende studentes deze niet echt kiezen.
Studenten zoeken naast hun studie ook vertier en cultuur in het land waar zij naar toe gaan,en daarbij maak je keuzes.
Zoals het gezellige Red light district,de gedoogde coffeeshops enzovoort..
Praat eens met wat studenten.
Okay, en hoe is dit anders dan het gedrag van de Nederlandse student? Alsof die niet tot 3 uur brallend in de tuin lopen te zuipen.
Echt hé!! Altijd 1 voor 1 pinnen. ????????
Internationale studenten zijn inderdaad de melkkoeien geworden van de Nederlandse universiteiten. De stedelijke samenleving heeft er weinig aan, en bovendien is bijgevolg het Nederlands als academische taal is afgeserveerd. Maar het ergste is hun totale gebrek aan betrokkenheid bij de stad en wijk waar ze wonen.
In Tara’s omschrijving van de buitenlandse studenten herken ik veel van mijn observaties. Je hebt ze in de smaken luidruchtig en muurbloempjes, en ze commiteren zich niet of nauwelijks aan hun omgeving. Ze zijn meestal erg jong. De meeste zijn voor het eerst uit hun beschermde thuis omgeving gekomen, en doen alles wat ze thuis in Zaragoza niet mochten. Of ze schuifelen als bange spookjes langs de straatgevels.
Groot verschil met de Nederlandse studenten: de Nederlandse studenten blijven. In ieder geval tijdens hun studiejaren. Ze ontwikkelen zich. Er wonen oudere en jongere studenten door elkaar heen in studentenhuizen en -complexen. Oudere studenten houden de jongeren in toom. Zij moeten op een gegeven moment afstuderen, en tolereren ook geen continu bachanaal.
De uitwisselingsstudenten zijn hier een jaartje. Rotterdam is een tussenstationnetje. Het zijn zoals Tara schrijft een soort toeristen.
Sinds twee jaar is het complete pand naast mijn huis verbouwd tot studentenhuis, uitsluitend voor uitwisselingsstudenten. Er wonen er 12 en ik ken ze niet. Ze zeggen geen hallo, kijken je niet aan. Soms gaan ze beesten, en veroorzaken ze overlast. Anderen duiken weg als je naar ze knikt.
De buitenlandse studenten mogen slechts maximaal 11 maanden (!) in het huis naast mij wonen. Zo omzeilt de verhuurder de huurbescherming, en kan hij de hoofdprijs vragen voor de kamertjes. Heel erg: zelfs al zouden deze studenten zich aan de wijk willen commiteren – kan niet want binnen een jaar moeten ze eruit.