Ga naar de inhoud

De diverse stad: het medicijn voor je filterbubbel — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdam heeft de uitgelezen mogelijkheid zich te onderscheiden als diverse, gemengde stad. Daarbij kan innovatieve inclusieve architectuur een cruciale rol vervullen en de stad nieuwe iconen van betekenis geven.

In de afgelopen jaren heeft Rotterdam zich in de kijker gespeeld. De Maasstad worstelt nog met belangrijke sociaaleconomische thema’s, maar laat op verschillende vlakken groei zien. De uitdaging én de kans in dit proces is om de diversiteit van de stad te waarborgen en te bevorderen. Daarbij staat een beleid van gemengde wijken voorop en kan Rotterdam zich als architectuurstad blijven profileren met innovatief ontwerp dat diversiteit viert.

Al 7 reacties — discussieer mee!

 • Met gedifferentieerde woningbouw alleen wordt de ontmoeting in de stad niet bevorderd. Functiemenging op buurtniveau (wonen/werken/onderwijs/vrije tijdsbesteding) bevordert het onderling contact: als je behalve woont, ook leert, werkt, sport en speelt met elkaar.
  Stop de functiescheiding!

 • “Voor dit alles zijn de bekende, kant-en-klare vastgoedoplossingen niet meer toereikend. Nog te vaak wordt voorrang gegeven…”

  Nog een hoopvol geluid uit ZOHO. De ZOHOcitizens hebben daar Havensteder en de gemeente overtuigd dat het ook anders kan. Vooralsnog spreken zij zich uit voor een coöperatieve gebiedsontwikkeling inclusief de ZOHOprincipes.
  http://zohorotterdam.nl/zoho-2040/
  De tijd zal leren wat van de intenties overeind blijft, maar er lijkt vooruitgang te zitten in het denken over gebiedsontwikkelingen.

  En 65 jaar is kort? Zie hoe snel Amsterdam verandert… Dat kan geen smoes zijn om niet in te zetten op diversiteit.

  • Is er binnen ZOHO ook maar één ‘citizen’ zonder hip gefrabriekt beeldmerk en tongue-in-cheek benaming? Echt zó superdivers joh…!

   Diversiteit houdt in dat er naast de GroenLinks/D66/PvdA stemmer, werkzaam in de creatieve sector of zakelijke dienstverlening, ook een verband wordt gesmeed met de stemmers op Leefbaar, NIDA of PVV, zonder hen te willen bewegen zich uit te spreken voor het diversiteitsideaal. Je zult mensen in hun wijk de confrontatie moeten laten aangaan met de ‘ander’, dat geldt voor zowel ‘links’ als ‘rechts’.

 • ZOHO als voorbeeld geven, hoe niet-diversiteit wil je het hebben. Hip/blank/sociaal-cultureel volk. Dat er mensen met andere afkomst daar wonen, ja, maar heel de herontwikkeling daar is die groep niet in geinteresseerd of zal daar een drankie of dergelijke doen.
  65 jaar is kort als je één grote samensmelting van culturen/volkeren/mensen homogeen wilt na streven. Kijk nu maar, iedereen leeft in zijn/haar eigen groep/culturele omgeving, mengt minimaal.

 • ‘Daarbij staat een beleid van gemengde wijken voorop en kan Rotterdam…’
  Klopt, echter zijn er wijken waar het gemengde negatieve effecten heeft. Kijk bijvoorbeeld in de wijk Feyenoord rond de Putsebocht en andere straten.

  ‘…zich als architectuurstad blijven profileren met innovatief ontwerp dat diversiteit viert.’
  En hoe heeft een gebouw als De Rotterdam een effect op diversiteit en het opkrikken van de sociaal maatschappelijk achterstand?

  Decennia lang wijken laten verpauperen, ga je niet even 1-2-3 oplossen door architectuur. Kijk naar de Witte de Withstraat, een plan van 15 jaar, voordat het positief werd, en dan geldt dat alleen voor die straat, want de wijk erachter blijft sociaal economisch achter lopen. Hele wijken en hele groepen mensen meekrijgen en de stad sociaal economisch opkrikken, dat gaat tientallen jaren, zo niet minimaal een eeuw. Je kan een persoon wel ‘uit de ghetto halen’, maar niet altijd ‘de ghetto’ uit de persoon. De bereidheid van de burger is hierbij van groot belang en het gezeur en gezeik over ‘white washing’ moet stoppen en ook het maar altijd ‘maar jij’ oftewel wijzen naar anderen ipv hand in eigen boezem steken.

  We vergeten dat de ‘we’ pas een goede 65 jaar multi-cultureel samen leven. Er zin culteren bijgekomen die totaal verschillen van de NL cultuur. NL heeft de fout gemaakt door het allemaal op haar beloop te laten gaan.

  Architectbureau ZUS, 4 miljoen voor een houtenbrug, terwijl men al crowdfunding had gedaan dmv planken verkopen met namen. Hout vergaat, wat over 10 jaar als er houtrot intreed, denk dat het een bouwval wordt op den duur. Plannen zijn leuk, maar men vergeet vaak dat het ook onderhouden moet worden!

 • We vergeten dat de ‘we’ pas een goede 65 jaar multi-cultureel samen leven. Er zin culteren bijgekomen die totaal verschillen van de NL cultuur.

  Dát betekent nu juist diversiteit!
  Niet iedereen wil op jou lijken,of jou na doen,of jouw leventje lijden.
  Daarom in het belang van individuele keuzes in uiterlijk,hobby,smaak en stijl is diversiteit nu juist zo belangrijk.
  En wat is de Nederlandse cultuur?
  Koningin Maxima zei dit al…
  Boerenkool op je bord met een sloot vet,de wasch doen op maandag,met een mattenklopper de traploper uitkloppen op balkon in je ochtendjas met krulspelden in?
  De Hollandse cultuur is gevormd juíst door de vele veranderingen in de samenleving en gewoontes die men leerde kennen.
  Welk meisje gaat nog naar de huishoudschool om te leren koken en waschen?
  Welke vrouw staat nog met krulspelden voor de deur de stoep te boenen?
  En wat kaas,stroopwafeltjes en patat met mayo eten dat gebeurt nog steeds!
  Ook door de verschillende culturen die naar Nederland kwamen hoor echt waar.
  En vergeet niet dat het homo huwelijk er ook niet decennia lang is,ook dat vrouwen hun dochtertjes leerden om te strijken of de wasch te doen was dertig jaar geleden nog normaal,nu is dat vrouwen mishandeling geloof ik,maar daarom cultuur ontwikkelt zich in een modern land,en diversiteit hoort daarbij.
  stel je voor alle mannen lijken op Paul,en alle vrouwen op Barbie uit duindorp..
  Met dezelfde wensen.
  Denk aan de FABELTJESKRANT, deze jeugd serie nu bekijken zal je ogen open doen.alle rethoriek van nu was in de jaren zeventig al hot.
  Zou weer uitgezonden moeten worden.
  Denk aan de racistische karakter pop Woefdram die alle buiten bos dieren weg wilde hebben,zoveel politiek in een poppenserie voor kinderen, die volwassenen van nu in de gemeenteraad bezigen.
  Ongelooflijk!

 • En daar heb je hem weer. Zat je er op te wachten knul?
  Maxima, een vrouw uit een dictatoriaal land met een, nog steeds, nazi sympathie, slecht voorbeeld!

  De zin was niet compleet. 65 jaar stelt niets voor. Volledige diversiteit incl sociaal economische gelijkheid, dat duurt langer dan 65 jaar! Je hebt nou eenmaal met verschillende mensen en culturen te maken en je kan niet iedereen herprogrammeren naar het ideaal wat men voor ogen heeft, dat moet groeien. Dat we dat na 65 jaar willen/verwachten cq eissen, is onrealistisch en utopisch. Het artikel suggereert, we gooien wat gebouwen neer die mooi staan in de Lonely Planet en dan is alles koek en ei.

  Neem als voorbeeld, wat jij al zegt homosexualiteit. In de jaren 40/50 werd men voor levenslang het gevang in gegooid. Anno 2016 zijn we amper een stap verder, men mag trouwen, maar men wordt ook op straat in elkaar geslagen. Dit gaat over van wie je houdt, dat wordt al niet geaccepteerd door allerlei mensen en door allerlei culturen in NL, maar homogeen samenleven wel?

  Je valt in herhaling en ben blind van je eigen gelijkheid. We hebben nog een lange weg te gaan, verandering van de een op de andere dag is niet realistisch, dat moet groeien, dat gebeurt meestal door de eeuwen heen. Cultuur ontstaat niet, cultuur groeit!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Wat als we het concept van een Nationaal Park loslaten op de stad?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Mark Cridge, directeur van de National Park City London Foundation, weet: ook steden kunnen ecologisch extreem divers zijn. Dus waarom zouden zij niet het predikaat Nationaal Park verdienen? Teun van den Ende sprak Cridge over opnieuw verbinden met de natuur en de belangen van gemeenschappen daarbij.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures