Ga naar de inhoud

Een klimaatbeleid waar armere Rotterdammers van profiteren — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Uit allerhande onderzoek blijkt dat de baten van klimaat-ingrepen vooral bij de mensen met de betere sociaaleconomische posities terechtkomen. Cees Bronsveld onderzoekt – met dank aan Josine van den Bogaard (gemeente Rotterdam) – of een klimaatbeleid mogelijk is waarvan ook achtergestelde bevolkingsgroepen profiteren.

Doorgaans wordt er geen verbinding gelegd tussen fysieke klimaatmaatregelen en het sociale domein. Maar in beginsel 10 van de VN-Verklaring van Rio uit 1992 werden duurzaamheidsvraagstukken echter nadrukkelijk gekoppeld aan de noodzaak dat alle betrokken burgers zouden meedoen. Een prangende vraag hierbij is hoe je achterstandsgroepen (in sociaaleconomisch opzicht maar ook in bijvoorbeeld gezondheid) kunt laten profiteren van ingrepen op het gebied van energie, water, infrastructuur, gezondheid, veiligheid en dergelijke. Ik ging op zoek gaan naar inspirerende, fysieke klimaatmaatregelen die tegelijkertijd bijdragen aan het realiseren van meer maatschappelijke doelstellingen, met als centrale vraag: Is een sociaal klimaatbeleid mogelijk?

Zoektocht

Al één reactie — discussieer mee!

 • Voor duurzame energie zijn er veel betere oplossingen dan investeerders hun gang te laten gaan.
  In feite zijn commerciele windpark en zonneweide exploitanten huisjesmelkers.
  Hun windparken en zonneweides werken automatisch, voor de exploitatie is geen ondernemerschap nodig.
  Toch krijgen ze ook nog exploitatie subsidie, SDE.

  Als de gemeente zorgt dat hun inwoners de kans krijgen een kavel koop-windpark voor eigen gebruik te kopen, kunnen ze hun stroom opwekken voor de kostprijs, 2 cent per kWh, 20 jaar vaste prijs.
  Een kavel windpark van 1500 EUR levert 4000 kWh per jaar op.
  Arme huishoudens kunnen een kavel in bruikleen krijgen, dat is voor de gemeente goedkoper dan hun commerciële stroom betalen.

  Met goedkope stroom van 2 cent, kan ook de warmtepomp, het huis warm houden voor een fractie van de kosten van aardgas.
  Reken even mee.
  Een huishouden stookt bijvoorbeeld 2000 kWh aardgas per jaar. Dat kost nu 1400 EUR
  Dat is 20.000 kWh warmte.
  Een elektrische warmtepomp pompt die warmte het huis in met 5000 kWh stroom, a 2 cent per kWh. Die stroom kost het huishouden 100 EUR.
  Maar ze hebben dan wel een warmtepomp nodig, de afschrijving daarvan kost 400 EUR per jaar.
  Blijft over een voordeel van 900 EUR per jaar

  Rotterdam krijgt een nieuw windpark op de tweede Maasvlakte.
  Claim dat als gemeente voor de eigen inwoners en verkoop het in kavels aan huishoudens, voor eigen gebruik. Net zoals de gemeente kavels bouwgrond verkoopt aan inwoners.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • School’s Out! #39 with Barbara Stok. A lecture, drinks, bites and a short movie. Friday…

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • GroenLinks Rotterdam zoekt een creatieve social media redacteur met een focus op online communicatie en contentcreatie. Als social media redacteur werk je elke dag aan het online uitdragen van ons verhaal over een groen, sociaal en inclusief Rotterdam.

 • Bekijk alle vacatures