Ga naar de inhoud

Een klimaatbeleid waar armere Rotterdammers van profiteren — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Uit allerhande onderzoek blijkt dat de baten van klimaat-ingrepen vooral bij de mensen met de betere sociaaleconomische posities terechtkomen. Cees Bronsveld onderzoekt – met dank aan Josine van den Bogaard (gemeente Rotterdam) – of een klimaatbeleid mogelijk is waarvan ook achtergestelde bevolkingsgroepen profiteren.

Doorgaans wordt er geen verbinding gelegd tussen fysieke klimaatmaatregelen en het sociale domein. Maar in beginsel 10 van de VN-Verklaring van Rio uit 1992 werden duurzaamheidsvraagstukken echter nadrukkelijk gekoppeld aan de noodzaak dat alle betrokken burgers zouden meedoen. Een prangende vraag hierbij is hoe je achterstandsgroepen (in sociaaleconomisch opzicht maar ook in bijvoorbeeld gezondheid) kunt laten profiteren van ingrepen op het gebied van energie, water, infrastructuur, gezondheid, veiligheid en dergelijke. Ik ging op zoek gaan naar inspirerende, fysieke klimaatmaatregelen die tegelijkertijd bijdragen aan het realiseren van meer maatschappelijke doelstellingen, met als centrale vraag: Is een sociaal klimaatbeleid mogelijk?

Zoektocht

Al één reactie — discussieer mee!

 • Voor duurzame energie zijn er veel betere oplossingen dan investeerders hun gang te laten gaan.
  In feite zijn commerciele windpark en zonneweide exploitanten huisjesmelkers.
  Hun windparken en zonneweides werken automatisch, voor de exploitatie is geen ondernemerschap nodig.
  Toch krijgen ze ook nog exploitatie subsidie, SDE.

  Als de gemeente zorgt dat hun inwoners de kans krijgen een kavel koop-windpark voor eigen gebruik te kopen, kunnen ze hun stroom opwekken voor de kostprijs, 2 cent per kWh, 20 jaar vaste prijs.
  Een kavel windpark van 1500 EUR levert 4000 kWh per jaar op.
  Arme huishoudens kunnen een kavel in bruikleen krijgen, dat is voor de gemeente goedkoper dan hun commerciële stroom betalen.

  Met goedkope stroom van 2 cent, kan ook de warmtepomp, het huis warm houden voor een fractie van de kosten van aardgas.
  Reken even mee.
  Een huishouden stookt bijvoorbeeld 2000 kWh aardgas per jaar. Dat kost nu 1400 EUR
  Dat is 20.000 kWh warmte.
  Een elektrische warmtepomp pompt die warmte het huis in met 5000 kWh stroom, a 2 cent per kWh. Die stroom kost het huishouden 100 EUR.
  Maar ze hebben dan wel een warmtepomp nodig, de afschrijving daarvan kost 400 EUR per jaar.
  Blijft over een voordeel van 900 EUR per jaar

  Rotterdam krijgt een nieuw windpark op de tweede Maasvlakte.
  Claim dat als gemeente voor de eigen inwoners en verkoop het in kavels aan huishoudens, voor eigen gebruik. Net zoals de gemeente kavels bouwgrond verkoopt aan inwoners.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures