Ga naar de inhoud

Identiteitspolitiek, of: de pot verwijt de ketel — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Waar gaan deze verkiezingen nu echt om? Verslaggevers Guido van Eijck en Saskia Naafs zoeken het voor je uit. Met deze week hoe linkse én rechtse identiteitspolitiek de stad onbestuurbaar maken.

Wat_kiest_Rotterdam
beeld: Michael van Kekem

Identiteitspolitiek reduceert de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen tot loopgravenoorlog. Zoveel werd maandagavond wel duidelijk in het Wereldmuseum, waar Leefbaar Rotterdam een debat organiseerde over “onze identiteit”, onder de noemer Weg met ons.

Dat is nodig, zei Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf in haar inleiding, want “social justice warriors” hebben het debat gegijzeld. “Laten we kijken of we vanavond een eerste begin kunnen maken met een stap voorwaarts in plaats van weer een centimeter dieper ingegraven raken in je eigen kuil.”

Even dachten we een handreiking te zien om nader tot elkaar te komen. Maar na ruim twee uur “weg met ons” en een paar maanden verkiezingsstrijd konden wij eigenlijk niet anders concluderen dan dat juist haar partij het identiteitspolitieke vuurtje steeds weer opstookt.

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Goed stuk en klopt als een zwerende vinger, het zijn een stel kleine kinderen, ‘ja maar jij ….’ waar op de ander reageert met ‘ja maar jij….’. Duk zegt het hard maar het is wel, die identiteitspolitiek, daar zijn wij als burger totaal niet bij gebaat.

  De problemen die Rotterdam heeft zijn niet zomaar op te lossen. Iedereen heeft recht op een goed leven en moet zich kunnen indentificeren met de stad Rotterdam en de buurt waar die woont, of iedereen dat wilt is 2de, want er zijn ook groepen die zich het aan hun reet roesten.

 • De groenteboer..bij Albert Heijn,Dirk van den Broek,Lidl,Aldi,Hoogvliet,Plus,de markt wekelijks kun je genoég groente kopen voor de Hollandse maaltijd,zoals hutspot,schorseneren en weet ik wat.
  Dus die anekdote waar is de Hollandse groenteboer vind ik je kiezers in de zeik nemen.
  Je weet dat de groenten van vandaag werkelijk overal te koop zijn.
  Hebben de Leefbaar kiezers geen ogen om te zien dat door Gentrificatie er juist een blanke rijke burgerschap ontstaat?
  Dus wat nou weg met ons?
  Ja dat kan voor de pauper en de klager in een oude volkswijk dat kan kloppen,maar dan kies je tevergeefs voor de verkeerde partij dombo’s.
  Toeslagen gestopt,subsidies verdwenen,huurhuizen gedecimeerd,blijven die dombo,s nu nog steeds op Leefbaar stemmen?
  En dan vanuit die kliek horen..weg met ons?
  Ja duh en ze hebben het niet eens door dat jullie daar achter zitten.
  Hilarisch…alles kan met slogans over Mohammed of hoofddoekje,je hebt ze zo in de luren de domme pauper,die zichzelf in de eigen vingers snijden.
  Het hoofddoekje is niet weg…en Mohammed ook niet.
  Maar wél je volledige kwijtschelding van de afvalstoffen heffing,je toeslagen bij laag inkomen,je betaalbare huurwoning,je gratis parkeerplek,daarnaast kreeg je een verhoogde premie bij de Rotterdam polis,wordt parkeren duurder,komen er geen sociale huurwoningen bij,worden burgers met weinig inkomen gezien als irritant,vuurwerk verboden,horecanota vol wetten en regels waardoor je niks meer kan als horeca ondernemer,je buurt verandert in een hippe artistieke wijk , de beloftes van die ze proclameerden zijn lucht ballonnetjes geweest.
  En maar op deze shit blijven stemmen….om het hoofddoekje

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures