Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Wordt het echt een titanenstrijd tussen twee kanten van het politieke spectrum? Peter van Heemst overziet in zijn verslag over de verkiezingsstrijd het mogelijke slagveld.

Peter2
Beeld door: beeld: Jeroen van de Ruit

Een electorale tweestrijd is ook in de Rotterdamse politiek een lucratieve business. Zeker als die uitdraait op een nek-aan-nekrace. Dat weten Leefbaar Rotterdam en de PvdA als de beste. Zowel in 2006 als in 2010 trokken ze vrijwel alle aandacht en daarmee ook vrijwel alle stemmen naar zich toe met de hamvraag: wie van ons tweeën wordt de grootste?
Die magie was in 2014 uitgewerkt. De PvdA verschrompelde tot een middenmoter. De opmars van D66 en SP bleek niet te stuiten en Leefbaar werd met stip de grootste partij in de gemeenteraad.
Hoe belangrijk is dat eigenlijk, de grootste worden? Daarover zijn de meningen zeer verdeeld. Als de PVV als grootste partij uit de Rotterdamse stembus rolt dan heeft ze daar – verwacht ik – weinig plezier van. Alleen Leefbaar en de VVD zijn bereid met Wilders’ Rotterdamse volgelingen coalitiebesprekingen aan te gaan, maar deze drie zullen vrijwel zeker geen meerderheid in de gemeenteraad halen. Zo kan de grootste partij in een mum van tijd in de oppositie belanden.

Feit blijft dat de grootste partij in Rotterdam het initiatief mag nemen bij de vorming van een nieuw stadsbestuur. Dat geeft een voorsprong op de rest. Leefbaar Rotterdam kreeg die mooie opdracht in 2014. De partij ontdekte alras dat beoogd en voor een meerderheid onmisbare bondgenoot D66 haar lelijk het vel over de neus wist te trekken. De vreugde over het fraaie resultaat was bij Eerdmans en co van betrekkelijk korte duur.
Een week of twee terug was er ineens een heuse Rotterdamse peiling. Arno Bonte, raadslid en campagnebrein van GroenLinks, was er als de kippen bij: “Het stadsbestuur met Leefbaar verliest haar meerderheid in de eerste peiling voor de gemeenteraadsverkiezingen. De vraag is nu: gaat Rotterdam rechtsom met de VVD of linksom met GroenLinks?”
Mooi bedacht. Maar wel een tikkeltje voorbarig, deze poging om er een tweestrijd van te maken met GroenLinks in een van de hoofdrollen. Peilingen zeggen vrijwel niets in deze fase van de strijd. Al was het alleen maar omdat nog geen enkele kiezer zich echt serieus druk maakt om de vraag wat hij of zij op 21 maart zal gaan stemmen.

Deze peiling liet dan ook hooguit zien dat de PVV en DENK het in Rotterdam goed kunnen gaan doen,  wat al besloten lag in de Rotterdamse uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. En dat, nog belangrijker, er vijf, misschien wel zes partijen gaan strijden om de vraag wie de grootste gaat worden. Leefbaar Rotterdam, VVD en GroenLinks maken daar een grote, D66, PvdA en PVV een kleine kans op. Meer valt er niet over zo’n vroege peiling te zeggen.

Niet alleen GroenLinks, maar ook DENK en het CDA schetsten de afgelopen weken een zeer rooskleurige verkiezingsuitslag. “Ik ga voor vijf zetels”, sprak de lijsttrekker van het CDA manmoedig. (Dat zou een onwaarschijnlijke groei zijn van maar liefst 65 procent). En wat doet Sven de Langen als hij zijn partij niet verder weet te brengen dan de huidige drie? Opstappen? Vrolijk fluitend verder? Het eerste zou zonde zijn van zijn bestuurlijke kwaliteiten en het tweede een tikkeltje lachwekkend. Hoe vind je in die voorspellingen maken de balans tussen optimisme en strijdlust aan de ene kant en realisme en geloofwaardigheid aan de andere? Die vraag zullen alle lijsttrekkers zich deze dagen stellen.
DENK-oprichter Kuzu riep in Trouw heel stoer: “We haalden vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen in Rotterdam 25.000 stemmen. Omgerekend is dat bijna vijf raadszetels. Het zou zomaar kunnen dat we op 21 maart de grootste worden.” En, ik geef het onmiddellijk toe, DENK heeft een eigenschap waar ook ik me regelmatig op verkijk: ze creëert de ene verrassing na de andere.
Joost Eerdmans formuleert de missie van zijn campagne kort en bondig: opnieuw de grootste worden, dat is zijn doel. Aan het noemen van een concreet target (ooit hét handelsmerk van Leefbaar Rotterdam) heeft hij zijn vingers tot  nu toe niet durven branden.  
DENK en PVV verkeren nu in dezelfde positie als PvdA en Leefbaar: stilzwijgend weten Kuzu en Wilders dat ze er veel, heel veel electoraal belang bij hebben elkaar hard en stevig in de haren blijven vliegen. Dat biedt de meeste kans op het wegzuigen van stemmen bij de concurrentie. Maar of het in Rotterdam echt gaat uitdraaien op deze tweestrijd is nog lang geen zekere zaak.
Links Rotterdam kan nog steeds het heft in handen nemen door de samenwerking programmatisch en strategisch hechter te maken. Als dat leidt tot een solide ‘een voor allen en allen voor een’, dan zou dat blok weleens het initiatief bij de onderhandelingen kunnen krijgen, simpelweg omdat het de meeste zetels haalt. Zo’n alliantie kan een verrassende hoofdrol in een tweestrijd met Leefbaar opeisen, om zo DENK en de PVV pardoes in een bijrol te drukken.
De tijd dringt, maar PvdA, SP, GroenLinks en NIDA kunnen de Rotterdamse campagne nog steeds stevig naar hun hand zetten.   

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer trainer bij de Rotterdamse stichting MANO.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Illustrator

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.