Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Met de Pexit van gisteren kreeg D66 weer een klap te verduren. Van het #Kendoe-gevoel van vier jaar geleden is niets meer over. Toch voorziet Peter van Heemst een hoofdrol voor D66.

Peter
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

Rotterdam heeft geen stadsbestuur meer. Dat sombere gevoel bekroop me gisteren, de dag waarop D66-wethouder Pex Langenberg opstapte nadat de gemeenteraad een hard oordeel had geveld over de vertraagde en steeds duurdere aanleg van de Hoekse Lijn. De vertraging is minstens anderhalf jaar en de bouwkosten van de metrolijn naar Rotterdam aan Zee pakken 90 miljoen hoger uit dan de gemeenteraad was voorgespiegeld.
Langenberg is wethouder nummer drie die de rit niet uitzit. Nog geen negen maanden geleden stapte Leefbaar-wethouder Ronald Schneider op. Ook al vanwege een bouwschandaal. Rotterdam liet zich bij de verbouw van poppodium Waterfront een lelijk oor aannaaien. De gemeente betaalde klakkeloos maar liefst 8 miljoen euro aan rekeningen voor werkzaamheden, die alleen op papier waren uitgevoerd.
Waar Schneider er de dag voor het beslissende raadsdebat als een dief in de nacht tussenuit kneep, volgde Langenberg de koninklijke weg. Hij reageerde in de gemeenteraad op de kritiek om aan het slot van zijn weerwoord zijn vertrek aan te kondigen. CDA’er Hugo de Jonge had wel een eervolle reden om zijn wethouderszetel vaarwel te zeggen. Hij promoveerde vier maanden terug in een sprong tot minister en vicepremier.

Binnen krap een jaar vertrokken drie van de zes wethouders. Feitelijk viel daardoor het stadsbestuur drie jaar na haar aantreden bijna stil. Dat doet pijn. Pijnlijker nog is dat de coalitie van Leefbaar, D66 en CDA keer op keer moest zien te overleven zonder steun van een solide meerderheid in de gemeenteraad. Nadat in de zomer van 2017 de ChristenUnie de geplaagde coalitie weer aan een meerderheid had geholpen, ging het in december van dat jaar toch weer mis. Jos Verveen vertrok – ja daar is ze weer – uit de D66-fractie en begon een eenmansfractie.
Natuurlijk. Er is altijd een stadsbestuur. Maar het strompelt richting finish. Aboutaleb is druk aan het werk. Twee wethouders zijn ook lijsttrekker en hebben hun handen vol aan de verkiezingscampagne. De Jonge en Schneider zijn opgevolgd door onervaren, nieuwe bestuurders die zijn ingevlogen om de politieke balans in evenwicht te houden en verder vooral netjes op de winkel te passen.
Het gevoel van malaise aan de Coolsingel is groot. Vooral in de kringen van D66. Van het #Kendoe-gevoel van vier jaar terug is niets meer over. Meebesturen met Leefbaar Rotterdam draaide stapje voor stapje uit op een nachtmerrie. De nieuwe kandidatenlijst van D66 had het karakter van een snoeiharde breuk met de periode 2014-2018: op één na werden alle zittende raadsleden afgevoerd.

Toen Leefbaar Rotterdam uit angst voor Wilders een hechte politieke samenwerking aanging met het Forum voor Democratie werd het zelfs de landelijke D66-leider Pechtold te gortig. Hij gelastte Said Kasmi, de kakelverse Rotterdamse D66-lijsttrekker, met een grote boog om het duo Eerdmans/Baudet heen te lopen. Natuurlijk eiste Kasmi prompt op hoge toon: “Eerdmans moet afstand nemen van Baudets discriminerende uitspraken over vrouwen, homo’s en ras.” Vergeefs.
Dat dit gebutste en gekneusde D66 de zes zetels gaat vasthouden, die ze in 2014 wist te bemachtigen, lijkt me uitgesloten. Is daarmee haar rol in het centrum van de macht automatisch uitgespeeld? Moet ze zich gaan instellen op een rol langs de zijlijn, een plekje in de marge van de Rotterdamse politiek? Nee. Absoluut niet. Sterker nog, de sleutel voor de coalitie-onderhandelingen zou in 2018 weer heel goed bij D66 kunnen liggen, net als vier jaar terug.
Het was een klein maar veelzeggende momentje bij de presentatie van het Links Verbond Rotterdam, de samenwerking tussen GroenLinks, SP, PvdA en Nida, anderhalve week terug in Bird. “Kijk, daar staat ook Said Kasmi van D66”, begroette GroenLinks-lijsttrekker Judith Bokhove vanaf het podium haar collega én concurrent van D66, die zich als toeschouwer ergens achterin de stampvolle zaal had genesteld. De ervaren Bokhove voelde op haar klompen hoe hard D66 nodig zal zijn om GroenLinks na acht jaar oppositie eindelijk terug te krijgen in het stadsbestuur.
In 2014 had D66 een hoofdrol omdat ze forse winst had geboekt en de grootste partij, Leefbaar Rotterdam, niet om haar heen kon. Nu omdat D66 niet opnieuw in een coalitie met Leefbaar wil meedoen. Dat kan maar één ding betekenen. Dat D66 Rotterdam VVD en CDA (die wel naar Leefbaar lonken) op sleeptouw gaat nemen richting een volgend stadsbestuur. De rommelige, bizarre en soms onnavolgbare verwikkelingen van de afgelopen weken en maanden zouden ook weleens een nuttige vingeroefening kunnen blijken voor de ingewikkelde en schier onmogelijke taak na 21 maart: om met vijf of zes partijen een nieuwe coalitie in elkaar te zetten.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer trainer bij de Rotterdamse stichting MANO.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Illustrator

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van Ronald
  Ronald

  Ik vraag mij af of de onderlinge relaties niet onder druk zijn komen te staan nu bekend is geworden dat het “linkse blok” een alliantie is aangegaan met een partij die openlijk wordt gesteund door de AKP van Erdogan! (ja inderdaad die!)
  Het formeren wordt, als ze zich niet van Erdogan distantiëren, bijna onmogelijk. (Zakencollege?)

  Ze prefereren NIDA in onze stad boven DENK, omdat die als eerste de gewapende inval van Turkije in buurland Syrië openlijk steunde (lokale partij voor geweld!)

 2. Profielbeeld van Erik de Haan
  Erik de Haan

  Beste Peter,

  Waarschijnlijk heb je gelijk dat D66 ook na de verkiezingen een cruciale rol kan vervullen bij de nieuwe collegevorming. Wel moet het mij van het hart dat twee wethouders van D66 in twee dossiers waar ik als binnenstadsbewoner in deze raadsperiode direct mee heb te maken uiterst non-communicatief hebben geopereerd, zelfs op het arrogante af.

  Rif010: Pex Langenberg heeft nooit met de omwonenden willen praten, totdat hij één van de bewoners op het gemeentehuis sommeert en dan even de dreigmodus inzet.

  De Coolsingel: Adriaan Visser, de Coolsingel is van iedereen, waarom zou ik met de mensen die er wonen in overleg gaan. Hoe is het mogelijk dat bij de Coolsingel de dijkgraaf van Schieland er op moet wijzen dat het ontwerp te versteend was. Dit terwijl deskundigheid op het gebied van klimaatadaptatie gewoon bij de bewoners is te vinden (toevallig mijn dagelijkse arbeid als ambtenaar van je oude werkplek, de provincie) en al helemaal in het eigen ambtelijk apparaat.

  Zolang een partij als D66 de binnenstad alleen ziet als een plek waar het gaat om fun (lees geen grenzen aan geluidsoverlast), om Rotterdam in de vaart der volken op te stoten, zullen ze mijn stem nooit verdienen. Misschien is de nieuwe fractie na het vertrek van Jos Verveen een beetje wijzer geworden. Maar iets minder machtsgedrevenheid en meer visie en overleg is wel het minste wat van D66 mag worden verwacht.

  1. Profielbeeld van Adam
   Adam

   Zolang een partij als D66 de binnenstad alleen ziet als een plek waar het gaat om fun (lees geen grenzen aan geluidsoverlast)

   Je hoort niets op de coolsingel, er wordt bijna nergens meer wat gehoord.
   Zelfs de tram mag niet rinkelen bij gevaar voor aanrijding met voetgangers, je wordt soms bijna van je sokken gereden door zo stille tram die oprukt achter je. De tram chauffeur waarschuwt niet eens met de bel,wegens geluid overlast.
   De DCMR komt meteen in actie als er maar een scheet wordt gehoord in een horeca zaak zo erg.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.