Ga naar de inhoud

Lelijk Rotterdams icoon: de witte wand aan het Weena — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De witte kolos naast het Groothandelsgebouw, de Weenahof, kan met zijn grootte en centrale ligging in de stad een plek onder de stadsiconen opeisen. Het gevelbeeld reflecteert hoe er destijds werd gedroomd. Maar wat hield die droom precies in en wat is er terecht van gekomen?

Het Rotterdamse icoongebouw is mooi en lelijk, megalomaan en kleintruttig, heeft gefaald en is succesvol. De donkerblauwe kolommen in de plint en de lichtblauwe en witte gevelplaten verklikken dat hij niet van deze tijd is. Wie een tweede blik waagt, ziet een uiteenlopende verzameling van balkons, serres en raampartijen. Om alles bij elkaar te houden spannen lichtgroene regenpijpen zich als bretels om het onregelmatige lichaam.
De  in 1981 tot stand gekomen Weenahof zou  een plek worden van “een en al leven, gezelligheid en bedrijvigheid”. Om daarvoor te zorgen bevond de grootste overdekte ijsbaan van Europa zich op het openbare binnenhof aan de spoorzijde. Daaromheen was ruimte voor winkels, showrooms en kantoren die toegankelijk waren vanaf de straatzijde. Met tweehonderd koopappartementen heeft de Weenahof een van de grootste VvE’s in Rotterdam.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Leuk stuk, en een interessant onderwerp. Korte conclusie: de buitenkant vertelt een ander verhaal dan de binnenkant. Deze gevels zijn vooral gedateerd, maar laten we afwachten hoe dat werkt voor sommige ‘iconische’ gebouwen van de laatste jaren.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Wat als we het concept van een Nationaal Park loslaten op de stad?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Mark Cridge, directeur van de National Park City London Foundation, weet: ook steden kunnen ecologisch extreem divers zijn. Dus waarom zouden zij niet het predikaat Nationaal Park verdienen? Teun van den Ende sprak Cridge over opnieuw verbinden met de natuur en de belangen van gemeenschappen daarbij.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures