Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Hoogste tijd voor Fortuynisme 2.0

Beste Stuurman Willem serveert je deze week een prikkelende analyse van Leefbaar Rotterdam, bij de borrel. Het echte werk – de coalitievorming – moet nog beginnen, stelt hij. En daarin is Leefbaar zelf het grootste probleem.

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
beeld: Mark van Wijk

Al 10 reacties — discussieer mee!

 • Spijker op de kop Willem. Genoten van je scherpe bijdrage. Leefbaar gaat de komende vier jaar niet meer wegkomen met de slappe symboolpolitiek die het collegebeleid tussen 2014-2018 kenmerkte.

 • Mooie analyse!

  Ik vermoed dat je afrondende oproep om visie gelijk ook de sleutel tot het alles is: LR doet niet aan visie maar aan concrete dingen in het hier en nu, en dat werkt als een malle. Maar dus blijven we als stad ook in het hier en nu.

  Hadden ze maar visie! Hoe leuk zou dat zijn! Maar ja.

  Afijn. We krijgen als stad waar we recht op hebben, dus ik vind het prima. Maar ik fantaseer wel stiekem over een college dat echt verder wil met de stad.

 • Aardig artikel, maar alleen één groot probleem “Fortuynisme 2.0”. Nadat Fortuyn werd vermoord is er een soort heiligverklaring ontstaan van Pim. Pim, dit, Pim dat. Vergeten wordt dat Fortuyn heel lelijke eigenschappen had. Neem het naderhand opgedoken filmpje waar we gewoon een racist aan het woord zien. Zaken volstrekt over één kam scheerde en vooral het rellende jongentje in de klas was. De afgelopen decennia is Rotterdam in veel opzichten verbeterd, politici hebben daar een rol in gehad (de facto grotendeels het ambtelijk apparaat), de belangrijkste zaken worden door de samenleving zelf gedaan. Dat wordt vaak vergeten.

  Erik

 • Heel slecht en tendentieus stuk Inge.

  Ik heb geen zin om hier uit te leggen wat onze visie is, omdat een docent !!! het niet wil begrijpen.
  Waarschijnlijk nog een nawee van zijn glansrijke politieke carrière.

  In 2006 haalde LR 14 zetels. Een wereldprestatie na de dood van onze fractievoorzitter, het gruwelijke demoniseren en constante framen (racisme)
  Daarbij kwam helaas voor de stad het Wouter Bos effect (deed actief aan de champagne mee) Zelfs de briljante andere politieke analyst M.T.van Heemstein begreep dat.

  Maar laten we vooropstellen dat ik Sonneveld absoluut niet mag en dus ook niet objectief ben. Ik heb ook een reden voor mijn afkeer. Wederom stelt hij dat ik mijn oud leerlingen, familieleden , voetbalvrienden , collega’s, buren etc. constant “bash”.
  Daarbij valt het feit dat hij niet kan lezen, wat mij betreft in het niet.

 • “Ik heb geen zin om hier uit te leggen wat onze visie is, omdat een docent !!! het niet wil begrijpen.”

  Maar wil je het wel aan mij uitleggen? Misschien zit ik er namelijk wel helemaal naast.

  Het enige waar ik een beetje wat vanaf weet is a: de haven en b: verduurzaming. Op dat vlak heeft LR – bij mijn weten, wat ik baseer op het partijprogramma en de debatten die ik bezocht heb over dit onderwerp – geen enkele visie, behalve dat als het banen oplevert, het goed is (dus, de facto, ongeacht of dat werk te maken heeft met kolen of windmolens, en ongeacht of dat toekomstbestendige banen zijn of sterfhuisconstructies). Dat getuigt voor mijn gevoel niet van visie, enkel van korte-termijngestuurd pragmatisme.

  Maar jij kent deze partij veel beter dan ik, dus ik hoor graag hoe het echt zit!

 • Ik wil best een stukje op deze site schrijven, maar ik heb heel erg slechte ervaring met de redactie c.q. moderator.
  Voor verschillende lokale partijen heb ik het Fortuynisme 1.0 uitgelegd en volgens mij is het nog actueel en lang niet aan vernieuwing toe.

  Lieve Willem
  Ik mag jou eigenlijk ook wel, maar ik word ‘r zo moe van om voortdurend zonder argumentatie in de rechtse, xenophobe hoek geplaatst te worden.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures