Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Elke week staan de Beste Stuurlui van Vers Beton klaar om je een knapperige opinie te serveren voor bij de vrijmibo. Deze week ziet Awais zonnige kansen voor de linkse partijen deze verkiezingen, vooral dankzij twee vrouwen: Barbara Kathman en Judith Bokhove. Maar waar staat D66 eigenlijk?

MarkvanWijk-De-Beste-Stuurlui
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Rotterdam is de bakermat van de inmiddels alweer zestien jaar durende rechtse revolte. In deze stad brak Pim Fortuyn het politieke landschap open. Links is sindsdien gedecimeerd, de centrumpartijen flink naar rechts opgeschoven. Maar Rotterdam zou met deze gemeenteraadsverkiezingen de wederopleving van links kunnen inluiden.
Dit heeft alles te maken met het Links Verbond dat de SP, GroenLinks, PvdA en NIDA hebben gesloten. In het verleden was het de arrogantie van de PvdA die ervan weerhield om een dergelijke verbintenis aan te gaan met de andere linkse partijen. Inmiddels wordt de PvdA tot de kleinere oppositiepartijen gerekend en geleid door een fantastisch talent in de politiek: Barbara Kathmann.
Het Links Verbond toont aan dat er een aantal heldere keuzes te maken zijn. Door deze samenwerking gaat het de partijen beter lukken om linkse doelstellingen als armoedebestrijding en een groenere stad te realiseren. Hiermee breekt het Links Verbond met het verleden en opent het een unieke mogelijkheid om een coalitie over links te vormen.

Kiertje

Cruciaal voor het succes van het Links Verbond wordt de keuze van D66 na de verkiezingen. D66 stapte in een Leefbaarcoalitie en slikte van alles van ze. Nu staan ze op verlies. Terecht, ze verloochenden hun eigen liberale waarden. Maar met die paar zetels die ze misschien nog binnenhalen kunnen ze na de verkiezingen wel het verschil gaan maken.
Afgaande op de aversie van Pechtold tegen de Leefbaar-FvD combinatie zou je makkelijk op het verkeerde been kunnen worden gezet. Het verkeerde been, want Said Kasmi (D66) gedraagt zich als een opblaaspop in een westerstorm als hem wordt gevraagd of hij de samenwerking met Leefbaar voort wil zetten. Die dichte deur staat misschien toch wel wagenwijd op een kiertje.

Na het lijsttrekkersdebat aan de EUR stonden Kathmann en Bokhove zij-aan-zij voor de camera van RTV Rijnmond om Kasmi tot de orde te roepen. Nadat de stad vier jaar is geleid door een college van uitsluitend mannen geeft het hoop dat de samenwerking over links wordt aangejaagd door deze twee vrouwen. Deze gemeenteraadsverkiezingen geven eindelijk weer een duidelijk andere koers te kiezen in de politiek. Net als zestien jaar geleden.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Awais

Awais Hassan

Awais Hassan (1984) is geboren, getogen en gewoon gebleven op Zuid. Leest graag de open gezichten van de stad. Hij is econoom en werkt als manager bij een retailer.

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees 17 reacties
 1. Profielbeeld van Adam
  Adam

  O en als je dat wél erg vind dat er een Turkse winkelier in staat,kan je bij de Plus,Lidl,Dirk,Jumbo,Albert Heijn ook gewoon volop Hollandse groenten kopen echt alles van vers tot in blik en glas..ook diepvries trouwens echt waar.

  Maar….. het kan verkeren dat er in die supermarktfilialen een Turks Nederlandse filiaalchef rondloopt of een Turks Nederlands meisje achter de kassa..eerst even checken dan.

  Wat moeilijk leven voor je dit zeg Paul!
  Je kan gewoon nergens meer je boodschappen doen

  1. Profielbeeld van Ronald
   Ronald

   Merkwaardig hoeveel woorden je nodig hebt om te zeggen, dat het geen enkel probleem is dat in een straat vier kapperszaken, trouwjurkenzaken , slagers, shicha lounches naast elkaar opereren zonder klanten! Moet kunnen toch. Jammer dat zowel de FIOD als de politie hun bedenkingen hebben.

   1. Profielbeeld van Jan de Jong
    Jan de Jong

    Volgens mij draai je nu de feiten om.
    Er wordt nergens gezegd dat winkels waar criminele activiteiten gaande zijn, niet aangepakt moeten worden. Dat breng jij nu in de discussie en stuur je die een andere richting op.
    Als er criminele activiteiten zijn, moet er altijd opgetreden worden. Het is echter niet aan de gemeente om te beslissen wat voor type winkels er komen. De winkels in de wijken zullen zich aanpassen aan de populatie van de bevolking. Als er weinig Nederlanders wonen, dan zullen de winkelactiviteiten daar ook niet op gericht zijn. Kwestie van vraag en aanbod.

    1. Profielbeeld van Ronald
     Ronald

     Het is destijds wel in die contekst gezegd (bijeenkomst Thalia LR en FvD) Waarbij uit de vele voorbeelden uiteraard de halal slagerijen werden gevist.
     In die opsomming was sprake van kapperszaken, waar geen stoelen in staan! Belwinkels die nooit open waren etc. Koffie c.q. theehuizen, waar gegokt werd. Lijkt me een duidelijke link!

  2. Profielbeeld van Paul
   Paul

   Dom antwoord. Iemand die net als vele politici een bord voor hun kop hebben en alles bagatelliseren. Geboren en getogen daar vele jaren ook gewoond, ouders wonen er nog. Wat jij niet begrijpt en niet wilt inzien is dat heel die wijk en uit balans is. Waarom is het een Vogelaarswijk, waarom moeten er tientallen miljarden naar Zuid? Omdat het zo goed gaat? Men dient aandacht te hebben voor ALLE Rotterdammers en niet populistisch te lopen schreeuwen. PvdA wilt diversiteit, die is daar bij Maashaven ver te zoeken.

 2. Profielbeeld van Adam
  Adam

  Rotterdamse Hollandse Turken zijn geen schulditem,dat zijn burgers van Nederland Rotterdammers die hier hard gewerkt hebben,nog werken en blijven werken én ondernemen
  Maar even over de Maashaven en omgeving,een gewone wijk met echte mensen,maar jij wilt dat anders zien.
  Oke Paul wanneer ga jij daar een huis kopen?
  En kan jij dan je familie en je vrinden er van overtuigen daar ook te komen wonen?
  Zijn jullie de eerste echte Hollandse burgers..soort pioniers zeg maar,voorbeeld doet volgen toch?
  Of wil jij dat Leefbaar Hollandse blanke mensen verplicht om daar heen te verhuizen om het voor jou wat Hollandser in jouw beleving te maken?

  Wanneer ga jij met je vriend.. of vriendin naar de kamer van koophandel om een ondernemingsplan in te dienen,zeg maar dat je een echte Hollandse groentewinkel wilt op de maashaven.
  En als jij nog meer Hollandse winkels wilt zien,kun je je vrinden er van op de hoogte brengen dat je bij de RBZ Rotterdam een traject hiervoor mag volgen.

  Dan kom ik over een jaartje of wat kijken bij jouw Hollandse groentezaak,kom ik een banaan kopen.
  Helaas Paul de overheid is geen winkel orgaan die vanuit de gemeente een zaak kan runnen in een wijk,dat zul jij en je Hollandse vrinden dan zélf moeten doen…als jullie dit zo graag willen doe het dan!
  Ondernemen voor burgers (Hollandse Groentezaak beginnen in klein Ankara) ga naar rbz rotterdam en kijk wat jij voor jezelf en je buurt kan doen!
  De overheid onderneemt niet zelf groentezaken..dus Leefbaar kan ze er ook niet verplicht in zetten

  Paul vertel het voort aan familie en vrinden…kijken of die door leefbaar aanhang enorm gemiste Hollandse groentezaak er dan eindelijk komt..Hollandse groenten zullen ze niet te kort komen hoor,ondertussen kan je gewoon bij de huidige groentezaken in de Maashavenbuurt gewoon je appels,peren,bloemkool,radijs,andijvie,tomaten,peen,uien,knolselderij,snijbiet,spinazie ook gewoon nog kopen.
  Vind je het erg dat er een Turks Nederlandse winkelier in staat?

 3. Profielbeeld van Paul
  Paul

  LINKS is de schuld van de huidige leef en woonomstandigheden in Rotterdam!
  Men vergeet dat tientallen jaren er geen ‘rechts’ was. In die tijd zijn de vele Vogelaarswijken ontstaan, is de armoede vergroot. ‘Rechts’ hier de schuld van geven, is blind zijn voor de waarheid.

  Dan Barbara Kathmann, in het islam debat zeggen, “Ik heb hele grote moeite met dit debat. Geen Rotterdammer wil het er over hebben, die wil het over wonen hebben.” het een is verbonden met het ander. Iedereen wilt prettig wonen, ook de AUTOCHTONE wat oudere bevolking. Ik kom uit de buurt van Maashaven. Kijk daar naar het winkel aanbod, er zitten 3 ‘autochtone’ winkels, sexshop, loodgieter, hengelzaak in heel die wijk. Hoe kan een iemand die opgegroeit is in die buurt en er al 70 jaar woont dan nog een gevoel van verbinding hebben met de wijk? Islamdebat klinkt heel erg direct, maar het gaat om verschraling en het verliezen van indentiteit.
  Dan komt Barbare met deze opmerking: “Leefbaar, stop met polariseren, dat zeggen de ondernemers ook. Het is geen klein Ankara. Er is een natuurlijke diversiteit aangepast op de vraag van de ondernemers.”. mevrouw Kathmann, ga eens kijken op de Putsebocht! Het is daar wel zeker Klein Ankara, dat ontkennen is simpel weg blind zijn voor de realiteit!

  Rotterdam is van iedereen, dus ook de oudere autochtone bevolking.
  In de Maashaven buurt, van 80% autochtoon, naar 3% en de burka’s over straat zien lopen, amper een woord NL op straat, dat is geen gezonde situatie.

  1. Profielbeeld van Ainee
   Ainee

   Als witte mensen, bij het zien van de eerste gekleurde nieuwe buurtbewoner, niet en masse zouden wegvluchten uit de buurt waar ze al jaren wonen, zou jij niet hoeven te jeremiëren. Het ontstaan van enclaves werken ‘jullie’ toch zelf in de hand. Mensen als jij moeten gewoon even de waarheid onder ogen zien!

   1. Profielbeeld van Paul
    Paul

    Je weet echt niet waar je het over hebt! Wegvluchten, wat een onzin. Je heb het constant over dat het diverser moet. Weet je de betekenis van dat woord? Dat is in de buurt Putselaan niet het geval. Maar ja, jij bent er zo een dat alle schuld bij de blanke mensen liggen oh wee als die kritisch zijn, dan krijg je de poep die jij praat over je heen. Kansloze discussie. Te veel bakfietsen te veel witte cafe’s, the veel wit zus en zo, maar andersom geen probleem, dat is meten met 2 maten, dat is dus hypocriet, maar je zal het zelf waarschijnlijk niet eens door hebben en zien.

   2. Profielbeeld van Adam
    Adam

    Inderdaad Ainee!

    In de jaren 70 werden complete wijken gebouwd zoals Zevenkamp,Capelle Schollevaar,Alexanderpolder.
    Dat waren allemaal mooie nieuwe wijken met nieuwe eengezinswoningen met tuin en een compleet winkelcentrum er bij.
    Nou al die witte mensen op de Maashaven,spangen,Delfshaven die namen een massale run naar de woningcorporaties om zich in te laten schrijven.

    Dat was wat,je oude portiekwoning met geiser en gaskachel in Spangen achter laten voor een nieuwbouw ééngezins huurwoning in Capelle Schollevaar!

    De witte mensen vonden zich te goed voor die oude krotten met geiser en gaskachel,die verhuisden massaal naar die nieuwe veel mooiere en betaalbaardere buurt in Zevenkamp.
    Maar ja die spangen en Maashaven huizen twee op één trap moesten ook weer verhuurd worden,maart de witte mens haalde nu ineens hun neus er voor op.
    Zij gingen enclaves maken witte enclaves in die nieuwe mooie buurten.

    Dus die oude huizen in Spangen werden verlaten enkel een paar oude achterblijvers woonden er nog,die hadden geen zin of waren te oud om nog te gaan verhuizen.
    In die oude huizen kwamen dan mensen te wonen veelal arbeids migranten met hun gezinnen omdat zij deze woningen wél waardeerden.

    Niets aan de hand tot dat de woningen in Zevenkamp en Capelle schaarser werden en duurder..toen wilde de witte mens ineens weer terug naar hun oude wijk waar ondertussen andere winkels (afgestemd op de bewoners logisch) waren gevestigd en andere mensen woonden.
    Als die witte mensen gewoon op de Maashaven waren gebleven hadden ze er nu nog gewoond!!!!!

    Ja nu willen terugkeren nu alles gerenoveerd is en er nieuwbouw staat hartstikke duur ja das balen!
    Dat kan je wellicht niet meer betalen.

    Stem daarom op een partij die sociale huurwoningen en betaalbare winkelpanden wél wil bouwen en behouden.
    En met de huidige rechtse barre wind,kun je er donder op zeggen dat die witte groenteboer er uberhaupt niet meer komt.
    Vanwege de énorme dure huurprijzen voor winkelpanden namelijk!

    Dus kijk uit waar op je stemt..denk aan je betaalbare huurwoning en de groentezaak die je wilt beginnen…winkelpanden zijn erg duur..en je moet met de verkoop van je peen en uien wel je winkelhuur kunnen betalen natuurlijk.

    Dus daarom is de juiste sociale partij er ook voor U!

    1. Profielbeeld van Paul
     Paul

     Dus eigen schuld dikke bult? Want men heeft er zelf voor gezorgd? Jij schreeuwt heel hard over gedwongen diversiteit, maar nu niet? Raar.
     En als men terug keert zijn het bakfiets yuppen en mogen ze van jou weg blijven, schreeuwt men ‘whitewashing’. Nog raarder, je meet met 2 maten en lult maar naar je eigen straatje.

     1. Profielbeeld van Adam
      Adam

      Grote vergissing maak je Paul.

      De genen die terug willen naar de oude wijk en de groenteboer missen zijn géén yuppen!

      Je bedoelt gewoon witte mensen die ooit verhuisden (de gewone Jan Kooiman en Nel Kooiman) dat zijn géén terug kerende bakfietsyuppen.

      Bakfietsyuppen zijn nieuwkomers uit andere steden waar zij geboren en getogen zijn,maar vanwege de enorm vele meevallers en andere lokkertjes hier komen wonen.

      De oud Maashaven wonenden uit Zevenkamp die terug willen vallen onder dezelfde categorie als de allochtonen.

      Daarom zeg ik,bij verkiezingen niet in je eigen vingers te snijden.
      Ken je de geschiedenis van Rotterdam wel?

      De volkswijken waren voor de gewone man en vrouw,niet voor yuppen,laat staan dat ze terug zouden keren als ze er niet eens ooit gewoond hebben.

      Kom jij ook gezellig op de Maashaven wonen?

   3. Profielbeeld van Paul
    Paul

    Vertrekken bij de eerste gekleurde? Kansloos, ik was op de basisschool een van de drie blanke. Dus kleur was en is voor mij geen probleem, echter is de haat tegen blank groot, maar was het in die tijd niet veel kleiner. Ook jij wijst naar blank.

    Benieuwd waar jij bent opgegroeid. Makkelijk praten. Als blanke worden bespuugd, de k-kaaskop naar je hoofd geslingerd krijgen, je moeder die aangerand wordt en één k-hoer is en of ze zin heeft in te neuken. Zou jij daar je kind willen laten opgroeien. En de schuld leggen bij de vertrekkende mensen, te simpel. PvdA en kornuiten zijn daar verantwoordelijk voor. Vergeet ook niet huisjesmelkers en de vele dealers en verslaafden.

    Hoe komt het dat Zuid een aantal keer in de top 10 van de Vogelaarswijken lijst staan? Laat me niet raden, de blanke man heeft het gedaan

 4. Profielbeeld van Adam
  Adam

  Joost wilde dat er in de moskee alleen Nederlands mag worden gesproken om te kunnen afluisteren met apparatuur of er geen haat wordt gepredikt..Toen antwoordde Barbara..

  Dan eerst ook een afluistermicrofoon in de fractiekamer van Leefbaar Rotterdam!!!
  TOUCHÉ

  Barbara GO GIRL!

  1. Profielbeeld van Ronald
   Ronald

   Hoe kan het dat onze politici niet aan onze kant van vrijheid staan, maar aan de kant van dictatuur? Hoe kan dat in Rotterdam SP PvdA en Groenlinks samengaan met een partij, die onze vrijheden, onze waarden en onze normen met de voeten treedt? Hoe kan het dat om deze avond te organiseren vier man beveiliging is ingehuurd?

   GO EBRU UMAR GO !

 5. Profielbeeld van Adam
  Adam

  Of de politici een penis of een vagina hebben dat doet er niet toe.
  Het gaat om wat zij bewerkstelligen voor de burger en welke standpunten zij er op na houden.
  Een vagina erbij zal toch geen zoden aan de dijk zetten?
  Dus man of vrouw lekker belangrijk,het gaat om wat ze doen,niet wat er in hun broekje zit.

  Of je nou door mannen of vrouwen een shit gemeenteraad krijgt of juist een opluchtende raad..maakt niet uit of er een man of vrouw in zit.

  Ik vond Barbara ook niet zo sterk in dat debat op de tv trouwens,en die Said ..nou het leek wel een hand spreek pop,langzaam pratend en leek wel of ie niet wist wat ie daar deed.

  Maar ieder zat eigenlijk voor eigen aanhang te prediken en vooral de eigen achterban een orgasme te bezorgen qua harde uitspraken.
  De groenteboer kwam ook weer terug,tja waarom zouden die klagers niet zélf een groentezaak beginnen dan?
  Bij de gemeente kan je de RBZ raadplegen om een onderneming te starten,dus als een leefbaar kiezer(ster) een winkel in de eigen wijk mist….nou schiet eens op dan, trek je jack aan en ga naar de RBZ.

  Wat ik hoop eigenlijk is dat die harde rechtse populisten praat en de daarbij horende maatregelen in de stad nu eens ophouden.
  En met opzet hierdoor echte belangrijke zaken verzuimt om op de agenda te zetten,dat is wat Leefbaar steeds doet en er mee weg komt ook.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.