Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Waar moet je tijdens de Rotterdamse uitslagenavond vooral op letten? Onze politiek columnist Peter van Heemst serveert een checklist.

Peter
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

1. Juichende verliezers

Allereerst natuurlijk hoe de verliezers reageren, dat zijn vermoedelijk Leefbaar Rotterdam en de PvdA. Ongetwijfeld gaat lijsttrekker Joost Eerdmans juichend verklaren dat hij de grootste is gebleven en dus winnaar. Als Leefbaar onder de tien zetels zakt, is dat een klap, een forse afstraffing. Als ze op tien of meer uitkomt, heeft ze de schade knap weten te beperken. En wat gaat PvdA-lijsttrekker Barbara Kathmann zeggen als haar partij in Rotterdam naar een nieuw dieptepunt terugvalt? Van 18 zetels in 2006, via 14 in 2010 en 8 in 2014 naar 4 (?) nu.

2. Wie kwam stemmen?

Let ook goed op de opkomst. Hebben Denk en PVV groepen naar de stembus weten te halen die normaal gesproken thuisblijven? Heeft de botte strijd tussen Denk en Leefbaar het opkomstpercentage omhoog gestuwd? Waren Nida-stemmers extra gemotiveerd hun partij te redden uit de grijpgrage handen van Denk? In 2014 was de opkomst bedroevend laag: 45,1 procent van de Rotterdamse kiezers kwam daadwerkelijk naar de stembus. In 2010 was dat nog 47,9 procent.

3. De nieuwkomers

Weet 50Plus vriend en vijand te verrassen met twee zetels? Gaat Denk er vier halen? Is de PVV een luchtballon die in de loop van de avond klapt en op een schamele 1 of 2 zetels blijft steken? Of is ze, als vanouds, in elke poll en prognose zwaar onderschat en maakt ze met 5 of meer zetels haar opwachting in de Rotterdamse gemeenteraad?

4. De meerderheidsoptelsom

Dan is interessant of Leefbaar Rotterdam samen met VVD en CDA een meerderheid weet te behalen. Dat lijkt schier onmogelijk. Voor de duidelijkheid: de raad telt 45 leden, dus een nieuwe coalitie moet van minstens 23 mannen en vrouwen steun gaan krijgen. Alles kan in Rotterdam. Dus ik geef dit curieuze rekenvoorbeeld: Leefbaar 13, VVD 6 en CDA 4. Ik zie het niet echt gebeuren. Maar het zou dé verrassende ontknoping zijn van een hectische verkiezingsstrijd.

5. De woordkeus van Said Kasmi

Ook even checken wat Leefbaar, CDA, VVD en D66 samen gaan halen. Ik maak nu een wat realistischer rekensom: Leefbaar 11 zetels, CDA, 3 en VVD 5. Als D66 4 zetels oogst, heeft deze vierpartijencoalitie een meerderheid op de been gebracht. Maar de kans dat D66 weer met Leefbaar in zee wil, is in mijn ogen klein, zeer klein. Dus let goed op de woordkeus van D66-lijsttrekker Said Kasmi: houdt hij de deur op een kier of trekt hij hem voor de neus van Eerdmans dicht? Het lot van Leefbaar Rotterdam (oppositie of besturen) ligt in zijn handen.

6. De zonder-Leefbaar-optelsom

Dan gaan we rekenen hoe een coalitie zonder Leefbaar tot stand zou kunnen komen. Daar zijn dan zes partijen voor nodig. CDA, D66 en VVD gaan de stad besturen samen met SP, GroenLinks en PvdA. Dat lukt alleen als deze zes partijen samen 23 zetels halen. Het zal kiele kiele worden, maar ik denk nog steeds dat de kans daarop zeer reëel is. Neem dit rekenvoorbeeld: CDA 2, D66 4, VVD 5, SP 5, GroenLinks 4 en PvdA 3.

7. Eensgezindheid op links

Je begrijpt het al: de eensgezindheid van de drie linkse partijen luistert nauw, anders kunnen ze naar deelname in de volgende coalitie fluiten. Ze lijken nog steeds één lijn te trekken, maar het is essentieel dat Barbara Kathmann (PvdA), Leo de Kleijn (SP) en Judith Bokhove (GroenLinks) in hun reacties op de uitslagen dat volhouden. Opgelet dus.

8. De onderhandelingsstand

Welke lijsttrekkers weten razendsnel om te schakelen van de campagnestand naar de onderhandelingsmodus? Voor die van bijvoorbeeld Denk en SP een hele klus lijkt me. Maar voor die van CDA en D66 een makkie. Wie dit snel en behendig doet, heeft een voorsprong op de rest.

9. Het gezicht van Aboutaleb

Hoe kijkt de burgemeester als hij de uitslagen voorleest en daarna voor tal van microfoons en camera’s commentaar gaat geven? Veel verraadt zijn stem en blik zelden. Maar de echte Aboutaleb-kenner ziet aan piepkleine dingetjes of hij wel of niet met de uitslag in zijn nopjes is.

10. Het versnipperingsmantra

Tot slot, iedereen (zeker de media) gaat in koor roepen hoe lastig de coalitievorming in Rotterdam zal zijn. Versnippering, versplintering: je zult er op woensdagavond en ook in de dagen erna mee worden doodgegooid. Maar geloof me, dat gaat allemaal enorm meevallen. De Rotterdamse politiek heeft steeds bewezen vindingrijk en resultaatgericht met uitslagen om te gaan. In 2018 zal het niet anders zijn.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer trainer bij de Rotterdamse stichting MANO.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Illustrator

Profiel-pagina
Lees 9 reacties
 1. Profielbeeld van Anne van Veenen
  Anne van Veenen

  Zullen we een coalitie VVD, PvdA, D’66, GL en DENK proberen? Tegen vreemdelingenhaat en voor sociale participatie van alle Rotterdammers.

  1. Profielbeeld van Adam
   Adam

   Ach Anne,

   Dat zou fijn zijn.

   Dat Leefbaar wéér de grootste zou zijn in de stad is wat mensen na al die verschrikkelijke harde haatjaren en boze uitspraken jegens onze burgers,er toe doet leiden dat we straks helemaal niet meer gaan stemmen.

   Effe serieus, meer dan de helft aan allochtonen in de stad en we weten allemaal wat Leefbaar heeft aangericht en wat zij in hun verkiezingsprogramma hebben,en nog de grootste worden?
   We blijven die vreemdelingenhaat dus wéér 4 jaar hebben lijkt het.

   Denk en Nida worden overal in de media stilgezwegen op een enkel artikeltje na.
   Ben blij dat Groen Links zo groot is geworden, en met Denk en de PVDA met Barbara Kathmann had ik goede hoop voor onze stad na 8 jaar die shit.

  2. Profielbeeld van Ronald
   Ronald

   Erdogan tegen vreemdelingenhaat? Hoe haal je het in je bol.
   Hij heeft zelfs de nog aanwezige Armeense minderheid bedreigd en moordt op dit moment Koerden uit!
   Gülen aanhangers en Allevieten worden duidelijk vervolgd en achtergesteld, maar dat is natuurlijk prima.

   Alleen onderbouwde kritiek op de Islam is natuurlijk vreemdelingenhaat.
   Gelukkig kwam ik er 16 jaar geleden op tijd achter dat ik al die kinderen en volwassenen die ik 33 jaar heb opgeleid eigenlijk haat. Net als de kinderen van de buren en mijn teamgenoten bij de voetbalclub.

   Bedankt!

 2. Profielbeeld van Kees Versteeg
  Kees Versteeg

  Conclusies verkiezingsuitslag:

  1. Het is tijd voor een fundamentele doorbraak in de politieke verhoudingen in Rotterdam.
  2. Links moet erkennen dat Rechts de verkiezingen gewonnen heeft. (Dus gingen die wel degelijk – ook – over identiteit).
  3. Rechts moet het nieuwe Links een kans geven. (Want de verkiezingen gingen – ook – over nieuwe identiteit).

  Zo geredeneerd kom je op een coalitie van LR-VVD-CDA + Denk en GroenLinks.
  Drie winnaars en twee redelijk stabiele partijen.

  Alles hangt natuurlijk af van het programma van deze Vega Kapsalon coalitie.

 3. Profielbeeld van Kees Versteeg
  Kees Versteeg

  Net de exitpoll gezien. Meest verrassend vind ik het grote verlies van de SP. De lokale lijsttrekker overtuigt duidelijk niet.

  Komt Leefbaar in college? Als Eerdmans c.s. slim zijn, sluiten ze een deal met Denk. Zo’n deal is best te maken, mits beide partijen elkaar respecteren. Mutual Enlightenment – Wederzijdse Verlichting – daar draait het om.

  1. Profielbeeld van Ronald
   Ronald

   Een deal met Erdogan?
   Toen in de 2e Kamer een motie kwam om Turkije te vragen de voorzitter van Amnesty In. vrij te laten (zonder proces in de gevangenis) stemde Denk TEGEN. Ze Mogen van Ankara zelfs de schijn niet ophouden.

 4. Profielbeeld van Adam
  Adam

  Tja hoe men reageert op de verkiezingen na de uitslag..

  Mimiek instructies uitten tijdens tal van camera’s op je gericht
  en microfoons is ook een vak apart.
  Sip kijken of bedroefd..
  Tijdens het borreluurtje zonder camera’s zou de mimiek wel eens anders kunnen zijn.
  Het blijft politiek en tv.

 5. Profielbeeld van Adam
  Adam

  Ik zie in het betoog géén NIDA of DENK in één van de optelsommen staan als mogelijke winnaars?

  En dat met meer dan de helft aan allochtonen in de stad?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.