Ga naar de inhoud

Geen woorden maar beelden: wat hebben kiezers en politiek aan een KiesKijker? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De KiesKijker bevroeg de rol van verbeelding in de politiek. Daar zagen de meeste van de 3.500 Rotterdammers die de KiesKijker invulden, wel de lol van in. Wat hebben we van dit experiment geleerd?

Vers Beton presenteerde op 5 maart de Kieskijker als eerste 100% visuele stemwijzer in Nederland: een heuse primeur! Ik vroeg me af of we met beelden in staat zou zijn om Rotterdammers te helpen kiezen.
“We hopen dat mensen die de KiesKijker invullen eerst zullen lachen, zich dan zullen verbazen en vervolgens gemotiveerd zijn om meer te weten over de onderwerpen waar het deze verkiezingen omgaat”, schreven we in ons persbericht. We konden het niet vaak genoeg zeggen, mensen moesten niet denken dat ze een serieus stemadvies zouden krijgen. Wat als je je ratio en je politieke voorkeur zou uitschakelen, en je je zou laten leiden door je verbeelding? Op welke partij zou je dan uitkomen?

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures