In de aanloop naar de verkiezingen spitten Vers Betonredacteuren de verkiezingsprogramma’s door. Deze aflevering: hoe denkt de Rotterdamse politiek over de toekomst van het Schieblock?
In 2008 moest het Rotterdam Central District het paradepaardje van de stad worden. Hét visitekaartje van het nieuwe Rotterdam, met een ‘unieke mix van wonen, werken en ontspannen’. Tien jaar later is het Central District inderdaad een van de paradepaardjes van Rotterdam. Maar niet zoals de gemeenteraad het had bedacht.
Van de visie die vastgoedcowboy (en eigenaar van een deel van het vastgoed) Luc Smits en wethouder Hamit Karakus (PvdA) voorspiegelden is alleen de herontwikkeling van het voormalige Stationspostkantoor (PostCS) uitgevoerd. Wat oud is, is voorlopig blijven staan. Door de vestiging van diverse ondernemers in het gebied zoals het architectenbureau ZUS, poppodium Annabel, het Hiphophuis en de Biergarten is het gebied getransformeerd tot een creatieve broedplaats waar Rotterdam afgelopen jaren internationaal mee scoorde.
Al 4 reacties — discussieer mee!
Dat de SP het blok wil behouden is niet zo verwonderlijk.
Het is voor 100% DDR architectuur.
Ironisch dat in Berlijn het Palast der Republik (DDR hoofdkwartier) in de ogen van veel bewoners van de stad had moeten blijven staan, i.p.v. het nieuwe Stadschloss terug te bouwen (gemaakt van prefab onderdelen). De vraag is ook wel degelijk wat je ervoor terugkrijgt als het Schieblock verdwijnt. En hoe breed is het Rotterdamse sentiment rondom de architectuur uit de Wederopbouw? Oud Rotterdams Dagblad columnist Herman Moscoviter wist het wel; die had zijn hart eraan verloren en zou zich waarschijnlijk in zn graf omdraaien bij de argumenten die tegen behoud worden opgevoerd. Je leest er meer over in de tentoonstelling in Verhalenhuis Belvedere: Wonderkabinet Moscoviter. Aanrader!
Misschien een beetje kinderachtig, maar we, nou ja de gemeente, hebben/heeft wel meer dan €50 miljoen uitgeven aan dit gebied, waarbij de ‘oude meuk’ nu eigendom is van de gemeente. Met nauwelijks opbrengsten. Terwijl het hele gebied nog niet eens eigendom is van de gemeente, want een drietal kavels zijn nog particulier eigendom. Een heleboel ontwikkelingen kunnen dus nog niet eens gerealiseerd worden. Een ontwikkeling aan het Delftseplein is zo ongeveer het enige wat gerealiseerd kan worden. Daartusen wordt het moeilijk, tot aan het Schieblock. Dat wordt dan dus wel een erg dure broedplaats.
Stop nou eens met bouwen in het centrum! Je kan niet blijven bouwen en een gezonde luchtkwaliteit willen, het is of en niet en en. Hoogbouw zorgt voor meer auto’s per vierkante meter. Dus meer uitstoot, meer verkeer, waardoor het vaker vaststaat, dus weer meer uitstoot.
De Delftsestraat moet aangepakt worden net als men dat heeft gedaan op de Meent, Stadhuisplein, een cohesie creeren want het ziet er nu nog aftands uit!
Luchtsingel, heeft dat echt 4 miljoen gekost? Vervolgens ook nog opbrengst uit het verkopen van houten panelen?? Hoe wordt het gebruikt, als luchtbrug over de weg, maar toeristisch trekpleiter, totaal niet. Aan Shellgebouw kant is het al aftands. Wat als het hout gaat rotten?