Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Hoe de uitslag van de verkiezingen woensdag ook uitpakt, Rotterdam krijgt een nieuw stadsbestuur en samenwerken zal moeten. Peter van Heemst sluit zijn serie columns over de Rotterdamse verkiezingsstrijd af met acht aanbevelingen om tot een zespartijencollege te komen.

Peter
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

Een zespartijencollege?! Ja, ga daar voor het gemak maar even van uit. Het tijdperk waarin een partij de gemeenteraad domineert (Leefbaar of de PvdA) en dus met twee of drie anderen aan een meerderheid kwam, is op 21 maart definitief voorbij.
Een college met zowel Leefbaar als de PVV erin is een kansloze optie. Behalve die twee wil niemand dat. Dan is de vraag of Leefbaar zonder PVV wél opnieuw aan de bak kan komen. Een kabinet Aboutaleb/Eerdmans 2 zeg maar. Ik betwijfel dat zeer, want daarvoor zijn én CDA én VVD én D66 nodig. Het is zeer onwaarschijnlijk dat D66 opnieuw met Eerdmans in zee wil gaan. Het avontuur uit de periode 2014-2018 is de Rotterdamse sociaal-liberalen slecht bevallen. De verhoudingen met Leefbaar zijn er de afgelopen maanden alleen maar slechter op geworden. Baudet was voor Eerdmans in de campagne een steun in de rug, maar bij de coalitieonderhandelingen een blok aan het been.
Dus hupsakee, op weg naar een zespartijencoalitie, met als spil CDA, D66 en VVD. Dat geeft onze stad een uitstekende entree bij Rutte, Buma en Pechtold. GroenLinks doet mee, want een grote winnaar kun je niet aan de zijlijn laten staan. De SP ook, omdat het de hoogste tijd wordt die in Rotterdam aan de bak te laten komen. En de PvdA, klein maar fijn, maakt het af.
Mijn eerste advies: verdoe geen tijd aan omtrekkende bewegingen. Maak snel na 21 maart duidelijk welke coalitie de voorkeur heeft, zodat de onderhandelingen na een dag of drie, vier kunnen beginnen.
Wat enorm gaat helpen is als er een informateur aan het werk gaat met wortels in de Rotterdamse politiek. Advies nummer 2: Geen hoogleraren meer, directeuren van gemeentelijke diensten of bedrijven, of andere mensen die in de politieke wereld wildvreemd zijn. Wat te denken van het duo Jeannette Baljeu (VVD) en Richard Moti (PvdA), twee Rotterdamse oud-wethouders, die zeer praktisch zijn ingesteld en met iedereen goed uit de voeten kunnen?

3: Doe het de eerste week van de onderhandelingen heel rustig aan. De lijsttrekkers zijn versleten, bekaf en gesloopt. Neem de tijd om bij te tanken en uit te rusten. Laat ze weer kennismaken met de mensen waarvan ze houden en die ze de afgelopen maanden nauwelijks konden zien. Bijkomend voordeel: ze kunnen omschakelen van campagne- naar onderhandelingsstand. Campagnevoeren is je eigen standpunt uitdragen. Onderhandelen is willen weten waarom de ander iets vindt.
Omdat ze ongeveer even groot zijn, komt er een college met zes wethouders. Goed voor de slagkracht. Goed voor een stevige inhoudelijke portefeuille. En prima voor het gevoel van gelijkwaardigheid. Advies 4: Leg dit aan het begin al vast. Dat geeft duidelijkheid, zekerheid en dus rust aan de onderhandelingstafel.
Onderhandelen gaat ook over sfeer, over vertrouwen. Advies 5 luidt daarom: check de eerste dag goed of er nog narigheid, grieven of ander oud zeer uit de campagne ligt, praat daarover, scheld elkaar misschien nog even hartgrondig uit en dan is het mooi geweest. Spreek af dat alles bespreekbaar is en dat niemand met veto’s gaat werken.

Maak geen ellenlang coalitieakkoord. Probeer het eens met pakweg acht A4’tjes. Dat is advies 6. Korte, kernachtige afspraken die een inhoudelijke richting en een financieel raamwerk aangeven. Voor de uitwerking zijn groepen, organisaties en instellingen in de stad nodig. Betrek ze bij wat je van plan bent. En, minstens zo belangrijk, zo krijgt de rest van de raad eindelijk eens echte invloed op wat het stadsbestuur doet en gaat doen. Dat wordt elke vier jaar aan de oppositie beloofd en daar komt elke vier jaar niets van terecht. Nu dus wel.
Laat je in twee dagen goed bijpraten over de staat van de stad en vooral over wat de ambtelijke diensten aan grote projecten onder handen hebben. Dat is advies nummer 7. Alle onderhandelaars krijgen zo de beschikking over dezelfde informatie en al vragend, luisterend en discussiërend groeit er inhoudelijk commitment. En ze ontdekken dat besturen ook gaat over continuïteit, over wat haalbaar is en over wat doodgewoon móet gebeuren.
Advies 8 is even simpel als essentieel: geef elke coalitiepartij één groot ding dat die partij op het lijf is geschreven. Dat stemt de achterban mild, de fractie tevreden en zorgt voor optimisme aan de onderhandelingstafel.
Gaat het zo als ik voorspel? Vast niet. De Rotterdamse kiezers en de Rotterdamse politiek weten altijd weer te verrassen. Dus kijk niet gek op als er na veertien weken moeizaam onderhandelen een wankel driepartijencollege op het bordes staat.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer trainer bij de Rotterdamse stichting MANO.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Illustrator

Profiel-pagina
Lees 10 reacties
 1. Profielbeeld van Kees Versteeg
  Kees Versteeg

  Hoewel ik dit betoog van Peter van Heemst over een zespartijencollege heel logisch en begrijpelijk vind, geloof ik niet dat dit tot stand zou moeten komen.
  Het is te Haags c.q. te Amsterdams geredeneerd; Rotterdam blijft op deze manier eeuwig een culturele kolonie.

  Ik denk eerder dat het tijd is – om even met Jules Deelder te spreken – voor een Rotterdam dat ‘kantelt in het tegenlicht’.

  Ik denk hier even ‘out of the box’.

  Aangezien deze verkiezingen over identiteit gaan, is er een college nodig dat die identiteit van Rotterdam de komende collegeperiode meer vorm geeft. Dat betekent wat mij betreft: weg met alle vage middenpartijen. Zoals D66, PvdA, GroenLinks en de VVD. Het CDA mag blijven omdat het een nog wel herkenbare (christelijke) identiteit heeft.

  Ik pleit voor de Kapsalon-coalitie: een coalitie van duidelijke partijen. Bestaande uit CDA, Leefbaar Rotterdam, DENK en de SP. LR zijn de patatjes, DENK de shoarma, het CDA de saus en de SP symboliseert de betaalbaarheid van het gerecht. Samen net niet genoeg zetels voor een meerderheid, dus één vage partij moet waarschijnlijk aanschuiven. Dan maar de PvdA, met bv. Diederik Samson als wethouder voor de haven en energietransitie.

  Het is wel goed voor de uitstraling van het college om de man-vrouw verhouding gelijk te houden. Lilian Marijnissen en Seda Karabulut zouden de SP-wethouders kunnen zijn, en ook LR heeft goede vrouwelijke kandidaat-wethouders zoals Tanya Hoogwerf en Marianne van den Anker. DENK kan het best de huidige lijsttrekker als wethouder aanwijzen.

  Realistisch? Nee, op dit moment niet. Maar een Rotterdam dat zich cultureel wil ontwikkelen, zal zich toch echt in de genoemde richting moeten gaan bewegen. Deze stad heeft meer dan alles duidelijkheid nodig.

  1. Profielbeeld van peter
   peter

   wat een spannend verhaal Kees. maar voor iets te out of the box. wat me wel opvalt is dat je twee haagse SP dames naar rotterdam haalt waaronder de kakelverse fractievoorzitter. en dan ook Samson te voorschijn toveren. wel erg veel gezichten van buiten. zou van mij qua personen wel rotterdamser mogen

   1. Profielbeeld van Kees Versteeg
    Kees Versteeg

    Ha! En dat wordt dan gezegd door iemand die per se een burgemeester uit Amsterdam wilde halen!

    Het gaat om de visie, die is Rotterdams.

 2. Profielbeeld van Ype Akkerman
  Ype Akkerman

  Als kandidaat voor de Wijkraad Feijenoord is dit verhaal me uit het hart gegrepen. Geef de Wijkraden en de Gebiedscommisses een stevige positoe in het beleidsontwerp en de invulling daarvan. Dan tellen ze volwaardig mee als partner in het openbaar bestuur.

 3. Profielbeeld van Marcel Ramaker
  Marcel Ramaker

  Peter,

  Klinkt aardig. Mogelijk CU/SGP erbij. Dan hebben we iig geen problemen met de aanpak van schulden en armoede en komt mijn wens van een raadsbrede bijlage op dit onderwerp een beetje dichterbij. Goed voor Rotterdam en 100.000 van onze stadsgenoten.

  Deze Nr. 21 zal vanuit de achterhoede blijven duwen op dit voorstel

  1. Profielbeeld van peter
   peter

   dank marcel mijn hele idee voor dat 6 partijencollege ademt de geest van: hoe meer zielen hoe meer vreugd. dus inbreng van cu en nia en pvdd (en andere partijen in de raad) zou meer dan welkom moeten zijn en sterker nog vier jaar lang blijven

 4. Profielbeeld van Ben
  Ben

  Leuk stukje Peter, paar opmerkingen.

  Bedoel je niet 2014-2018, de periode dat D66 met LR samen bestuurde.

  Verder, wat te doen met Denk en Nida? Dit is wel een beetje oude politiek he. Stel dat Denk groter wordt dan PvdA, hebben ze dan nog steeds geen rol?

  1. Profielbeeld van peter
   peter

   ja. dank ben. 2010- 2014 was foutje. is gecorrigeerd.
   en ik heb naar 2 dingen gekeken cq op 2 punten een inschatting gemaakt: 1. wie gaan pakweg 4 tot 6 zetels halen (daardoor viel nida af( en 2. wie roept geen echte weerstand (of erger: weerzin) op. (daardoor viel denk af)

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.