Ga naar de inhoud

Minicollege: Leidt de participatiesamenleving tot toenemende ongelijkheid? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Leidt de participatiesamenleving tot toenemende ongelijkheid onder burgers? Jazeker, stelt bestuurskundige William Voorberg. In dit minicollege legt hij uit waarom.
In 2013 lanceerde Koning Willem Alexander in de troonrede de participatiesamenleving als vervanger voor de verzorgingsstaat. Sindsdien moeten burgers actief meedoen en co-creëren met de overheid. Bekende Rotterdamse voorbeelden zijn het Stadsinitiatief en Mooi, Mooier, Middelland!.
Het lijkt ideaal: de burger heeft eindelijk een vinger in de bestuurlijke pap en neemt de overheid taken uit handen. Volgens William Voorberg is de praktijk minder rooskleurig. Het leidt namelijk tot ‘ongelijkheid tussen mensen die kunnen participeren en mensen die níet kunnen participeren.’ Het is vooral het type hoogopgeleide, GroenLinks-stemmende creatieveling dat participeert en dus profiteert.

beeld: www.youtube.com

Al één reactie — discussieer mee!

 • Het hele systeem van deze samenleving is gebaseerd op ongelijkheid. Het zit zo diep in het waardestelsel van de mensen dat de mensen het niet eens door hebben. Het wordt er in geramd bij de bevolking vanaf de opvoeding tot aan het onderwijs en daarna, zie daar de louterende (?) werking van politieke propaganda. Participatie als morele imperatief, als moreel bevel voor de enkeling, voor de ‘loser’ want het is allemaal uw eigen schuld… werkloosheid, armoede, ‘niet mee kunnen doen’ zoals de politieke partijen dag in, dag uit het publiek voorhouden.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam