Ga naar de inhoud

Nieuwe koers verkiezingen Rotterdam: snapt u het? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdam vaart een experimentele koers bij de komende verkiezingen. Met bijvoorbeeld de mogelijkheid dat in sommige gebieden alle kiesgerechtigden vanaf 16 jaar kans maken op een zetel in het wijkcomité. Roeland Dubbeld poogt deze en andere veranderingen uit te leggen.

We mogen als Rotterdammers 21 maart naar het stembureau om onze vertegenwoordigers in de gemeenteraad te kiezen. En als u daar toch bent kunt u gelijk even stemmen voor het landelijk referendum, en stemmen op een kandidaat vertegenwoordiger voor uw gebiedscommissie of wijk. Wijk?
Ja, omdat ze op de Coolsingel (en in de gebieden zelf) niet helemaal tevreden zijn over de gebiedscommissies kan volgende maand in de gebieden Feijenoord en Noord – ter vervanging van de huidige gebiedscommissies – voor de wijkraden worden gestemd. In zes wijken, verspreid over Delfshaven, Prins Alexander en Charlois, komen gelote wijkcomités (en blijven de gebiedscommissies bestaan). Snapt u het nog? Ik probeer het uit te leggen.

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • weet iemand waar ik vind wat de standpunten zijn van de kandidaten in de verschillende wijkraden?
  volgens mij vallen er nog wel wat stappen te maken op heldere communicatie en verspreiding van informatie 😉

 • ‘Het wordt de komende vier jaar interessant te volgen of met de nieuwe instrumenten de betrokkenheid bij en invloed op het bestuur van burgers verbeteren.’ Hier wordt er vanuit gegaan dat mensen zich uberhaupt enigzins interesseren in het stadshuis en betrokken willen worden bij de stad. Er is een hele grootte groep die daar totaal geen behoefte aan heeft.

  Groot stedelijke problemen op lossen door wijkraden waarin 16-jarigen in kunnen zitten. SERIEUS? Het stadhuis is al een kleuterklas wat constant naar elkaar wijst en zegt: maar jij doet dit, waarop de ander zegt, maar jij doet dat.

  We blijven als een dorp denken! maak een plan dat je de komende 15 tot 20 jaar gaat uitvoeren, hierin is geen partij leidend, enkelt het resultaat! Je moet niet ego’tjes latne vechten om wat men denkt dat goed is voor de stad!

 • De heer Dubbeld heeft m.I. volkomen gelijk. Het is een volslagen warboel, die maar op één manier kan worden opgelost; zoals Alexander de Grote ooit de Gordiaanse knop heeft ontward. Totaal afschaffen van deze heilloze bestuurslaag en op zoek gaan naar andere manieren van inspraak in de wijk b.v. door gebruik van het internet.

  Oorzaak de totale besluitenloosheid van de klassieke Haagse partijen, die de banenmachine niet willen afschaffen, omdat op hun spaarzaam bezochte ledenvergaderingen de leden die belang hebben bij handhaving de meerderheid hebben.

  Uiteraard ook een suggestie. Invoeren gedeeltelijk districtenstelsel ! Wel met een goed salaris voor de afgevaardigde, zodat zij/hij ‘r een dagtaak van kan maken.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures