Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Verkiezingsprogramma’s bevatten zelden beelden, op een enkele foto of statistiek na. Hoog tijd voor een KiesKijker: een stemwijzer die louter uit beeld bestaat, made by Vers Beton. Teun vroeg drie experts wat verbeelding de Rotterdamse politiek zou kunnen opleveren.

Slechter dan de huidige partijprogramma’s kan het voor de visueel ingestelde mens niet worden. De meesten zijn een eindeloze opsomming partijpunten. Een groot deel van de zogenaamd wervende teksten zit in de categorie ‘daar kan je het moeilijk mee oneens zijn’. Lees je ze écht kritisch, dan lijken deze punten zich eerder te richten op coalitiebesprekingen dan op de kiezer. Dat geeft te denken.
Welke kansen biedt het gebruik van beeld in de verkiezingsstrijd? We weten dat 21% van de Rotterdamse beroepsbevolking moeite heeft met lezen. Ook weten we dat onze hersenen beelden makkelijker opslaan dan woorden; een derde van onze hersencapaciteit verwerkt visuele informatie. Maar zou verbeelding van politieke idealen ook tot andere of zelfs betere beslissingen voor de toekomst van Rotterdam kunnen leiden?

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Teun van den Ende

Teun van den Ende

chef architectuur & stedelijke ontwikkeling

Teun van den Ende laat zich niet graag leiden door hypes, maar gaat juist op zoek naar de lange lijnen in de ontwikkeling van Rotterdam – en ook andere steden trouwens. Teun combineert populaire cultuur met historisch onderzoek naar de stad.

[email protected]

Profiel-pagina
Carlijn Kingma

Carlijn Kingma

Carlijn Kingma is cartograaf van denkwerelden. Afgestudeerd aan de TU Delft als architect gebruikt zij architectonische metaforen om de constructen van de maatschappij te ontrafelen en scenarios naar een betere toekomst te verkennen.

Profiel-pagina