Ga naar de inhoud

Waar is de verbeelding? Rotterdamse politiek onderschat de kracht van beeld — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Verkiezingsprogramma’s bevatten zelden beelden, op een enkele foto of statistiek na. Hoog tijd voor een KiesKijker: een stemwijzer die louter uit beeld bestaat, made by Vers Beton. Teun vroeg drie experts wat verbeelding de Rotterdamse politiek zou kunnen opleveren.

Slechter dan de huidige partijprogramma’s kan het voor de visueel ingestelde mens niet worden. De meesten zijn een eindeloze opsomming partijpunten. Een groot deel van de zogenaamd wervende teksten zit in de categorie ‘daar kan je het moeilijk mee oneens zijn’. Lees je ze écht kritisch, dan lijken deze punten zich eerder te richten op coalitiebesprekingen dan op de kiezer. Dat geeft te denken.
Welke kansen biedt het gebruik van beeld in de verkiezingsstrijd? We weten dat 21% van de Rotterdamse beroepsbevolking moeite heeft met lezen. Ook weten we dat onze hersenen beelden makkelijker opslaan dan woorden; een derde van onze hersencapaciteit verwerkt visuele informatie. Maar zou verbeelding van politieke idealen ook tot andere of zelfs betere beslissingen voor de toekomst van Rotterdam kunnen leiden?

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam