Ga naar de inhoud

Wat zeggen de partijen over de klimaatopgave van de haven? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De aanpak van de klimaatopgave voor de Rotterdamse haven legt grote verschillen bloot tussen de politieke partijen. Vers Beton fileert alle programma’s en ziet vijf visies, variërend van totale ontkenning tot snoeihard activisme.

Dubbel glas installeren, vaker de metro pakken, minder vlees eten: wie haar CO2-voetafdruk wil verlagen, kan direct aan de slag. Maar willen we als Rotterdammers écht iets doen aan onze CO2-uitstoot, dan is er maar één plek waar we al onze pijlen op moeten richten, en dat is de haven. De industrie in de Rotterdamse haven is namelijk goed voor 90% (!) van de CO2-uitstoot in Rotterdam (en trouwens ook 20% van de Nederlandse CO2-uitstoot; waar een kleine stad groot in kan zijn). Vooral de aanwezige kolencentrales en olieraffinaderijen zijn daar debet aan.

Tegelijkertijd is de haven meer dan alleen een hinderlijke barrière voor de realisatie van het mondiale klimaatakkoord uit 2015. Het is óók de plek waar dagelijks een kleine 200 duizend mensen werken. Zo’n 1 op de 5 inwoners van regio Rijnmond ontvangt op die manier maandelijks zijn salaris. En er wordt geld verdiend. Veel geld. Jaarlijks creëert de Rotterdamse haven €21 miljard aan toegevoegde waarde, oftewel 3% van het Bruto Binnenlands Product.

Oftewel: de impact van de Rotterdamse haven op milieu, economie en werkgelegenheid is immens, dus elke actie leidt tot drastische reactie.

Maar dat er aan knoppen gedraaid gaat worden, dat staat vast. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft ambitieuze doelen: De CO2-uitstoot moet in 2025 50% lager liggen dan in 1990, terwijl het aandeel hernieuwbare brandstoffen naar 30% moet groeien. Dat vereist radicale stappen. Maar wat zijn die radicale stappen, en hoe zet je die? Analyse van alle partijprogramma’s levert 5 visies op over hoe de politiek zich zou moeten opstellen, variërend van ‘alle kolen direct de haven uit’ tot ‘als we er niets over zeggen, is er ook niets aan de hand’.

1_HavenKlimaat_Rémon-Mulder
beeld: Rémon Mulder

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures