Ga naar de inhoud

Wat zeggen de partijen over horeca en toerisme? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De horeca in Rotterdam mag van de politiek meer bruisen. Dat is de conclusie na het doorploegen door Vers Beton van de diverse partijprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Festivalbeleid_verkiezingen1
beeld: Matzwart

Al 9 reacties — discussieer mee!

 • De horeca is de laatste 35 jaar bijna helemaal weggeklaagd.
  In de jaren 70 zat er wel in menig straat hoek een leuk bruin cafe met gezellige muziek,ook vaak life muziek .
  Ook diverse barretjes die gezellige muziek hadden waardoor je naar binnen wilde gaan super Rotterdams was dat.

  De diverse clubs en cafés zaten allemaal op de Nieuwe Binnenweg,de west Kruiskade,Hartmanstraat en noem maar op.
  Zo had je diverse gezellige cafés voor Volksbuurt mensen, Spanjaarden, Turken, Kaapverdianen met hun muziek,ook Griekse barretjes en dito muziek.
  Gezellige Nachtcafe’s waar je heerlijk uit kon gaan met diverse muziekstijlen uit alle landen.
  Zo had je voor élke burger plek om elkaar te ontmoeten in je favoriete kroeg en dito muziek.

  De nachtontheffingen zijn nu bijna 3% in de stad tegen 25% vroeger.
  Muziek mag in een cafe of bar bijna niet meer gedraaid worden of je moet dat een maand van te voren aan vragen en hopen dat het mag.
  Het aanvragen van een horeca vergunning is al een hele stap om te maken enorme bureaucratie qua papierwerk en controles.
  Dat gaat maanden duren eer je open kan,en dan nog moet je afwachten of je je vergunning wel krijgt.

  De Nieuwe Binnenweg is zo goed als dood.
  Je wordt vanzelf een saaie Truus met een katoenen jurkje en margrietje in je haar om naar een koffie bar of pop up store te gaan met houten zelfgemaakte kringloop kralen.
  Wat een boost krijg je daarvan maar niet heus!

  Woningen boven horeca panden behoren niet meer voor bewoning verhuurd te worden,zodat er géén klaag(st)er in kan die het weer voor de horeca uitbater verziekt.
  Ook is het beter om de SVH die men nodig heeft in de horeca,zeker in de nacht,alleen geldig te stellen als men toonbaar ervaring heeft in de horeca.
  Nu is het sinds 2013 zo dat deze regel afgeschaft is en iedere knul of meid vanaf 21 jaar de dienst mag uitmaken in de nachthoreca..met alle gevolgen zoals wanbeheer en sluiting tot gevolg.

  De gaypalace
  De nachtcafes
  De diverse barretjes op de Nieuwe Binnenweg
  De accordeon die gezellig galmde vanuit een buurtkroeg
  De uitgaans gelegenheden zoals Fout en Saint Tropez…..EEN grote FOUT van de gemeente om deze weg te halen,was zeer leuk en oergezellig in het centrum!
  Dit is allemaal weg!

  Nu mag je naar het verlichte stadhuis kijken die nu beter in zicht is..kan je erover nadenken dat daar leefbaar nestelt die de stad vertrut en met harde hand bar en depri maakt,moet er nog een kniebuiging komen als je langs het stadhuis komt?

  En de toeristen die hier heen zouden komen,waarvoor?
  Voor die stomme markthal of de Euromast?
  Gezellig hoor dat wordt een top vakantie,daar droomt men van in andere landen maar niet heus hahahaha.

 • Er zijn drie hele leuke delen van boeken over het Rotterdamse Café en uitgaansleven.
  Vooral het laatste deel is leuk om te lezen,zo zie je wat er allemaal was in Rotterdam zoveel dat je het nu bijna niet kan geloven dat het nu zo truttig saai en dood is overal.

  Bruisen moet het bruisen..geen gezapige truttige koffiebarretjes en tuttige joghurt schenkerijtjes met muurbloempjes,neeee BRUISEN moet het.
  Rotterdam durft zeiden ze vroeger,nou ik heb het in de gaten.
  Ja durven met ellende en allemaal restricties voor de burger dat wel.

 • Zolang bruisen staat voor “teringherrie” moeten er strikte regels worden gesteld aan de horeca. Veel mensen die voor “bruisen” zijn wonen zelf niet in het centrum. Er zit ook dubbelheid in de opvattingen van veel politieke partijen, men wil een levendig centrum met meer inwoners, betekent wel dat de omgevingskwaliteit goed moet zijn voor de mensen die er wonen.

  Daarnaast verandert de stad qua bevolking en qua uitgaansgedrag. Dat er veel koffietenten zijn komt omdat er vraag naar is. De klassieke kroeg met alleen bier en wijn en een kleine vette hap is gewoon niet meer van deze tijd.

 • Nee fout.
  Die koffietenten zijn een altijd bij komende zaak als er sprake is van Gentrificatie,dat gebeurt ook in Londen.
  Waarom men in een stadshart/centrum plots rustige woonwijken wil realiseren begrijp ik niet.
  Als ook het levendige centrum een gewone woonwijk moet worden voor gezinnetjes,dan kan je inderdaad dat niet samen laten gaan,dus wát wil de gemeente dan?
  Of gezinnetjes wijk met buurtjes in het centrum om te wonen of een bruisende buurt met horeca en vertier..

  De gehele stad wordt ingericht als gezinnetjes dorp,ook de omliggende wijken aan het centrum,dus dat bruisende wordt beperkt,en zeker niet vermeerderd.
  Waarom wil een gezin die nu heerlijk in Kralingen of Terbregge woont,verhuizen naar de Coolsingel?
  Voor de tram of om dicht bij C&A te wonen?

  De gemeente probeert van de gehele stad een woonwijk te maken voor gezinsleven,daarom wordt er keihard op horeca en vertier gehamerd.
  Dat wordt steeds minder…maar lieve beste man,dan moet men ook niet over een bruisende wereldstad praten.

  En of bier en wijn en een vette hap niet meer van deze tijd is bepalen mensen zélf,je mag geen hobby of keuze op de burger verplichten leuk of niet leuk te vinden omdat de grote gemeenteraads heer dat beveelt.

  Als ik wijn wil dan drink ik dat,of jij dat als hippe alternatieve man niet wil is jouw shit!
  Ik als échte Rotterdammer kiest er zelf voor hoe ik mijn huis inricht,wat ik mooi vind en waar ik wil uitgaan,zal never die gemaakte alternatieve kunstig gefabriceerde shit leuk vinden.
  Dat zijn totaal andere mensen niet Rotterdams ook.

  Zo werden Jordaanse wijk bewoners in Amsterdam ook bestempeld door de Gentrificatie aanhangers.

 • Wat niet meer van deze tijd zou zijn..welke fantast durft de regie te bepalen voor anderen wat zij wel of niet van deze tijd mogen vinden.
  Daarom ook diversiteit in de horeca is hard nodig.

  Rotterdammers die van deze stijl houden:
  Ska muziek
  House muziek
  Hip Hop muziek
  Merengue muziek
  Hardcore muziek
  Trance muziek
  Ski hut muziek
  Karaoke bar muziek
  Dj Paul Elstak
  Dj Armin van Buuren
  Dj Tiesto

  Wil je echt tegen hen zeggen van..neem een schaaltje joghurt en een crackertje in een koffiebarretje op zaterdag avond…

  Die muziek en vette hap zou niet meer van deze tijd zijn.
  Hilarisch!

 • Dat terugkerende?..bakfietsen zeg jij en koffiezaken..de enige bakfiets die er in Rotterdam rond reed was van de scharensliep.

  De mensen reden niet met bakfietsen,of het was een lompen en metaalhandelaar die af en toe met zo’n bakfiets de lompen kwam ophalen.

  Kom jij ook wonen op de Maashaven,koop er meteen een bakfiets bij,heb je geen kinderen,dan kan je er ook vuilnis of grof vuil in doen en dat zo makkelijk weggooien.

  Paul de maatschappij veranderd telkens weer,de samenleving is niet meer net als in 1887 met kruimeltje en Ciske de Rat.

  Dan zouden alle mensen met een migranten achtergrond en de halfbloedjes die daar uit geboren zijn allemaal weg moeten uit de stad…dán zou je inderdaad een witte samenleving over houden.
  Iedereen er uit anders gaat het niet,want verspreiding zal ze ergens anders weer plaatsen een andere straat/wijk/stad dus het wordt nooit meer exclusief wit.

  En Leefbaar kan daar écht niet verandering in brengen,hoe hard en boos ze ook klinken.

  Paul kom jij ook gezellig op de Maashaven wonen?
  Je hoeft géén bakfiets te kopen hoor een gewone herenfiets is ook goed.
  Of een vouwfiets,makkelijk met opbergen anders staan die stoepen allemaal vol verwilderde fietsen

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures