Ga naar de inhoud

Wat zeggen de partijprogramma's over integratie en diversiteit? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Diversiteit, inclusiviteit, integratie en identiteit staan deze verkiezingen centraal. Vers Beton heeft de programma’s over deze thema’s doorgenomen en vat hier de meest opvallende punten samen.

Om te beginnen spreken de partijen aan de rechterkant van het spectrum over hele andere zaken dan aan de linkerkant, als het gaat over diversiteit en integratie. Leefbaar Rotterdam en PVV hebben geen enkele positieve noot over de multiculturele samenleving. Ze schrijven over radicalisering, veiligheid en appelleren aan het gevoel dat ‘onze’ identiteit onder druk staat. VVD en CDA erkennen daarentegen dat diversiteit bij de stad hóórt.
Hoe verder we naar links opschuiven hoe positiever erover gesproken wordt: diversiteit is bij de linkse partijen iets waar we trots op mogen zijn, en iets dat we meer moeten uitdragen. Nida zegt zelfs: superdiversiteit is de norm. In de programma’s van Nida en Denk is diversiteit sowieso meer dan een paragraafje. Dit thema speelt in hun gehele programma een prominente rol. Of het nu gaat over zorg, onderwijs of cultuur: het erkennen van diversiteit is overal aanwezig bij deze twee partijen. Het staat in schril contract met het programma van 50 Plus dat in alle talen zwijgt over diversiteit en integratie.
Als we er dieper op in gaan, beslaat diversiteit een waaier aan onderwerpen, en is dit onderwerp eigenlijk teveel omvattend voor één artikel. Daarom zet ik hier de meest opvallende punten op een rij:

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures