Ga naar de inhoud

Wat zeggen de Rotterdamse partijprogramma’s over armoede? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdam is nog steeds de armste stad van Nederland. Hoe denken de partijen dit probleem aan te pakken? Om deze vraag te beantwoorden heeft Marianne Klerk uitgezocht wat de verschillende politieke partijen zeggen over armoede.

Wat opvalt, is dat sommige partijprogramma’s een hoofdzaak maken van armoede (SP, GroenLinks, D66, Denk). In andere programma’s is dit veel minder het geval (VVD, Leefbaar). Voor de vergelijking van de programma’s is in dit stuk gefocust op wat de partijen schrijven over armoedebestrijding en sociale zekerheid. Als laatste komen de bijzondere armoedeplannen van de Rotterdamse partijen aan bod. Maar eerst: wat is armoede eigenlijk?

Al 5 reacties — discussieer mee!

 • Dank voor de vermelding dat D66 Rotterdam verder wil gaan dan de meeste anderen. Samen met de Themagroep Werk & Inkomen is een groot deel mbt dit onderwerp tot stand gekomen. Als voorzitter hiervan zal ik er op toezien dat we zoveel mogelijk hiervan zullen gaan realiseren.

 • Gezins begeleiding zou ook een goed idee zijn om armoede te bestrijden in huishoudens met jonge kinderen.
  Jonge vrouwen die zelf uit een gezin komen met armoede problematiek,krijgen vaak zelf ook weer kinderen die dan met dezelfde shit te maken krijgen.
  Veel vrouwen vinden kinderen baren leuk,maar als je in een schuldhulp verlening traject zit,of gewoon geen baan of toekomst perspectief hebt op het moment,is kinderen krijgen wellicht geen goed idee.

  Veel jonge gezinnen die met één kind in een drie kamer woning zitten,nemen toch er nog één of twee kinderen bij,terwijl zij eigenlijk veel te klein wonen.
  Daarna gaan zij klagen bij de gemeente dat hun huis te klein is.
  Veelal zijn deze gezinnen afhankelijk van een sociale huurwoning en moeten dus hier lang op wachten tot zij een grotere(schaarse)woning vinden.

  Helaas denken zij zelf niet na dat kinderen krijgen in een te klein huis een probleem is wat zij vaak zelf hadden kunnen voorkomen.

  Dat de gemeentelijke belastingen kwijtscheldingen voor bijstandsgerechtigden is afgeschaft is ook een probleem,het was een harde zet van Leefbaar die bij enkele rechtse kiezers goed aanvoelde,en best een hoop eigen kiezers getroffen heeft(ironie).

  Er is eigenlijk best veel gedaan aan armoedebestrijding,maar helaas is er geen goede begeleiding en hulpverlening op maat.

  Veel jonge meiden weten dat kinderen ook geld opleveren qua kinderbijslag en een hogere uitkering.
  En een urgentie voor een woning,en de zorg voor kinderen is meteen de participatie.

  Ik zie meiden van 22 die nu al drie kinderen hebben en in de uitkering zitten in een twee kamer appartement,en een vijfkamer woning met urgentie zoeken.
  Waar is de preventie om armoede te voorkomen bij zulke gezinnen?

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures