Rotterdam is nog steeds de armste stad van Nederland. Hoe denken de partijen dit probleem aan te pakken? Om deze vraag te beantwoorden heeft Marianne Klerk uitgezocht wat de verschillende politieke partijen zeggen over armoede.
Wat opvalt, is dat sommige partijprogramma’s een hoofdzaak maken van armoede (SP, GroenLinks, D66, Denk). In andere programma’s is dit veel minder het geval (VVD, Leefbaar). Voor de vergelijking van de programma’s is in dit stuk gefocust op wat de partijen schrijven over armoedebestrijding en sociale zekerheid. Als laatste komen de bijzondere armoedeplannen van de Rotterdamse partijen aan bod. Maar eerst: wat is armoede eigenlijk?
Al 5 reacties — discussieer mee!
Dank voor de vermelding dat D66 Rotterdam verder wil gaan dan de meeste anderen. Samen met de Themagroep Werk & Inkomen is een groot deel mbt dit onderwerp tot stand gekomen. Als voorzitter hiervan zal ik er op toezien dat we zoveel mogelijk hiervan zullen gaan realiseren.
Gezins begeleiding zou ook een goed idee zijn om armoede te bestrijden in huishoudens met jonge kinderen.
Jonge vrouwen die zelf uit een gezin komen met armoede problematiek,krijgen vaak zelf ook weer kinderen die dan met dezelfde shit te maken krijgen.
Veel vrouwen vinden kinderen baren leuk,maar als je in een schuldhulp verlening traject zit,of gewoon geen baan of toekomst perspectief hebt op het moment,is kinderen krijgen wellicht geen goed idee.
Veel jonge gezinnen die met één kind in een drie kamer woning zitten,nemen toch er nog één of twee kinderen bij,terwijl zij eigenlijk veel te klein wonen.
Daarna gaan zij klagen bij de gemeente dat hun huis te klein is.
Veelal zijn deze gezinnen afhankelijk van een sociale huurwoning en moeten dus hier lang op wachten tot zij een grotere(schaarse)woning vinden.
Helaas denken zij zelf niet na dat kinderen krijgen in een te klein huis een probleem is wat zij vaak zelf hadden kunnen voorkomen.
Dat de gemeentelijke belastingen kwijtscheldingen voor bijstandsgerechtigden is afgeschaft is ook een probleem,het was een harde zet van Leefbaar die bij enkele rechtse kiezers goed aanvoelde,en best een hoop eigen kiezers getroffen heeft(ironie).
Er is eigenlijk best veel gedaan aan armoedebestrijding,maar helaas is er geen goede begeleiding en hulpverlening op maat.
Veel jonge meiden weten dat kinderen ook geld opleveren qua kinderbijslag en een hogere uitkering.
En een urgentie voor een woning,en de zorg voor kinderen is meteen de participatie.
Ik zie meiden van 22 die nu al drie kinderen hebben en in de uitkering zitten in een twee kamer appartement,en een vijfkamer woning met urgentie zoeken.
Waar is de preventie om armoede te voorkomen bij zulke gezinnen?
Armoede kan je niet zomaar even in 4 jaar regeren op lossen, dat is utopisch dus stop ermee dit als worst voor te houden tijdens verkiezingen, want je liegt als partij zijnde. Dit oplossen, dat gaat een generatie duren! Dient ook landelijk aangestuurd en gefinancieerd te worden en niet klakkeloos opde bord van Rotterdam gesmeten te worden.
Dag Paul, D66 Rotterdam heeft daarom ook in de titel van het hoofdstuk 2040 opgenomen. Was het maar waar dat we het probleem in vier jaar konden oplossen.
Adam,
In Rotterdam hebben we hiervoor Bureau Frontline. D66 Rotterdam zou ook graag zien dat deze dienstverlening wordt uitgebreid.