Ga naar de inhoud

De plooibare woning: het nieuwe recept voor de Rotterdamse woningmarkt? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Je zou het met de huidige krapte op de woningmarkt bijna vergeten. Maar als we woningen anders ontwerpen en bouwen kan de keuzevrijheid voor bewoners veel groter worden. Is de ‘plooibare woning’ hét wonderrecept voor de vastgelopen Rotterdamse woningmarkt?
Rotterdam staat net als andere grote Nederlandse steden de komende jaren voor een enorme woningbouwopgave. Hoe moeten die woningen eruit zien en wie heeft daar zeggenschap over? In de aflevering ‘De plooibare woning’ gaat het Architecture City redactieteam (Catja Edens, Jorn Konijn en Teun van den Ende) met diverse gasten in gesprek over de woning waarover de bewoner zelf zeggenschap neemt.
Architectuurprofessor John Habraken, schrijver van het boek “De dragers en de mensen” uit 1961, is één van de grondleggers van het Open Bouwen, waarin bewoners een grote rol krijgen. Arie Lengkeek, bestuurslid van het Rotterdams Woongenootschap, zet zich af tegen de woning als ‘vastgoedbelegging’ en wil goede architectuur en gemeenschappelijk wonen breed toegankelijk maken in het centrum van Rotterdam. Architecture City vroeg Habraken en Lengkeek naar hun ideeën over het wonen als basisbehoefte van de mens.
Door AirBnb en de Student Hotels is het concept van het wonen de laatste jaren minder privé geworden. Architect Jan Couwenberg laat zijn licht schijnen op de invloed die Airbnb heeft op de architectuur. En hoe is het om een woning te hebben die bijvoorbeeld ook als werkruimte, concertzaal, hotel of galerie in gebruik is? Han van den Born en Michel van Adrichem wonen in The Red Apple op het Wijnhaveneiland. Zij hebben in hun eigen huis een galerie: de Wall Gallery. Hoe vinden zijn het om te ontwaken tussen de kunst?

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • de plooibare woning
  het intervieuw met John Habraken vond ik zeer interressant
  ik ben nog steeds een bewonderaar van hem ,
  ik was in de jaren 60 één van zijn studenten op de Academie van Bouwkunst in Rotterdam
  daarna heb ik in mijn beroeps praktijk als Architect vaak geprobeerd zijn theorieen te gebruiken
  maar dat was in de tijd van de stadsvernieuwing ,waar bewoners veel zeggenschap kregen z.g ”.bouwen voor de buurt ” dus een geheel andere interpretatie van de SAR open bouwen
  na de Bijlmer en Ommoord moest het allemaal kleinschaliger in de oude stadswijken
  en een radicale omslag in de bouwtechniek
  over deze woningbouw ervaringen heb ik regelmatig gepubliceerd
  recentelijk heb ik meegewerkt aan de Atlas van de Rotterdamse woningbouw 1840-2015
  zie ook de website .rotterdam -woont .nl

  Desgewenst ben ik altijd bereid tot een gesprek

  vriendelijke groeten

  Andries van Wijngaarden , architect ( 83 )

 • Beste Andries,
  Leuk dat u reageert op het interview met Habraken, we waren erg blij dat zijn ideeën over keuzevrijheid in het wonen ook door concrete initiatieven als het Woongenootschap worden opgepakt. Nu de nieuwe stadsvernieuwing in Rotterdam nu vorm begint te krijgen en de vraag is of er volgens de ideeën van de Woonvisie (nog meer) gesloopt gaat worden, is het prachtig dat u en anderen de bestaande woningen in kaart hebben gebracht in de Atlas en op de site rotterdamwoont.
  Volgende uitzending besteden we o.a. aandacht aan het wederopbouw-icoon het Groothandelsgebouw. Er blijft genoeg te vertellen over de Rotterdamse architectuur!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Wat betekent de nacht voor de architectuur?

  • Architecture City

  Podcast Architecture City gaat op pad in de nacht. Wat betekent de nacht voor de architectuur? Ze spreken met Edwin Gardner (Monnik), Iris Dijkstra (LEK Architecten), de Finse architect Teemu Hirvilammi en Vers Beton fotograaf Frank Hanswijk.

 • De Rotterdamse architectuur moet vrouwelijker

  • Architecture City

  Wat is de positie van vrouwen in de huidige architectuurpraktijk? Architecture City vroeg het aan…

 • Groothandelsgebouw en Weenahof: beauty & the beast?

  • Architecture City

  Het immense Groothandelsgebouw is een hoogtepunt uit het oeuvre van Rotterdamse architect Huig Maaskant. Maar hoe…

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam