Je zou het met de huidige krapte op de woningmarkt bijna vergeten. Maar als we woningen anders ontwerpen en bouwen kan de keuzevrijheid voor bewoners veel groter worden. Is de ‘plooibare woning’ hét wonderrecept voor de vastgelopen Rotterdamse woningmarkt?
Rotterdam staat net als andere grote Nederlandse steden de komende jaren voor een enorme woningbouwopgave. Hoe moeten die woningen eruit zien en wie heeft daar zeggenschap over? In de aflevering ‘De plooibare woning’ gaat het Architecture City redactieteam (Catja Edens, Jorn Konijn en Teun van den Ende) met diverse gasten in gesprek over de woning waarover de bewoner zelf zeggenschap neemt.
Architectuurprofessor John Habraken, schrijver van het boek “De dragers en de mensen” uit 1961, is één van de grondleggers van het Open Bouwen, waarin bewoners een grote rol krijgen. Arie Lengkeek, bestuurslid van het Rotterdams Woongenootschap, zet zich af tegen de woning als ‘vastgoedbelegging’ en wil goede architectuur en gemeenschappelijk wonen breed toegankelijk maken in het centrum van Rotterdam. Architecture City vroeg Habraken en Lengkeek naar hun ideeën over het wonen als basisbehoefte van de mens.
Door AirBnb en de Student Hotels is het concept van het wonen de laatste jaren minder privé geworden. Architect Jan Couwenberg laat zijn licht schijnen op de invloed die Airbnb heeft op de architectuur. En hoe is het om een woning te hebben die bijvoorbeeld ook als werkruimte, concertzaal, hotel of galerie in gebruik is? Han van den Born en Michel van Adrichem wonen in The Red Apple op het Wijnhaveneiland. Zij hebben in hun eigen huis een galerie: de Wall Gallery. Hoe vinden zijn het om te ontwaken tussen de kunst?
Gerelateerde inhoud
Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam
We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.
Al 3 reacties — discussieer mee!
Zo interessant Vers Beton! Ben nu al benieuwd naar het wederopbouw icoon, het Groothandelsgebouw.
de plooibare woning
het intervieuw met John Habraken vond ik zeer interressant
ik ben nog steeds een bewonderaar van hem ,
ik was in de jaren 60 één van zijn studenten op de Academie van Bouwkunst in Rotterdam
daarna heb ik in mijn beroeps praktijk als Architect vaak geprobeerd zijn theorieen te gebruiken
maar dat was in de tijd van de stadsvernieuwing ,waar bewoners veel zeggenschap kregen z.g ”.bouwen voor de buurt ” dus een geheel andere interpretatie van de SAR open bouwen
na de Bijlmer en Ommoord moest het allemaal kleinschaliger in de oude stadswijken
en een radicale omslag in de bouwtechniek
over deze woningbouw ervaringen heb ik regelmatig gepubliceerd
recentelijk heb ik meegewerkt aan de Atlas van de Rotterdamse woningbouw 1840-2015
zie ook de website .rotterdam -woont .nl
Desgewenst ben ik altijd bereid tot een gesprek
vriendelijke groeten
Andries van Wijngaarden , architect ( 83 )
Beste Andries,
Leuk dat u reageert op het interview met Habraken, we waren erg blij dat zijn ideeën over keuzevrijheid in het wonen ook door concrete initiatieven als het Woongenootschap worden opgepakt. Nu de nieuwe stadsvernieuwing in Rotterdam nu vorm begint te krijgen en de vraag is of er volgens de ideeën van de Woonvisie (nog meer) gesloopt gaat worden, is het prachtig dat u en anderen de bestaande woningen in kaart hebben gebracht in de Atlas en op de site rotterdamwoont.
Volgende uitzending besteden we o.a. aandacht aan het wederopbouw-icoon het Groothandelsgebouw. Er blijft genoeg te vertellen over de Rotterdamse architectuur!