Ga naar de inhoud

Het zelfreflectieve evenement — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Aan de voornacht van het literaire festival Woordnacht, 13 en 14 april in Arminius, bespreekt Simone van Hulst hoe een festival zich kan verhouden tot het discours waar het onderdeel van is.

Elk cultureel-maatschappelijk evenement heeft een achterkant. De kantoren waar beslissingen worden genomen, de hoofden waar programma’s in worden gekweekt, de gesprekken waarin het publiek wordt gevisualiseerd, de netwerken die worden aangesproken en minder tastbare dingen zoals voorkeur en blinde vlekken. Deze opsomming van de achterkant noem ik het onderbewuste. Vanuit dit onderbewuste wordt bepaald wat het publiek te zien krijgt. Hier gaat alles nog goed: de achterkant let immers op de voorkant. Maar wie let er op de achterkant? Een bestuur of raad van toezicht? Is dat genoeg? Wie stelt hier dan de verdiepende vragen? Is dat een positie die het publiek, de journalistiek of de RRKC moet innemen?
Naast een achterkant heeft elk evenement in de culturele sector verantwoordelijkheid. Hoe autonoom de bezoeker ook is, deze krijgt iets gesuggereerd en voorgespiegeld: er wordt een beeld neergezet en een ander beeld uitgesloten. Dit moet integer gebeuren en integriteit is niet mogelijk zonder zelfreflectie. We kunnen ons geen onbewuste keuzes meer permitteren, er moet gewetensvol geprogrammeerd worden en niet alleen omdat dat leuk is voor het jaarverslag. Zeker in Rotterdam, waar nog niets vanzelfsprekend is, maar we ons wel met een noodvaart ontwikkelen. De culturele sector beheert de meest concrete ruimte voor het reflecteren van de stad, van de tijd, van politieke verwikkelingen en van complexiteiten tegen de achtergrond van het alledaagse.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures