Ga naar de inhoud

Historische besluiten: edele en niet zulke edele intenties achter de bouw van de schouwburg — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Hoe werkt macht in onze stad? In een speciale editie van Oude Koeien beschrijven Jacques Börger en Anne Jongstra hoe macht en machtige personen in Rotterdam in het verleden opereerden om grote projecten tot stand te brengen. Deze aflevering beschrijft hoe andersdenkenden in Rotterdam hun invloed in de stad trachtten te vergroten door de bouw van de schouwburg.

NL-RtSA_4080_RI-1148
Prent van de schouwburg aan de Coolsingel omstreeks de opening in 1774. De maker is onbekend.

Al 2 reacties — discussieer mee!

  • Weer een leuk stuk.
    Een eeuw later zou het afbreken en vernieuwen van Middeleeuwse gebouwen een prestige worden.
    Daarom werden het stadhuis,en de Hoofdpoort afgebroken. Alleen de in classicistische bouw opgetrokken Delftse poort kon nog bekoren.
    Toen waren we jammergenoeg (want daar staat nog veel uit de Middeleeuwen) Amsterdam voorbij gestreefd.

  • Interpretatie kwestie: ik zou de intentie niet zo snel als ‘niet-edel’ willen bestempelen als een groep mensen die politiek wordt buitengesloten andere wegen van macht zoekt via kunst. Dat lijkt me een uiterst legitieme reden. En daar komt vaak uitstekende kunst uit voort!

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam