Ga naar de inhoud

Historische besluiten: Johan van Oldenbarnevelt en de opkomst van Rotterdam — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Hoe werkt macht in onze stad? In een speciale editie van Oude Koeien beschrijven Jacques Börger en Anne Jongstra hoe macht en machtige personen in Rotterdam in het verleden opereerden om grote projecten tot stand te brengen. Deze aflevering gaan we helemaal terug naar de zestiende eeuw. De ambitieuze jonge Johan van Oldenbarnevelt trok economische migranten naar de stad en zette Rotterdam daarmee op de kaart.

RI-20
Rotterdam anno 1626. Vanaf ca. 1570 breidde Rotterdam zich vanaf de Blaak en Nieuwehaven uit in de richting van de Maas. Aan de westkant van de Oudehaven zou het nieuwe stadsdeel uiteindelijk worden begrensd door de Schiedamsevest. In het oosten vormde het huidige Boerengat de grens. beeld: stadsarchief

Al één reactie — discussieer mee!

  • Leuk artikel.

    Toch won Amsterdam de race en dat ondanks het feit dat om het te bereiken schepen een gevaarlijke omweg moesten maken langs Texel en Pampus.
    Waarschijnlijk kozen de Antwerpse kooplieden voor Amsterdam na 1585 (inname door de Spanjaarden en sluiten Westerschelde) omdat ze daar katholiek konden blijven.

    Ook toen was religie een belangrijke economische component!

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam