Ga naar de inhoud

Hoe word je wethouder? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het benoemen van wethouders is niet heel erg duidelijk vastgelegd. Wel is zeker dat de kans om als wethouder te sneuvelen groot is, zeker in Rotterdam. Roeland Dubbeld legt uit hoe je wethouder wordt, nu de onderhandelingen over een Rotterdams college in volle gang zijn.

XeniaGottenkieny-Wethouders-titelbeeld
Je wordt gevraagd als wethouder beeld: Xenia Gottenkieny

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Wethouder worden voor de verkiezingen bij sommige partijen al aangewezen.

  In 2010 verkreeg de PvdA een nipte voorsprong (prof. André Krouwel sprak over fraude i.v.m. het “helpen” in stemhokjes) Krouwel had als politicoloog en lid van de PvdA de verkiezingsprogramma’s vergleken en vrijwel geen verschillen gevonden.

  PvdA, LR en een derde.14 + 14 + ? Stevige meerderheid om de stad te kunnen besturen.
  Totaal 5 wethouders stelde LR voor. Niet met LR i.v.m. persoonlijke geschillen vond Schrijer. Daarop boden zowel Pastors als ik (wij waren de slechterikken) aan – via Salima Belhaj D66 – om onze raadszetels in te leveren en ons terug te trekken Werd genegeerd, omdat PvdA persé drie wethouders wilde leveren.
  Schrijer werd later wegens incompetentie door eigen partij weggestuurd (nu burgemeester Zwijndrecht via het kartel) Kriens werd halverwege voorzitter van de VNG en Karakus bleef en liet de Waterfrontfraude ellende beginnen.

  Het hele systeem deugt dus niet. Niet toevallig hebben Krouwel en oa. ondergetekende een rapport geschreven: Nederland 2.0 (te vinden op de LR site) om het systeem drastisch te veranderen en te democratiseren. Typisch Fortuynistisch trouwens: Niet alleen kritiek, maar ook een oplossing leveren.

 • Over de coupe van Schneider nog dit.
  Het is niemand opgevallen, dat de fractie van LR daarna de gelederen – vooral door inspiratie van Ingeborg – gesloten wist te houden en als eenheid bleef opereren. Het belang van de stad staat boven onderlinge geschillen.

  Nog iets. het wethouderschap van de stad Rotterdam zorgt voor een goede volgende baan door de banencarousel van het kartel ! Zie o.a. boven.
  Directeur GVB, Gedeputeerde, Tweede Kamerlid, directeur FNV (zonder een dag “gewoon” gewerkt te hebben) minister BZ, directeur HBO Haaglanden, directeur platform 31, burgemeester Amersfoort, burgemeester Westland en zo kunnen wij uren doorgaan.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures