Ga naar de inhoud

Minicollege: Is Rotterdam verslaafd aan de haven? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Rotterdamse economie is steeds minder afhankelijk van de haven. Hoe kan dit en wat blijft er over van onze havenstad? In dit minicollege legt professor Hein Klemann uit hoe de haven historisch is gegroeid (en gekrompen) en dat Rotterdam prima zonder de haven kan.

beeld: www.youtube.com

Al één reactie — discussieer mee!

 • Leuk, maar ik ben optimistischer.

  De (milieuvriendelijke) binnenvaart wordt terloops in het nagesprek genoemd. Gaat tot aan de Zwarte Zee en Zwitserland ! Het Main-Donau kanaal is een vervoersader ader voor Beieren.
  Het containervervoer over de weg zal moeten worden afgebouwd (mooie vergelijking dat tientje) In de toekomst zal dus veel meer via de binnenvaart en (eindelijk) de Betuwelijn gaan; ook in Duistland zien ze dat in en gaat men een goede overslaghaven bouwen. Voor beide is onze stad het best gelegen en toegerust.

  Voor de ontwikkeling van de stad in de 19e eeuw moet m.i. ook de ontwikkeling van de sleepvaart (kleine stoomboten) worden genoemd, omdat hierdoor eindelijk stroomopwaarts (naar boven) kon worden gevaren.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures